ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τεράστια επένδυση στην Ερμιονίδα. Σχέδια για πίστα Formula 1 στο Πόρτο Χέλι

Αν και ο κορωνοϊός δεν αποτελεί σύμμαχο καθώς τουλάχιστον το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό έχει περιοριστεί,

το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) επιδιώκει να αξιοποιήσει σειρά ακινήτων του. Σε αυτά συγκαταλέγονται διαμερίσματα, κατοικίες και ξενοδοχεία, αλλά και οικοπεδικές εκτάσεις για ορισμένες από τις οποίες αναζητείται μοντέλο αξιοποίησης, ενώ για κάποιες υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία πίστας φόρμουλας 1.

Το e-auction

Μέχρι το τέλος του 2020 εκτιμά το ΤΑΙΠΕΔ ότι θα προχωρήσει στην πώληση, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοπρασιών e-auction, δύο νέων χαρτοφυλακίων ακινήτων (VIII και IX). Πρόκειται, όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, για μικρού και μεσαίου μεγέθους και αξίας ακίνητα, μεταξύ των οποίων, διατηρητέα κτήρια, ξενοδοχεία και διαμερίσματα στην Αθήνα, την Ερμιονίδα, το Δήμο Παγγαίου, την Ανδρίτσαινα, τα Καλάβρυτα και την Κύθνο. Λόγω της υγειονομικής κρίσης οι διαγωνισμοί των συγκεκριμένων ακινήτων καθυστέρησαν, ενώ, πλέον, το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στην τελική διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Το οικόπεδο στο Μαρκόπουλο

Το επόμενο, μεγάλης κλίμακας ακίνητο, περιλαμβάνει εκτός σχεδίου οικόπεδο στο Δήμο Μαρκόπουλου Αττικής, επιφάνειας περίπου 1.000 στρεμμάτων (προς αξιοποίηση 590 στρέμματα) με κτιριακές αθλητικές και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου. Με την αξιοποίησή του να επιδιώκεται να πραγματοποιηθεί, μέσω μακροχρόνιας παραχώρησης, αναμένεται ότι μέσα στο προσεχές διάστημα, θα εγκριθεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (ΚΣΔΑΠ). Αυτή τη στιγμή, το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στη φάση της τελικής διερεύνησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος και στην προετοιμασία των τευχών διαγωνισμού, ο οποίος εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2020.

ΔΕΙΤΕ:  Αργολίδα: Ενοικιάζεται σπίτι στη Νέα Κίο με θέα στη θάλασσα

Τα σχέδια για πίστα φόρμουλα 1

“Πωλητήριο” εξετάζει να βάλει σε έκταση 627 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι, στην περιοχή Βερβερόντα του Δήμου Ερμιονίδας στην Αργολίδα. Το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει σειρά δυνατοτήτων αξιοποίησης του ακινήτου που έχει σχήμα επιμήκους πολυγώνου. Αυτές περιλαμβάνουν τη δημιουργία πίστας φόρμουλα 1 και γκολφ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της διερεύνησης επενδυτικού ενδιαφέροντος και η εκπόνηση ΕΣΧΑΔΑ. Ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος έχει οριστεί η τράπεζα Πειραιώς, ενώ η Δέκαθλον λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος.

ΔΕΙΤΕ:  Ναύπλιο: Κλειστές δημόσιες υπηρεσίες και ανοιχτά καταστήματα στις 30 Νοεμβρίου

Η λίστα περιλαμβάνει το ακίνητο της Λουτρόπολης των Καμμένων Βούρλων, που έχει έκταση 470 στρέμματα και απαρτίζεται από τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου “Γαλήνη” και διάφορα άλλα κτίρια, τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα. Το ΤΑΙΠΕΔ αναζητά την μέθοδο αξιοποίησης του ακινήτου, που έχει εκμισθωθεί στον όμιλο Μήτση με συμβολαιογραφική πράξη (συνήφθη μεταξύ του ομίλου και της ΕΤΑΔ). Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την τελική παρουσίαση του ΕΣΧΑΔΑ και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020, τη διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος και την έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας το διάστημα από το δεύτερο έως το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει και την αξιοποίηση ενός ακόμη παραθαλάσσιου ακινήτου στα Καμμένα Βούρλα επιφάνειας άνω των χιλίων στρεμμάτων από τα οποία εκμεταλλεύσιμα είναι περίπου 850 στρέμματα. Περιλαμβάνει εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις Camping του ΕΟΤ και αναμένεται να συνταχθεί η μελέτη ΕΣΧΑΔΑ ΚΑΙ ΣΜΠΕ μέχρι το τέλος του 2020. Εφόσον επιλυθεί το ζήτημα του βιολογικού καθαρισμού της έκτασης, τότε εκτιμάται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2021 ο διαγωνισμός αξιοποίησης θα προκηρυχθεί.

ΔΕΙΤΕ:  Αργολίδα: Η «Αλληλεγγύη» διοργανώνει εκδρομή στο Σπήλαιο Κάψια

Υπό εξέταση είναι και η μέθοδος αξιοποίησης ακινήτου στις Θερμοπύλες περίπου 800 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις (εγκαταλελειμμένες), με τα επόμενα βήματα ωρίμανσής του να περιλαμβάνουν τη σύνταξη μελέτης ΕΣΧΑΔΑ ΚΑΙ ΣΜΠΕ. Μοντέλο αξιοποίησης αναζητεί το ΤΑΙΠΕΔ και για παραθαλάσσιο ακίνητο στον οικισμό της Αγίας Τριάδας στον Δήμο Θερμαϊκού, έκτασης 126,6 στρ., με την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας του να τοποθετείται για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Για το ακίνητο με εμβαδόν άνω των 3 στρεμμάτων στον Δήμο Ταύρου – Μοσχάτου επί των οδών Θράκης-Κορυζή και Τιμοθέου Ευγενικού, εντός ρυμοτομικού σχεδίου με 5 κτίσματα συνολικού εμβαδού 1.526 τ.μ. αναμένεται η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας μετά την έκδοση απόφασης από το υπουργείο Πολιτισμού. Έχει προηγηθεί η διενέργεια διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος ελλείψει κατάθεσης οικονομικών προσφορών.

Δημήτρης Δελεβέγκος
Πηγή: capital.gr

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!