ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ρεύμα: Χρωστάς λογαριασμό; Αυτή είναι η νέα ποινή

Τέρμα η ελεύθερη μετακίνηση από πάροχο σε πάροχο

Ρεύμα: Τέρμα η ελεύθερη μετακίνηση από πάροχο σε πάροχο όπως διαμορφώθηκε με το νέο μοντέλο τιμολόγησης για όσους καταναλωτές έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο λογαριασμό ρεύματος καθώς τους περιμένει μαύρη λίστα.
Τις αλλαγές στον κώδικα προμήθειας εξετάζει το Υπουργείο Ενέργειας και για το λόγο αυτό, κάλεσε εκτάκτως όλους τους παρόχους να συζητήσουν το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Τειρεσίας» έρχεται σύμφωνα με το σχέδιό τους για όλους τους κακοπληρωτές καταναλωτές στο ρεύμα, ώστε να μπουν στη μαύρη λίστα και να μπλοκάρουν τις μετακινήσεις τους προκειμένου να πληρώσουν τα χρέη τους.
Όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν λίγοι οι καταναλωτές που άλλαξαν πάροχο τον Αύγουστο αφήνοντας πίσω τους… ανεξόφλητους λογαριασμούς, αφού δεν δεσμεύονται σχετικά από τον νόμο.
Στενεύουν τα περιθώρια
Προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το σόβαρο πρόβλημα συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, οι πάροχοι ενέργειας σχεδιάζουν την επιβολή ενός «Τειρεσία» – που θα μπλοκάρει τους οφειλέτες από τα «πέρα δώθε».
Αυτό που ανησυχεί έντονα τους παρόχους, είναι πως η τάση των καταναλωτών να αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς ευνοείται από την ελεύθερη μετακίνησή τους με την εφαρμογή του νέου μοντέλου τιμολόγησης.
Είναι χαρακτηριστικό πως τον Αύγουστο, πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου αυτού μηχανισμού τιμολόγησης, οι μετακινήσεις πελατών μεταξύ προμηθευτών, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες – ποσοστό που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω τον Σεπτέμβριο και τη χειμερινή περίοδο, αφού ο Αύγουστος λόγω θερινών διακοπών δεν αποτελεί ενδεικτικό μήνα.
Ένα ποσοστό από τις μετακινήσεις του Αυγούστου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, είναι καταναλωτές που άλλαξαν πάροχο αφήνοντας πίσω τους όμως… ανεξόφλητους λογαριασμούς.
Πότε θα μπλοκάρεται η μετακίνηση
Ο νέος ενεργειακός «Τειρεσίας» θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου συστήματος της κινητής τηλεφωνίας (με την κωδική ονομασία «Τηλεγνούς») – με τις εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα για τους λογαριασμούς ρεύματος.
Στόχος είναι να συγκεντρωθούν τα λιγότερα δυνατα προσωπικά δεδομένα, αλλά να γνωρίζουν εξαρχής οι προμηθευτές αν ο νέος υποψήφιος πελάτης τους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ή όχι.
Θα έχουν «μάλιστα» τη δυνατότητα να μην δεχθούν έναν καταναλωτή με χρέη, ο οποίος δεν έχει προχωρήσει στον διακανονισμό τους ή δεν εξοφλεί τις δόσεις της ρύθμισης.
Με βάση, μάλιστα, το ύψος των οφειλών στον προηγούμενο πάροχο, θα μπορούν μεν να δεχθούν πελάτες με χρέη, επιστρατεύοντας όμως ενισχυμένες ασφαλιστικές δικλείδες, όπως για παράδειγμα:
  • την αυξημένη εγγύηση ή
  • την υποχρεωτική εξόφληση των λογαριασμών αποκλειστικά μέσω πάγιας εντολής.
ΔΕΙΤΕ:  Έχεις αυτό στο αυτοκίνητο; Τεράστιο πρόστιμο αν σε πιάσουν

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!