Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FB!

Στον αέρα 600.000 συνταξιούχοι! Θα χρυσοπληρώνουν τα φάρμακά τους από 1η Ιανουαρίου; Εξελίξεις…

Τέλος στα αντισταθμιστικά του ΕΚΑΣ από 1ης Ιανουαρίου 2021 – Χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν από το νέο έτος αυξημένη φαρμακευτική δαπάνη.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση «ξέχασε» να νομοθετήσει την παράταση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων σε όσους κόπηκε το ΕΚΑΣ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων που είχε προβλεφθεί για πάνω από 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους όταν τους κόπηκε το ΕΚΑΣ (επί ΣΥΡΙΖΑ), σταματά στις 31 Δεκεμβρίου 2020 με αποτέλεσμα από το νέος να πρέπει να πληρώνουν μόνοι τους τη συμμετοχή τους για τα φάρμακά τους.

Αυτό προβλέπει το άρθρο 2 του ν. 4655/2020 και παρά τις πιέσεις από οργανώσεις συνταξιούχων δεν έχει ληφθεί απόφαση για την παράταση της ευεργετικής πρόβλεψης.

Την ώρα που περισσότεροι από 600.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν μεικτή σύνταξη κάτω από 500 ευρώ, από το 2021 και εφεξής θα αναγκαστούν να δίνουν ένα μεγάλο μέρος της σύνταξής τους στα φάρμακα, όταν είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι αρκετοί από αυτούς είναι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν χρόνια ή και σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι, έτσι, εντελώς ακατανόητη η απόφαση της κυβέρνησης να μη νομοθετήσει, όπως είχε κάνει και για το 2020, όταν τότε κόπηκε εντελώς το ΕΚΑΣ, την πλήρη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.

Το ΕΚΑΣ δόθηκε για τελευταία φορά, με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου του 2019, σε 420.000 συνταξιούχους αλλά εξαιρετικά μειωμένο, καθώς ανήλθε στο εξευτελιστικό ποσό των μόλις 12 ευρώ τον μήνα. Είχε μπει στο στόχαστρο της τρόικας ήδη από το 1ο Μνημόνιο το 2010 και η οριστική ταφόπλακα μπήκε με το 3ο Μνημόνιο, το καλοκαίρι του 2015 και τον νόμο Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Τότε και υπό την κοινωνική κατακραυγή ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ αλλά και σειρά αντισταθμιστικών ωφελημάτων, τα οποία εξέλιπαν σταδιακά. Με την οριστική κατάργησή του εξοικονομήθηκαν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το 2017 οι χαμηλοσυνταξιούχοι έπαιρναν έως και 240 ευρώ ΕΚΑΣ μηνιαίως.

Μιλώντας σήμερα 29/12/2020, πριν από λίγο στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε την ύπαρξη του θέματος, αλλά όπως τόνισε η κυβέρνηση θα το δει άμεσα το θέμα και θα βρει μια λύση.

πηγή

Τελευταία στιγμή: Δέσμευση πρωθυπουργού

Την παράταση του μέτρου και για το 2021 που όριζε ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάμβαναν δωρεάν τα φάρμακά τους και για τη νέα χρονιά ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν και το 2021 δωρεάν τα φάρμακά τους, χωρίς καμία δική τους επιβάρυνση ή συμμετοχή». Προσέθεσε μάλιστα ότι η πολιτεία μένει πάντα δίπλα στην κοινωνία και πως ειδικά όσοι τα βγάζουν πέρα με λίγα, θα έχουν πρώτοι την φροντίδα μας και στη νέα χρονιά.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν και το 2021 δωρεάν τα φάρμακά τους, χωρίς καμία δική τους επιβάρυνση ή συμμετοχή. Είναι προσωπική μου επιλογή να διατηρηθεί το ευνοϊκό καθεστώς που, με κυβερνητική απόφαση, ίσχυσε και κατά το 2020. Η Πολιτεία μένει πάντα δίπλα στην κοινωνία. Και οι απόμαχοι της δουλειάς, ειδικά όσοι τα βγάζουν πέρα με λίγα, θα έχουν πρώτοι την φροντίδα μας και στη νέα χρονιά».

πηγή

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!