Η πρωτοβουλία για την αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου Κόρινθος-Άργος-Ναύπλιο-Τρίπολη-Καλαμάτα έχει στόχο την τουριστική αναζωογόνηση της Πελοποννήσου, αξιοποιώντας την μοναδική φυσική ομορφιά και τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής.
Το Ελληνο-Ελβετικό Συμπόσιο που θα διεξαχθεί στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στο Ναύπλιο, αποτελεί σημαντικό βήμα για την προώθηση της μελέτης σκοπιμότητας και την ανάπτυξη ενός βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου, που θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός λειτουργικού και ασφαλούς σιδηροδρομικού δικτύου.
Η πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο περιλάμβανε την παρουσίαση μιας πρώτης πρότασης για την επαναλειτουργία του δικτύου, καθώς και επιτόπιες επισκέψεις στους σιδηροδρομικούς σταθμούς Τρίπολης, Παρθενίου, Ελαιοχωρίου, Ναυπλίου και Μυκηνών. Στη συνάντηση του Δεκεμβρίου θα παρουσιαστούν τα πρώτα συμπεράσματα των μελετών και θα συζητηθούν οι προοπτικές για την υλοποίηση του έργου, με βάση την εμπειρία της Ελβετίας, η οποία διαθέτει μεγάλο know-how σε σιδηροδρομικά έργα ανάλογης κλίμακας και τουριστικού προσανατολισμού.
Η Ειρήνη Φρεζάδου, αρχιτέκτων πολεοδόμος και συντονίστρια του εγχειρήματος, αναφέρει πως η σιδηροδρομική γραμμή της Πελοποννήσου έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να μετατραπεί σε έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Οι Ελβετοί εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στο σχέδιο προτείνουν τη δημιουργία ενός πρότυπου δικτύου που θα εξυπηρετεί όχι μόνο τουριστικούς σκοπούς αλλά και τις ανάγκες μετακίνησης των κατοίκων στις αστικές περιοχές, όπως το Ναύπλιο, το Άργος, η Τρίπολη και η Καλαμάτα.
Το δίκτυο σιδηροδρόμων θα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες, επιτρέποντας τους να απολαμβάνουν το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της Πελοποννήσου, τα ιστορικά μνημεία και τα γραφικά χωριά κατά μήκος της διαδρομής. Στο πρώτο στάδιο, η προσπάθεια επικεντρώνεται στην επαναλειτουργία της γραμμής Κόρινθος-Άργος-Ναύπλιο-Τρίπολη, ενώ το δεύτερο στάδιο προβλέπει την επέκταση της γραμμής μέχρι την Καλαμάτα, γεγονός που θα προσφέρει νέες ευκαιρίες στην πόλη για σύνδεση με το εθνικό δίκτυο και πιθανότατα θα διευκολύνει τις μετακινήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Η αναβίωση του σιδηρόδρομου μπορεί να δώσει «ζωή» σε ορεινές περιοχές, οι οποίες σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα απομόνωσης. Με την επαναλειτουργία του μηχανοστασίου στην Τρίπολη, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών για τη λειτουργία του δικτύου. Ο σιδηροδρομικός τουρισμός, μάλιστα, έχει το πλεονέκτημα να προσελκύει επισκέπτες όλο τον χρόνο, συμβάλλοντας στην τοπική οικονομία ανεξαρτήτως εποχής.
Η υλοποίηση του έργου προβλέπει την υποστήριξη από ειδικούς επιστήμονες που θα καθοδηγήσουν τις ενέργειες για την ανάπτυξη των υποδομών και θα παρέχουν τεχνικές συμβουλές για τις απαραίτητες παρεμβάσεις. Η μελέτη σκοπιμότητας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο έτος, θα παραδοθεί στην Πολιτεία, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να καθοριστεί ο τρόπος υλοποίησης του έργου. Πρόκειται για ένα σύνθετο και μακροπρόθεσμο σχέδιο, που απαιτεί τη συνεργασία πολλών φορέων και σημαντικούς πόρους, αλλά φιλοδοξεί να αναδείξει την Πελοπόννησο σε διεθνή προορισμό σιδηροδρομικού τουρισμού.
Οι συνεργασίες με τον Δήμο Ναυπλιέων, την Πρεσβεία της Ελβετίας και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) υπογραμμίζουν τη δέσμευση για ένα βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης που θα ενισχύσει τις τοπικές κοινότητες, θα προωθήσει τη βιώσιμη μετακίνηση και θα αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.