ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Πότε θα εκκαθαρίσει ο ΕΦΚΑ όλες τις εκκρεμείς συντάξεις


Εφικτός ο στόχος για εκκαθάριση του στοκ των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης σύμφωνα με τα στοιχεία που αναμένεται να παρουσιάσει στους εκπροσώπους των δανειστών το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες έχει προχωρήσει στην έκδοση του 97% των κύριων συντάξεων που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα από το 2019 και πίσω, ενώ για το 3% που έχει απομείνει, είτε υπάρχουν ελλείψεις στους φακέλους, είτε οι ασφαλισμένοι έχουν χρέη που μπλοκάρουν την έκδοση της σύνταξης, είτε τέλος υπάρχουν εκκρεμείς δικαστικές διαμάχες.
Εν αναμονή μάλιστα, της έναρξης του “ελέγχου” από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, κατά την διαδικασία της 14ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του Φορέα εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των αιτήσεων του 2020 και έως το τέλος του Ιουνίου θα έχει επιτευχθεί ο στόχος για μηδενισμό του στοκ των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων.
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που αναμένεται να παρουσιαστούν στα τεχνικά κλιμάκια, οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για την απονομή κύριων συντάξεων, προσεγγίζουν πλέον τις 77.000. Σε αυτές βέβαια δεν υπολογίζονται οι διεθνείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, που εκτιμώνται σε περίπου 27.000, περίπου 1.500 αιτήσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως ανελαστικές καθώς υπάρχουν προβλήματα στα δικαιολογητικά καθώς και οι αναπηρικές. Υπάρχουν δε, άλλες περίπου 64.000 εκκρεμείς αιτήσεις, που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, καθώς έχουν κατατεθεί τους τελευταίους τρεις μήνες.
Επίσης, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ που κατέγραψε στην τελευταία του έκθεση, το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ο συνολικός αριθμός εκκρεμών αιτήσεων επικουρικής σύνταξης, στο τέλος Δεκεμβρίου ήταν 123.792 (με εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 222 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων, ληξιπρόθεσμες ήταν 96.546.
Συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση, Δ’ τριμήνου, στο τέλος του 2021, συνολικά 242.061 φάκελοι για κύριες και επικουρικές συντάξεις βρίσκονταν σε αναμονή, εκ των οποίων οι 182.874 είναι ληξιπρόθεσμοι, ήτοι βρίσκονται σε καθυστέρηση για πάνω από 3 μήνες. Η δαπάνη για να αποπληρωθούν αυτές οι εκκρεμότητες, είναι 300,7 εκατ. ευρώ για τις κύριες και 221,9 εκατ. ευρώ για τις επικουρικές (σύνολο 522,6 εκατ. ευρώ) από τα οποία τα 459 εκατ. ευρώ αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τον Ιούλιο του 2019, η κυβέρνηση παρέλαβε από την προηγούμενη πάνω από 1.050.000 συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες. Το 2021 υπήρξε χρονιά ρεκόρ για τον ΕΦΚΑ στην έκδοση νέων συντάξεων, φτάνοντας τις 225.000, ενώ το 2020 είχαν εκδοθεί 161.000 και το 2019 μόλις 123.000. Ειδικά σε σχέση με το 2019 υπήρξε αύξηση της έκδοσης νέων συντάξεων κατά 83%.
Έτσι, μόνο κατά τους τελευταίους 12 μήνες, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 50.000 γεγονός που καθιστά, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τον στόχο της εκκαθάρισης του συνόλου των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων μέχρι τέλος Ιουνίου, απόλυτα εφικτό.
Την ίδια στιγμή μάλιστα, ο αριθμός των νέων αιτήσεων για συνταξιοδότηση στον e-ΕΦΚΑ αυξάνεται σε 163.872 νέες αιτήσεις, οι οποίες μάλιστα με βάση την ημερομηνία καταχώρησης αυξάνονται σε 191.062 (στοιχεία Δεκεμβρίου 2021).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναμένεται δε, να παρουσιάσει το υπουργείο Εργασίας στους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, στην επιτάχυνση των ρυθμών έκδοσης νέων συντάξεων, έχουν συμβάλει παρεμβάσεις όπως η λειτουργία του 1555 που έδωσε ανάσα σε εκατοντάδες υπαλλήλους να ασχοληθούν με τις συντάξεις, η αγορά νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές, αλλά και η καθιέρωση πριμ παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους που επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους.

Πηγή

#Εκλογές 2023

Μπήκαμε και επίσημα στην προεκλογική περίοδο!
Αν είστε και εσείς υποψήφιος/α στην Αργολίδα, επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας στο 6948083131.
Πάνω από 100.000 αναγνώστες, κάθε μήνα, διαβάζουν Argolida Planet.
Ευκαιρία να σας μάθουν όλοι!
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

Αυτά που... παίζουν!

#Διαβάστε σήμερα!

Ρίξε και εδω μια ματιά!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!