Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FB!

Στα σκαριά αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες

Αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες παρασκεύασε ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το σκεύασμα είχε αποτελεσματικότητα 99% στα ποντίκια, χωρίς παρενέργειες. Η κλινική δοκιμή σε ανθρώπους ενδέχεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες. Το επιστημονικό επίτευγμα συνιστά σημαντικό βήμα στην προσπάθεια αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων οικογενειακού προγραμματισμού, έτσι ώστε να επωμιστούν την ευθύνη και τα δύο φύλα.
Περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, σύμφωνα με πρόσφατες κλινικές μελέτες του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.
Ο Αμπντουλά αλ Νομάν, μεταπτυχιακός φοιτητής του πανεπιστημίου, ο οποίος παρουσίασε τη μελέτη στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Χημείας, επισήμανε ότι η αναζήτηση ενός ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού άρχισε μετά την έγκριση του γυναικείου τη δεκαετία του 1960, κυρίως επειδή έρευνες υπέδειξαν ότι και οι άνδρες επιθυμούσαν να μοιραστούν τις ευθύνες του οικογενειακού προγραμματισμού με τις συντρόφους τους.
Για τη δημιουργία του ανδρικού χαπιού οι επιστήμονες της ομάδας της καθηγήτριας Γκούντα Γκεόργκ έβαλαν στο στόχαστρο μία πρωτεΐνη, τον υποδοχέα ρετινοϊκού οξέος (RAR) alpha. Mέσα στο ανθρώπινο σώμα η βιταμίνη Α μετασχηματίζεται σε διάφορες μορφές, ανάμεσα στις οποίες και το ρετινοϊκό οξύ, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κυτταρική ανάπτυξη, στον σχηματισμό σπερματοζωαρίων και την ανάπτυξη του εμβρύου. Γι’ αυτές τις λειτουργίες το ρετινοϊκό οξύ πρέπει να συνδεθεί με τον υποδοχέα (RAR) alpha. Τα πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι τα πειραματόζωα που δεν διέθεταν τέτοιους υποδοχείς ήταν στείρα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα παρασκεύασαν μία χημική ένωση που αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία του υποδοχέα, την YCT529. Αυτή έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να επενεργεί μόνο στον υποδοχέα (RAR) alpha και όχι σε άλλους παρόμοιους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες παρενεργειών.
Οταν χορηγήθηκε YCT529 από το στόμα σε ποντικούς επί τέσσερις εβδομάδες, περιόρισε σημαντικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους και ήταν αποτελεσματικό κατά 99% στην αποτροπή εγκυμοσύνης. Οι αρσενικοί μπόρεσαν να αποκτήσουν ποντίκια περίπου έξι εβδομάδες μετά τη διακοπή χορήγησής του.

Πηγή

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!