Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FB!

Πώς γράφτηκε η φράση «ψωροχώρι της Δαλαμανάρας»;

Το 1891 γίνονταν Δημοτικές εκλογές.
Σ’ αυτές κέρδισε και βγήκε Δήμαρχος Αθηναίων ο Μιχαήλ Μελάς, τον οποίο υποστήριζε σθεναρά, με ομιλίες και με την πένα του ο καθηγητής Αναστάσιος Γεννάδιος, ιστορικός, δημοσιογράφος και πολιτικός, γιός του διδασκάλου του Γένους Γεωργίου Γεννάδιου.
Στην αρθρογραφία του, λοιπόν, ο Αναστάσιος Γεννάδιος, είχε ως σύνθημα το «θάνατος στα τσιμπούρια του δήμου», κατευθύνοντας τα βέλη του στους δημοτικούς άρχοντες της Αθήνας, που είχαν εξαντλήσει τους οικονομικούς πόρους του δήμου και τον είχαν καταντήσει σε… «δήμο ψωροχώρι της Δαλαμανάρας»!
Έτσι, χαρακτηριστικά, θέλησε να δώσει την τότε πραγματικότητα της πρωτεύουσας. Προφανώς, οι άνθρωποι της εποχής, περνώντας με το τρένο στην διαδρομή Ναύπλιο – Άργος, έβλεπαν τον σταθμό στην Δαλαμανάρα αλλά χωριό… δεν έβλεπαν. Καθώς, σε παγκόσμια πρωτοτυπία, τα σπίτια του ήταν διάσπαρτα μέσα στα χωράφια των κατοίκων του. Εξ ου προήλθε και ο όρος «ψωροχώρι της Δαλαμανάρας»!
Δεν θέλω να φανταστώ κάποια άλλη αιτιολογία, καθότι ήταν από τα πιο πλούσια χωριά του Αργολικού κάμπου, και σε μια εποχή που η καθαριότητα ήταν είδος πολυτελείας εν ανεπαρκεία, τους Δαλαμαναριώτες τους αποκαλούσαν «ασπροπουκάμισους»!
Γιώργος Ν. Μουσταΐρας
  • Το βίντεο το έχει ανεβάσει ο Πάνος Αραμπός. Τον ευχαριστώ για το δάνειο.
.
→  Είμαστε εδώ για να μην σε πιάνουν αδιάβαστο!
→  Ακολούθησέ μας στο Facebook και στο Google News για να μάθεις πρώτος αυτά που «παίζουν» στην Αργολίδα.
→  Oι ειδήσεις και τα νέα από ΆργοςΝαύπλιοΕπίδαυρο και Ερμιονίδα, με ένα κλικ στο Argolida Planet.
ΔΕΙΤΕ:  Ανάβαση Αχλαδοκάμπου: Μία επική διαδρομή χαραγμένη ανεξίτηλα στη σκέψη των ταξιδιωτών

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!