ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΡΓΟΣ

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Πώς γράφτηκε η φράση «ψωροχώρι της Δαλαμανάρας»;

Το 1891 γίνονταν Δημοτικές εκλογές.
Σ’ αυτές κέρδισε και βγήκε Δήμαρχος Αθηναίων ο Μιχαήλ Μελάς, τον οποίο υποστήριζε σθεναρά, με ομιλίες και με την πένα του ο καθηγητής Αναστάσιος Γεννάδιος, ιστορικός, δημοσιογράφος και πολιτικός, γιός του διδασκάλου του Γένους Γεωργίου Γεννάδιου.
Στην αρθρογραφία του, λοιπόν, ο Αναστάσιος Γεννάδιος, είχε ως σύνθημα το «θάνατος στα τσιμπούρια του δήμου», κατευθύνοντας τα βέλη του στους δημοτικούς άρχοντες της Αθήνας, που είχαν εξαντλήσει τους οικονομικούς πόρους του δήμου και τον είχαν καταντήσει σε… «δήμο ψωροχώρι της Δαλαμανάρας»!
Έτσι, χαρακτηριστικά, θέλησε να δώσει την τότε πραγματικότητα της πρωτεύουσας. Προφανώς, οι άνθρωποι της εποχής, περνώντας με το τρένο στην διαδρομή Ναύπλιο – Άργος, έβλεπαν τον σταθμό στην Δαλαμανάρα αλλά χωριό… δεν έβλεπαν. Καθώς, σε παγκόσμια πρωτοτυπία, τα σπίτια του ήταν διάσπαρτα μέσα στα χωράφια των κατοίκων του. Εξ ου προήλθε και ο όρος «ψωροχώρι της Δαλαμανάρας»!
Δεν θέλω να φανταστώ κάποια άλλη αιτιολογία, καθότι ήταν από τα πιο πλούσια χωριά του Αργολικού κάμπου, και σε μια εποχή που η καθαριότητα ήταν είδος πολυτελείας εν ανεπαρκεία, τους Δαλαμαναριώτες τους αποκαλούσαν «ασπροπουκάμισους»!
Γιώργος Ν. Μουσταΐρας
  • Το βίντεο το έχει ανεβάσει ο Πάνος Αραμπός. Τον ευχαριστώ για το δάνειο.

 Επιστροφή στην Αρχική σελίδα 
→ Ακολουθήστε το Argolida Planet στο Facebook 
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ;