Πότε πέφτει φέτος Τσικνοπέμπτη και τι συμβολίζει – Όλες οι αργίες του 2022
Τελευταία ενημέρωση:
04/02/2022
Τελευταία ενημέρωση:
04/02/2022
Πλησιάζει η Τσικνοπέμπτη
Η πιο χαρακτηριστική ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου λοιπόν, η Τσικνοπέμπτη, φέτος πέφτει στις 24 Φεβρουαρίου.
Αργότερα στις 6 Μαρτίου γιορτάζουμε τις Απόκριες, ενώ η Καθαρά Δευτέρα είναι φέτος στις 7 Μαρτίου.
Αναλυτικά όλες οι αργίες:
Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022 Δευτέρα Ευαγγελισμός της Θεοτόκου 25η Μαρτίου 2022 Παρασκευή Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου 2022 Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου 2022 Κυριακή του Πάσχα 24 Απριλίου 2022 Δευτέρα του Πάσχα 25 Απριλίου 2022 Εργατική Πρωτομαγιά 1 Μαΐου 2022 Κυριακή (Πιθανόν να μεταφερθεί) Αγίου Πνεύματος 13 Ιουνίου 2022 Δευτέρα Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου 2022 Δευτέρα 28η Οκτωβρίου 2022 Παρασκευή Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2022 Κυριακή Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2022 Δευτέρα
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι η τσικνοπέμπτη και τι συμβολίζει;
Η Tσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, περίοδος που οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Η Τσικνοπέμπτη δίνει την ευκαιρία στα νοικοκυριά να καταναλώσουν με εορταστικό και χαρούμενο τρόπο ότι κόκκινο κρέας τους έχει απομείνει πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής.
Η λέξη “τσικνοπέμπτη” προέρχεται από την λέξη “τσίκνα” (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη “Πέμπτη”. Γιορτάζεται άλλωστε την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι μια μέρα προετοιμασίας για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα. Μια προετοιμασία που έγκειται στην προσπάθεια να βιώσουμε τις επερχόμενες ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στη 2η εβδομάδα της περιόδου που εκκλησιαστικά ονομάζεται Τριώδιο, η οποία αποτελείται από τρεις εβδομάδες πριν εισέλθουμε στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Δηλαδή, τη νηστεία πριν από το Πάσχα.
Ο λόγος που γίνεται ημέρα Πέμπτη, είναι πως η ορθόδοξη εκκλησία θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής. Έτσι, και έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας από την Τετάρτη και την Παρασκευή.
Έχει καθιερωθεί να κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα είτε το κρέας είναι αυτό, είτε το κρασί. Έτσι η Τσικνοπέμπτη θα μας θυμίζει το Πάσχα και την χαρά της Αναστάσεως.
Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου. Ωστόσο, φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.
Επίσης, η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.