ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Στον «αέρα» η απογραφή! Παραιτήθηκε το 25% των απογραφέων στην Αργολίδα

Αναγκαστική παράταση στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή εξαιτίας της εξαιρετικά χαμηλής συμμετοχής. ● Σε σημαντικό κίνδυνο τίθεται πλέον η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, με ευθύνη της κυβέρνησης. ● Η ελλιπής ενημέρωση των πολιτών και η ανεπαρκής προετοιμασία έχουν οδηγήσει σε οργανωτικό χάος και χιλιάδες παραιτήσεις απογραφέων. ● Δεν ευθύνονται οι «αρνητές», ξεκαθαρίζουν οι απογραφείς.
Χθες θα έκλεινε επισήμως η ηλεκτρονική πλατφόρμα της αυτοαπογραφής, με τη συμμετοχή μέχρι στιγμής να κρίνεται εξαιρετικά χαμηλή και τους απογραφείς σε όλη την Ελλάδα να ετοιμάζονται για τις αναγκαίες συνεντεύξεις πόρτα πόρτα, ενώ παράταση θα δοθεί τουλάχιστον μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, καθώς ακόμα χιλιάδες πολίτες δεν έχουν λάβει καν τον φάκελο.
Παρά τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και τη χρήση για πρώτη φορά νέων τεχνολογιών, η εν εξελίξει απογραφή δεν προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς και γι’ αυτό δεν ευθύνονται τόσο οι «αρνητές», όπως παρουσιάζεται μέσα από τον παραμορφωτικό φακό ορισμένων ΜΜΕ και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Πιο σοβαρά ζητήματα αναδεικνύουν άλλωστε οι χιλιάδες σε όλη τη χώρα παραιτήσεις απογραφέων, οι οποίοι συμμετείχαν με δέλεαρ απολαβές άνω των 1.000 ευρώ, που στην πράξη δεν υφίστανται: την ελλιπή ενημέρωση των πολιτών για τη διαδικασία και την ανεπαρκή προετοιμασία της διαδικασίας από την αποψιλωμένη σε προσωπικό ΕΛΣΤΑΤ, μαζί βέβαια με την καλπάζουσα πανδημία.
Ολα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ύπαρξη αρκετών ανεμβολίαστων απογραφέων, γεγονός που εκ των πραγμάτων προκαλεί ενδοιασμούς στους πολίτες, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για ένα τελικό αποτέλεσμα καταγραφής που θα βρίσκεται κοντά στην πραγματική εικόνα.
Μόνο στην Πάτρα, για παράδειγμα, από τους 700 απογραφείς έχουν παραιτηθεί οι 500, όπως αποκάλυψε ο προϊστάμενος της Στατιστικής Υπηρεσίας του νομού Αχαΐας.
Σε πολλές περιοχές της χώρας, ακόμα και σε μεγάλα αστικά κέντρα, απογραφείς δεν έχουν πάρει ακόμη το υλικό στα χέρια τους, ενώ και στις περιοχές όπου έχουν διανεμηθεί τα σχετικά έντυπα, αυτά είτε καταλήγουν στα σκουπίδια, ανάμεσα σε διαφημιστικά, είτε οι πολίτες δεν γνωρίζουν τη διαδικασία που πρέπει να κάνουν για να ολοκληρωθεί η αυτοαπογραφή τους.
Στην επαρχία η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη σε σχέση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», υπάρχουν περιοχές όπως ο νομός Αργολίδας όπου τα νούμερα βρίσκονται στο ναδίρ, μόλις το 8% είχε απογραφεί μέχρι προχθές στο Ναύπλιο και στο Αργος, στην ανατολική και βόρεια μεριά του νομού το ποσοστό προσεγγίζει το μηδέν (!) ενώ έχει παραιτηθεί ήδη το 25% των απογραφέων.
Επιπλέον, την ώρα που το κράτος αδυνατεί να ελέγξει αποτελεσματικά τη διαδικασία, εμφανίζονται διάφοροι καλοθελητές, όπως σε μια κωμόπολη της Πελοποννήσου, όπου βρέθηκε ένας λογιστής ο οποίος με το αζημίωτο φυσικά συμπληρώνει τα ερωτηματολόγια των πολιτών, με το απόρρητο βέβαια να κάνει φτερά.
Αλλοι απογραφείς αυτοσχεδιάζουν κάνοντας την κύρια απογραφή με δικά τους έντυπα, τα οποία σκοπεύουν αργότερα να τα περάσουν στο σύστημα. Απογραφείς προχωρούν σε αποστολές μαζικών μέιλ διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ σε μια ιδιαίτερα επικριτική ανακοίνωση ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Κώστας Ζαχαριάδης, μίλησε χθες για «άριστους» που δεν μπορούν να κάνουν ούτε απογραφή.
«Χωρίς αξιόπιστα στοιχεία δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες κοινωνικές πολιτικές. Χωρίς αξιόπιστα στοιχεία δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσα σχολεία χρειαζόμαστε, πόσα νοσοκομεία χειριζόμαστε κ.ο.κ. Με άλλα λόγια, χωρίς σοβαρές μετρήσεις και σωστά δεδομένα, μια χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί σωστά και δεν μπορεί να υπηρετήσει τις ανάγκες των πολιτών της» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.
Πρόβλημα εκ θεμελίων
Η απογραφή κτιρίων είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η απογραφή πληθυσμού καθώς εκεί παρουσιάζονται ο ακριβής χάρτης μιας περιοχής και οι βασικές πληροφορίες για την κατοικία. «Η απογραφή κτιρίων δεν έγινε με τον προβλεπόμενο τρόπο, τα τετράγωνα στις πόλεις είναι μεν “στρωτά” και οι συντεταγμένες σαφείς, αλλά οι κατοικήσιμοι χώροι ασαφείς.
Το ίδιο πρόβλημα που έχουν τώρα οι απογραφείς το αντιμετώπισαν πριν από λίγο καιρό οι τομεάρχες. Εγραφαν ό,τι διάβαζαν στα κουδούνια και υπέθεταν τα υπόλοιπα» υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» έμπειρος εργαζόμενος της ΕΛΣΤΑΤ, εξηγώντας πως ειδικά στην επαρχία καταγράφεται σε σημαντικό βαθμό λανθασμένη εκτίμηση κατοικήσιμων χώρων.
Αναζητήσαμε στοιχεία από την απογραφή κτιρίων, η οποία έχει ολοκληρωθεί, και από αυτά που συγκεντρώσαμε διαπιστώσαμε πως σε πολλούς νομούς υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις προς τα κάτω στα καταγεγραμμένα κτίρια σε σχέση με την απογραφή του 2011. Εκεί δηλαδή που κάποτε υπήρχαν, το 2011, για παράδειγμα, σε μια περιοχή 790 κτίρια, τώρα εμφανίζονται 433, χωρίς φυσικά τα υπόλοιπα να έχουν… γκρεμιστεί.
Error
Εναν μήνα πριν από την έναρξη της απογραφής πληθυσμού, καμιά καμπάνια για τη σημασία της και τη σωστή συμπλήρωση των δελτίων δεν είχε πραγματοποιηθεί. Ακολούθησαν κάποια σποραδικά σποτ και στις 11 Νοεμβρίου εμφανίστηκε σε βίντεο ο πρωθυπουργός, με σύνθημα «Ολοι μετράμε», να εξηγεί πόσο εύκολη είναι η διαδικασία, αναφέροντας μάλιστα πως «η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, είναι μία ακόμα κατάκτηση του ψηφιακού κράτους».
Είναι όμως τέτοια η… κατάκτηση του ψηφιακού κράτους, που είναι σχεδόν αδύνατο λόγω τεχνικών δυσκολιών να πραγματοποιήσει κανείς τη διαδικασία της αυτοαπογραφής μέσω κινητού τηλεφώνου, ενώ πολλά είναι και τα προβλήματα που καταγράφονται σε ταμπλέτες, ειδικά λογισμικών Android. Σαν να μην έφτανε αυτό, η εφαρμογή σε πολλούς χρήστες δεν ανοίγει σε ορισμένους browsers, βγάζοντας «λάθη» χωρίς αυτά καν να υπάρχουν.
Καζανάκι έχετε;
Από την άλλη πλευρά, όσοι συμπλήρωσαν ήδη ηλεκτρονικά το δελτίο αυτοαπογραφής ήρθαν αντιμέτωποι με ορισμένα ερωτήματα βγαλμένα από το μακρινό παρελθόν, όπως το αν η τουαλέτα βρίσκεται εντός ή εκτός οικίας.
Ερωτήματα μιας άλλης εποχής, που βέβαια αφορούν ακόμα κάποια νοικοκυριά σε παλιά οικήματα, ωστόσο την ίδια στιγμή λείπουν ερωτήσεις για κρίσιμες πληροφορίες, έλλειμμα που φανερώνει μια υπηρεσιακή ανελαστικότητα μπροστά στις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες.
● Υπάρχει ερώτημα αν κάποια γυναίκα έχει γεννήσει παιδιά. Δεν υπάρχει όμως καμία πρόβλεψη για τις τεκνοθεσίες.
● Δεν μπήκαν ερωτήματα για εθνοτικό αυτοπροσδιορισμό παιδιών μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.
● Δεν υπάρχει ερώτημα για το βασικό ζήτημα της μητρικής γλώσσας. Ποιον άραγε φοβίζει να μάθει το κράτος πόσα παιδιά ή ενήλικες έχουν ως μητρική την ελληνική;
● Δεν πρόκειται να μάθουμε πόσα παιδιά από αλλοδαπούς γονείς γεννήθηκαν στην Ελλάδα μέσα στην τελευταία δεκαετία και ειδικότερα πόσα απέκτησαν την ελληνική υπηκοότητα μέσα στη δεκαετία 2011-2021.
● Δεν γίνεται καμία ερώτηση για το εισόδημα και το πώς αυτό μεταβλήθηκε μέσα στην τελευταία δεκαετία. Ας μη βιαστεί κανείς να ισχυριστεί πως μέσω taxis το κράτος γνωρίζει το συγκεκριμένο στοιχείο καθώς, εκτός των άλλων, υποτίθεται ότι καταγράφεται εδώ το σύνολο του πληθυσμού, ακόμα και οι παράτυποι μετανάστες και οι άστεγοι, τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται στην ιστοσελίδα της η ΕΛΣΤΑΤ.
● Το ζήτημα της ανεργίας προσεγγίζεται μόνο ως αποτύπωση της στιγμής και όχι σε βάθος δεκαετίας.
● Δεν υπάρχει ερώτηση για το θρήσκευμα, μια ερώτηση που μπορεί να ξεσήκωνε αντιδράσεις, όμως δεν παύει να είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, απαραίτητο για την πλήρη εικόνα των χαρακτηριστικών του πληθυσμού και τη χάραξη πολιτικής.
● Δεν θεωρήθηκε κρίσιμο το 2021 να υπάρξει ερώτημα για το αν ένα σπίτι διαθέτει υπολογιστή, σύνδεση στο διαδίκτυο και με ποια ταχύτητα (ερώτημα μάλιστα που υπήρχε στις καρτέλες των απογραφέων το 2011).
Απογραφείς σε απόγνωση ζητούν επειγόντως μέτρα
Απογραφείς από όλη την Ελλάδα εκθέτουν στην «Εφ.Συν.» τη μέχρι τώρα εμπειρία τους, ζητώντας καλύτερη ενημέρωση στους πολίτες και άμεσα μέτρα από την ΕΛΣΤΑΤ για να μην εξελιχθεί σε φιάσκο μια σοβαρή διαδικασία πάνω στην οποία θα μπορούσε να στηριχθεί η πολιτική της επόμενης δεκαετίας και από την οποία διακυβεύονται ακόμα και ποσά ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.

#Εκλογές 2023

Μπήκαμε και επίσημα στην προεκλογική περίοδο!
Αν είστε και εσείς υποψήφιος/α στην Αργολίδα, επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας στο 6948083131.
Πάνω από 100.000 αναγνώστες, κάθε μήνα, διαβάζουν Argolida Planet.
Ευκαιρία να σας μάθουν όλοι!
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

Αυτά που... παίζουν!

#Διαβάστε σήμερα!

Ρίξε και εδω μια ματιά!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!