Τι να κάνεις για να δώσεις ένα τέλος στις διαμάχες
Όταν είσαι σε μία σχέση, οι καβγάδες αποτελούν (δυστυχώς) μέρος αυτής. Είτε αδιαφορεί για τη στοίβα των πιάτων στο νεροχύτη είτε ενοχλείται από τα μαλλιά που χάνεις καθημερινά, υπάρχουν κάποια μικροπράγματα που μπορούν να σε εξωθήσουν στα άκρα. Παρόλο που θα θέλαμε να αδιαφορούμε για τα μικρά και ασήμαντα, συχνά είναι πάνω από τις δυνάμεις μας και καταλήγουμε να τσακωνόμαστε χωρίς σταματημό. Πώς μπορείς, λοιπόν, να λήξεις γρήγορα έναν καβγά; Οι ειδικοί απαντούν.
Βήμα 1ο: Πάρε μερικές βαθιές ανάσες
Η καλύτερη τακτική για να ακολουθήσεις όταν η κατάσταση είναι τεταμένη είναι να αναπνεύσεις. “Οι βαθιές ανάσες βοηθούν να επιστρέψει το οξυγόνο στον εγκέφαλό σου, επιτρέποντας να σκεφτείς πιο καθαρά” εξηγεί η ψυχολόγος Dr. Jackie Kibler, Ph.D.
Βήμα 2ο: Δώστε χώρο ο ένας στον άλλον να κάνετε διάλειμμα
Μερικές φορές τα ‘time – outs’ δεν ισχύουν μόνο για τους αγώνες, αφού μπορούν να κάνουν θαύματα σε σένα και τον σύντροφό σου. “Αυτό δίνει στον καθένα την ευκαιρία να ηρεμήσει, να σκεφτεί και να επανέλθει με πιο ξεκάθαρες σκέψεις. Καλύτερα να ξεδώσεις στο μαξιλάρι σου παρά να μείνεις και να ενισχύσεις έναν καβγά που δεν έχεις επεξεργαστεί τελείως. Συνήθως, το πρωί δεν φαίνεται πια και τόσο σοβαρό” συμβουλεύει η Dr. Nikki Martinez, ψυχολόγος και κλινική σύμβουλος.
Βήμα 3ο: Άκου πραγματικά τον σύντροφό σου
Όταν το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι να ακουστείς εσύ, είναι δύσκολο να δώσεις το βήμα στον σύντροφό σου. Οι ειδικοί όμως προτείνουν να το δοκιμάσεις. “Αντί να κρατάς την ανάσα σου μέχρι να ολοκληρώσει ο σύντροφός σου, και να πεις αυτό που θέλεις, προσπάθησε να τον ακούσεις και να δείξεις ότι επεξεργάζεσαι όσα ακούς” προτείνει η Dr. Paulette Kouffman Sherman. “Έτσι, θα αισθανθεί ότι η γνώμη του έχει σημασία και πιθανότατα να σε ακούσει κι εσένα καλύτερα” προσθέτει.
Βήμα 4ο: Μοιράσου τα συναισθήματά σου για τις πράξεις του
Οπλισμένη με διορατικότητα, μπορείς να επιστρέψεις και να μοιραστείς τη δική σου πλευρά της κατάστασης. Ειδικά όταν έχεις επιτρέψει στον σύντροφό σου να κάνει το ίδιο, δεν μπορεί παρά να σε ακούσει με σεβασμό. “Όταν δίνεις ένα θετικό και συγκεκριμένο βήμα στους ανθρώπους, μπορούν να σε βοηθήσουν. Αντί, λοιπόν, να πεις: ‘Δεν έχεις σκεφτεί ποτέ τη δική μου πλευρά’, μετάφρασέ το σε: ‘Αυτό που θα με βοηθούσε πραγματικά είναι να έπλενες κι εσύ τα πιάτα το βράδυ, μιας και όταν επιστρέφω από τη δουλειά είμαι πολύ κουρασμένη’” προτείνει ο ψυχοθεραπευτής Dr. Mike Dow.
Βήμα 5ο: Δούλεψε προς την πλευρά του συμβιβασμού
Θυμήσου: Ακόμα και οι πιο σταθερές σχέσεις έχουν ένα ‘πάρε – δώσε’ . “Αντί να σκεφτείς ποιος θα ‘νικήσει’, δούλεψε προς μία κοινή λύση που θα σας φέρει κάπου στη μέση. Το να δώσεις προτεραιότητα στις ανάγκες της σχέσης σου και όχι τις προσωπικές, θα δώσει λύση στους περισσότερους καβγάδες” σχολιάζει η Dr. Sherman. Ένας ακόμα εύκολος τρόπος για να συμβιβαστείς είναι να σκεφτείς πού θα φτάσει η διαμάχη αν δώσεις έκταση. Σκέψου τη ζωή σου τώρα και το μέλλον που μοιράζεσαι. Είναι τελικά τα πιάτα τόσο σημαντικά;
→ ArgolidaPlanet | Tο Πρώτο Site της Αργολίδας με 100.000 Αναγνώστες!