ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΡΓΟΣ

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Νεότερη ενημέρωση: Πώς θα δοθούν τα στεγαστικά δάνεια στους νέους

Το πρόγραμμα πρόκειται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023.

«Ταβάνι» τα 150.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια και πλαφόν 200.000 ευρώ στην αξία του ακινήτου θέτει το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για χορήγηση στεγαστικών δανείων σε νέους ηλικίας 25 έως 39 ετών. Το πρόγραμμα πρόκειται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ δίνουν διευκρινίσεις για τη χρηματοδότηση, την κοινωνική αντιπαροχή και τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την ανέγερση κατοικιών, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
Τι προβλέπει
Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι που επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο θα είναι το ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων. Για τρίτεκνους και πολύτεκνους, δε, θα είναι μηδενικό.
Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι με την αποπληρωμή του δανείου οι νέοι θα αποκτήσουν την ιδιοκτησία του σπιτιού.
Επίσης, το δάνειο θα καλύπτει υψηλότερο ποσοστό (90%) της εμπορικής αξίας του ακινήτου σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών που καλύπτουν συνήθως το 80%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η συμμετοχή που πρέπει να συνεισφέρουν οι νέοι μειώνεται στο 10% της αξίας του σπιτιού αντί για το 20%.
Με το πρόγραμμα αυτό αποκτούν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριά που υπό άλλες συνθήκες δεν θα πληρούσαν τα τραπεζικά κριτήρια.
Τα νέα στοιχεία
  • Ανώτατο όριο 200.000 ευρώ στην αξία της κατοικίας που μπορούν να αγοράσουν οι δικαιούχοι.
  • Απαγορεύεται η αγορά του ακινήτου από συγγενή πρώτου βαθμού του δανειολήπτη.
  • Δεν θα υπάρχει εγγυητής δανείου.
  • Οκτάμηνη προθεσμία, με δυνατότητα παράτασης, από την προέγκριση του δανείου μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.
Πρόγραμμα «Κάλυψη»
Το πρόγραμμα «Κάλυψη« αφορά στα κενά σπίτια που θα απελευθερωθούν από το Δημόσιο. Οι κατοικίες αυτές θα επισκευαστούν με δαπάνες δημοσίου και θα διατεθούν δωρεάν ή με πολύ χαμηλό ενοίκιο σε νέους, δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Προτεραιότητα θα δοθεί σε πολύτεκνους, τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες με αντικειμενικά κριτήρια.

Πηγή

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ;