Προβληματισμός σε παραγωγούς και φορείς της περιοχής.
Θορυβημένοι εμφανίζονται αγρότες και συνεταιριστές από το νομό Αργολίδας, σε σχέση με την εικόνα των κτημάτων, που δείχνουν έως τώρα να υποφέρουν από μεγάλα ποσοστά ακαρπίας.
Από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, παραγωγός εσπεριδοειδών και ο ίδιος δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι: «πρόβλημα από τον αλλοπρόσαλο καιρό του Μαρτίου-Απριλιου φαίνεται πως έχουν Ναβαλίνες και New Hall. Σε αυτα τα πορτοκάλια η φυσική καρπόπτωση ολοκληρώνεται στις 15-20 Ιουλίου, οπότε μετέπειτα θα έχουμε και καλύτερη εικόνα των απωλειών. Παράλληλα, ανά περιοχή και ανά κτήμα υπάρχουν παράπονα για μειωμένη παραγωγή και στα Μέρλιν, όπως επίσης στα μανταρίνια Νόβα και στις Κλημεντίνες, όπου ανά περίπτωση δεν είχαμε καλή ανθοφορία. Οι πρώιμες ποικιλίες είναι σε καλύτερη μοίρα, όπως και περιοχές με ήπιο κλίμα που δεν τις πείραξε ο παγετός πολύ».
Ο κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, πρόεδρος στην ΕΑΣ Αργολίδας, από την πλευρά του δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι μετά τους παγετούς του Μαρτίου και του Απριλίου, ανάλογα τα κτήματα και την περιοχή, φαίνεται πως υπάρχουν πολλά προβλήματα και αυξημένη ακαρπία. Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Αντωνόπουλος, που ζητά ν΄ αλλάξει επιτέλους ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αργολίδα, δήλωσε πως το φαινόμενο παρακολουθείται από τις υπηρεσίες του Οργανισμού και τέλη Σεπτέμβρη, μόλις υπάρξει σαφής εικόνα, τότε μπορεί να κινηθούν διαδικασίες αποζημίωσης μέσω ΚΟΕ (ΠΣΕΑ).
Στη Βουλή το πρόβλημα από Πουλά
Το πρόβλημα της ακαρπίας των εσπεριδοειδών αλλά και της ελιάς, για την οποία επίσης μας είπαν οι παραγωγοί της περιοχής, έφερε στη Βουλή ο Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σ. Λιβανό
«Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους αγρότες του Ν. Αργολίδας το πρόβλημα της ακαρπίας».
Μεγάλη απώλεια εισοδήματος αναμένεται να έχουν φέτος οι αγρότες του Ν. Αργολίδας λόγω της ακαρπίας που παρατηρείται στα εσπεριδοειδή και στις ελιές.
Ειδικότερα, λόγω του ήπιου Χειμώνα, των μετέπειτα παγετών του Μαρτίου και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στη συνέχεια, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην καρπόδεση των εσπεριδοειδών και των ελαιόδεντρων γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους αγρότες του Ν. Αργολίδας οι οποίοι βλέπουν τους κόπους άλλης μία χρονιάς να κινδυνεύουν να πάνε χαμένοι.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι παραγωγοί εσπεριδοειδών του Νομού Αργολίδας, αντιμετώπισαν τη χρονιά που προηγήθηκε μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση αναφορικά με την διάθεση των προϊόντων τους.
Λόγω της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού, η ζήτηση τόσο από την εξωτερική όσο και από την εσωτερική αγορά, ήταν αισθητά μειωμένη με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αντιμετωπίσουν μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες.
Από την πλευρά τους και οι παραγωγοί ελαιολάδου προέρχονται από 2 πολύ δύσκολες χρονιές, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών της αγοράς, του υψηλού ανταγωνισμού με αγορές Τρίτων χωρών και των δυσμενων επιπτώσεων της πανδημίας.
Κρίνεται λοιπόν άμεση η ανάγκη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διερεύνηση του φαινομένου της ακαρπίας στον Ν. Αργολίδας και για την αποζημίωση των παραγωγών προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να συνεχίσουν να αχολούνται με την παραγωγή τους.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Είναι σε γνώση σας το μέγεθος του προβλήματος της ακαρπίας των εσπεριδοειδών και της ελιάς στο Ν. Αργολίδας;
2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να το αντιμετωπίσετε;