ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τα αυγά στρουθοκαμήλου στον Άγιο Γιάννη του Κρανιδίου

Το Κρανίδι έχει το προνόμιο να έχει προστάτη Άγιο τον Άγιο Γιάννη, τον Πρόδρομο.
Του έχει αφιερώσει έναν υπέροχο ναό. Οι ιδιαιτερότητες του ναού είναι πολλές και θαυμαστές. Εμείς θα σταθούμε σήμερα στο Τέμπλο του. Είναι μαρμάρινο με μια λιτή ομορφιά. Υπάρχουν σειρές, από την μια άκρη στην άλλη, με φύλλα αμπελιού, τα οποία είναι από σφυρήλατο χρυσό. Όλα είναι αφιερώματα των παλιών καραβοκυραίων και καπεταναίων του Κρανιδιού.
Και μια ιδιαιτερότητα: Τα καντήλια στο Τέμπλο κρέμονται από αυγά στρουθοκαμήλου!
Με τα αυγά συνέβη το εξής: Οι γυναίκες που προσέφεραν την προσωπική τους εργασία, σαν διακονία προς τον Άγιο, όταν καθάριζαν και καλώπιζαν τον ναό, έβαφαν τα αυγά με ρεπουλίνη. Ένα – δύο και πιο πολλά στρώματα βαφής είχαν σαν αποτέλεσμα, λόγω διαφορετικού συντελεστού διαστολής των δύο υλικών – του ασβεστίου των αυγών και της ρεπουλίνης- να ραγίσουν τα αυγά.
Το 1976 τον Αύγουστο είχε έλθει να με επισκεφθεί ένας φίλος Νοτιοαφρικανός, αξιωματικός στο Immigration του Κέιπ Τάουν, ονόματι Derig.
 Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία που του έδειξα ήταν και ο ναός. Εντύπωση του έκανε μεγάλη. Όταν του είπα ότι τα καντήλια κρέμονται από αυγά στρουθοκαμήλου εντυπωσιάστηκε. Όταν δε του είπα ότι έχουν ραγίσει, μου υποσχέθηκε ότι θα στείλει αυτός άλλα από την Νότιο Αφρική.
Το 1978, πάλι Αύγουστο, ήλθε πάλι στην Ελλάδα, κατέβηκε στο Κρανίδι και έφερε ένα κιβώτιο αυγά στρουθοκαμήλου, έτοιμα τρυπημένα και έτσι αποκαταστάθηκαν τα καντήλια στην προηγούμενη μορφή τους.
Ας έχουμε την ευλογία του Άγιου Γιάννη και την προστασία του.
Φτύμης Τουτουντζής
Φωτο: Xalaros
Είχε δημοσιευθεί στον εβδομαδιαίο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ (29/9/99)
.
→  Είμαστε εδώ για να μην σε πιάνουν αδιάβαστο!
→  Ακολούθησέ μας στο Facebook και στο Google News για να μάθεις πρώτος αυτά που «παίζουν» στην Αργολίδα.
→  Oι ειδήσεις και τα νέα από ΆργοςΝαύπλιοΕπίδαυρο και Ερμιονίδα, με ένα κλικ στο Argolida Planet.
ΔΕΙΤΕ:  Αναρχικοί ανέλαβαν την ευθύνη για το σπάσιμο των γραφείων της ΝΔ στο Ναύπλιο

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!