ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΡΓΟΣ

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Πώς θα διαμορφώσουμε τα δικά μας όρια;

Τα δύο «κλειδιά» για να διαμορφώσουμε τα όρια

Όλοι έχουμε περιορισμούς και με τα όρια τους επικοινωνούμε. Τα προσωπικά όρια που διαμορφώνει κάθε άτομο συνήθως δεν είναι προφανή αλλά έχουν περιγραφεί ως μια αόρατη φούσκα, που προστατεύει εκείνον που τα θέτει, επιτρέποντας όμως ταυτόχρονα την γνήσια ανθρώπινη συναισθηματική εμπειρία
Η διαμόρφωση των ορίων αποτελεί μια ιδιαίτερα προσωπική υπόθεση, αφού κάθε άτομο προέρχεται από ένα διαφορετικό κοινωνικό-πολιτισμικό πλαίσιο, ζει με ένα διαφορετικό σετ αξιών και αποφασίζει βάσει διαφορετικών παραγόντων, διαμορφώνοντας διαφορετικές ερμηνείες.
 
Ωστόσο, δύο είναι τα βασικότερα κριτήρια:
  • Ένστικτο: Το ένστικτό σας μπορεί να σας προειδοποιήσει πότε και ποιος μπορεί να επηρεάζει την ασφάλειά σας ή την συναισθηματική σας ηρεμία. Παρατηρήστε το σώμα σας, τον καρδιακό σας ρυθμό, το στομάχι, τον λαιμό, διότι συνήθως στέλνουν «μηνύματα» που μας προειδοποιούν για τα όρια που πρέπει να θέσουμε.
  • Αξίες: Τα όρια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις αξίες και την ηθική με την οποία επιλέγετε να ζήσετε. Σκεφτείτε ποια είναι τα πράγματα που μετρούν για εσάς περισσότερο και προσπαθήστε μέσω των ορίων να τα ακολουθείτε καθημερινά.
Οι δύο στρατηγικές για να τα εφαρμόσουμε
Αφού διαμορφώσετε τα όρια σας, μπορείτε να ξεκινήσετε την καθημερινή τους εφαρμογή. Μερικές χρήσιμες στρατηγικές, περιλαμβάνουν:
  • Ευθύτητα: Κατά την εφαρμογή των ορίων σας είναι σημαντικό να είστε ευθείς. Όταν εφαρμόζεται τα όρια σας με αποφασιστικό τρόπο, ειδοποιείται τους γύρω σας με ευγένεια ποια είναι τα σημεία που θα ήταν καλό να διατηρήσουν απόσταση. Χρησιμοποιείστε προτάσεις που να περιλαμβάνουν την λέξη «εγώ» καθώς έτσι θέτετε τα όρια σας ξεκάθαρα, τονίζοντας ότι είναι αδιαπραγμάτευτα, χωρίς όμως γίνεστε σκληροί ή επιθετικοί με τους γύρω σας.
  • Πείτε «όχι»: Αν και μπορεί να είναι άβολο είναι σημαντικό να μην αποδέχεστε και να μην συμφωνείτε σε πράγματα που στην πραγματικότητα δεν θέλετε. Δεν χρειάζεται να εξηγείτε τον λόγο που αρνείστε, αρκεί να πείτε όχι, δίχως να παραχωρείτε περισσότερες λεπτομέρειες αν δεν νιώθετε άνετα με αυτά.

 

 Επιστροφή στην Αρχική σελίδα 
→ Ακολουθήστε το Argolida Planet στο Facebook για να μαθαίνετε πρώτοι αυτά που “παίζουν” στην Αργολίδα!
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ;