Τα κρυφά δωμάτια που υπάρχουν στα αεροπλάνα

Πιθανόν να έχεις ακούσει ότι στα αεροπλάνα υπάρχουν κάποια κρυφά δωμάτια. Τι συμβαίνει σε αυτά και ποια είναι η χρησιμότητά τους;

Όλα έχουν να κάνουν με τις αεροσυνοδούς και το πού αυτές ξεκουράζονται. Και είναι λογικό, αν το σκεφτείς, ότι οι αεροσυνοδοί θα πρέπει κάπου να ξεκουράζονται εναλλάξ κατά τη διάρκεια, για παράδειγμα ενός μεγάλου ταξιδιού που μπορεί να γίνει και τη νύχτα.
Στην πραγματικότητα δηλαδή αυτά τα κρυφά δωμάτια στα αεροπλάνα εξυπηρετούν τις ανάγκες των αεροσυνοδών.
Η Boeing έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτά τα δωμάτια και τη χρησιμότητά τους. Για παράδειγμα τα Boeing 777 και 787 τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων διαθέτουν μια μυστική σκάλα που οδηγεί σε μικρά… υπνοδωμάτια. Ο χώρος είναι γνωστός ως Crew Rest Departments (CRCs).

Πού βρίσκονται όμως μέσα στα αεροπλάνα και σε τι ακριβώς χρησιμεύουν; Μπορούν να έχουν πρόσβαση οι επιβάτες σε αυτά; Αυτά τα μυστικά δωμάτια, λοιπόν, βρίσκονται στο πίσω μέρος του Boeing 787 Dreamliner. Υπάρχουν, βέβαια και δύο ανάλογοι χώροι στο μπροστινό μέρος. Η πρόσβαση στις καμπίνες επιτρέπεται αυστηρά και μόνο στα μέλη του πληρώματος καθώς οι σκάλες που οδηγούν σε αυτές κρύβονται πίσω από πόρτες που απαιτούν κωδικό ή κλειδί.
Τα αεροπλάνα Boeing 777 διαθέτουν έξι με 10 κρεβάτια. Επίσης υπάρχει επιπλέον διαθέσιμος χώρος για τις αποσκευές των μελών του πληρώματος. Κάθε κρεβάτι έχει μια κουρτίνα προκειμένου να δίνεται μια αίσθηση ιδιωτικότητας. Και είναι λογικό ειδικά όταν θα πρέπει να κοιμηθούν εκεί και άτομα διαφορετικού φύλου, πράγμα που συμβαίνει συχνά.
Στα συγκεκριμένα αεροπλάνα, δηλαδή τα Boeing 777 υπάρχουν και ξεχωριστοί χώροι για τους πιλότους, με δυο κρεβάτια, δύο πολυθρόνες σαν και αυτές στη business-class και σε ορισμένα ένα μικρό μπάνιο.

Πηγή