Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FB!

Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας όταν έχουμε hangover

Σίγουρα σας έχει τύχει έστω μια φορά στη ζωή σας να ξυπνήσετε την επόμενη ημέρα με το γνωστό σε όλους μας hangover.

Το hangover ορίζεται ως τα ψυχικά και σωματικά συμπτώματα, που εμφανίζονται την επόμενη ημέρα μετά από ένα μόνο επεισόδιο βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ. Και λέγεται ότι ξεκινά μέσα σε αρκετές ώρες μετά τη διακοπή του ποτού, όταν η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα αρχίζει να πέφτει.
Έως και το 68% των ανθρώπων που πίνουν αλκοόλ αναφέρουν ότι βιώνουν ένα ήπιο έως μέτριο hangover. Αυτό εκδηλώνεται διαφορετικά για τον καθένα: για μερικούς, δεν είναι σχεδόν αντιληπτό, και για άλλους, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ισχυρό πονοκέφαλο, ακατανίκητη κούραση και ναυτία.
Όμως παρά την επικράτηση του όρου, οι γιατροί και οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα απολύτως βέβαιοι τι ακριβώς προκαλεί αυτό το φαινόμενο.
Είστε αφυδατωμένοι
Το hangover συνήθως χαρακτηρίζεται από αφυδάτωση. Το αλκοόλ είναι διουρητικό, επομένως σας κάνει να ουρείτε πιο συχνά από το συνηθισμένο. Επίσης η μέθη καταστέλλει την παραγωγή βαζοπρεσσίνης – μιας ορμόνης που απελευθερώνεται από την υπόφυση – η οποία βοηθά το σώμα σας να εξοικονομήσει τη σωστή ποσότητα νερού επικοινωνώντας με τα νεφρά σας.
Η έλλειψη αυτής της ορμόνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αφυδάτωση. Αυτό μπορεί να αποτελεί την αιτία μερικών από των τυπικών συμπτωμάτων του hangover, όπως πονοκέφαλος, ξηροστομία, αίσθημα λήθαργου και δίψα.
Υπάρχει συσσώρευση τοξινών
Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη εντοπίσει ακριβώς γιατί οι άνθρωποι αισθάνονται τόσο άσκημα μετά από την κατανάλωση αλκοόλ. Αλλά μια πειστική θεωρία είναι ότι το hangover προέρχεται από τη συσσώρευση τοξινών στο σώμα. Όταν το συκώτι σας διασπά την αιθανόλη (τη χημική ένωση στο αλκοόλ), δημιουργεί ένα τοξικό υποπροϊόν και καρκινογόνο που ονομάζεται ακεταλδεΰδη. Η ακεταλδεΰδη μπορεί να βλάψει τα κύτταρα και τους ιστούς των οργάνων όπου μεταβολίζεται το αλκοόλ.
Το σώμα σας βιώνει φλεγμονή
Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η φλεγμονή μπορεί να ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος του hangover. Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Medicine υπονοεί ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη συμπτωμάτων.
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και το στέλνει σε κατάσταση πλήρους εγρήγορσης, προκαλώντας παρόμοια αντίδραση με τη μόλυνση. Αυτό ενεργοποιεί την απελευθέρωση κυτοκινών – πρωτεϊνών που χρησιμοποιούνται από το σώμα σας για την ανίχνευση και την καταπολέμηση των βακτηρίων – που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδη απόκριση αλλά και κάποια γνωστά συμπτώματα του hangover, όπως κόπωση, ναυτία, πονοκέφαλο και μυϊκό πόνο. Αρκετές μελέτες έχουν εντοπίσει υψηλά επίπεδα κυτοκίνης στο σώμα, τόσο λίγο μετά την κατανάλωση αλκοόλ όσο και κατά τη φάση του hangover.
Επηρεάζεται η μνήμη
Το να πίνετε πολύ μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη- και αυτές οι συνέπειες μπορεί να επεκταθούν και την επόμενη μέρα. Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuropsychopharmacology διαπίστωσε ότι οι διαδικασίες ανάκτησης μνήμης των ατόμων εξασθενούσαν σημαντικά το πρωί μετά από μια υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Μερικοί ερευνητές αποδίδουν τις διαταραχές της μνήμης που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενός hangover σε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Επίσης, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το αλκοόλ επηρεάζει τον ιππόκαμπο, μια μικρή καμπυλωτή εγκεφαλική δομή που παίζει σημαντικό ρόλο για τη λειτουργία της μάθησης και της μνήμης.
Μπορεί να έχετε στομαχικές διαταραχές
Πριν ακόμα φτάσει το αλκοόλ στο συκώτι όπου μεταβολίζεται κυρίως, επηρεάζει το στομάχι και το έντερο, προκαλώντας μερικά από τα κλασικά συμπτώματα hangover όπως ναυτία και διάρροια. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει και κάποια φλεγμονή στο πάγκρεας, η οποία συμβάλει στα πεπτικά προβλήματα.
Στην πραγματικότητα, τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (περισσότερο από 15% όγκος αλκοόλ) είναι πιθανό να προκαλέσουν φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου και να καθυστερήσουν την κένωση του στομάχου.
Επηρεάζεται αρνητικά ο ύπνος σας
Οι ηρεμιστικές επιδράσεις του αλκοόλ μπορεί να σας κάνουν να νυστάζετε και να σας στείλουν γρήγορα στη χώρα των ονείρων, αλλά ταυτόχρονα μειώνονται οι πιθανότητες να κοιμηθείτε καλά, αυξάνοντας την κούραση την επόμενη μέρα.
Πέφτουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας
Ένα από τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα του hangover είναι η κόπωση. Μια εξήγηση για αυτό είναι ότι η κατανάλωση αλκοόλ αρχικά ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα σας και στη συνέχεια προκαλεί πτώση κατά τη φάση του hangover.
Όταν το σώμα σας επεξεργάζεται το αλκοόλ, δημιουργεί γαλακτικό οξύ —το οποίο αναστέλλει την παραγωγή περισσότερης ζάχαρης από το συκώτι, προκαλώντας πτώση των επιπέδων γλυκόζης και συμβάλλοντας σε μια άτονη και ληθαργική διάθεση. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να βρεθείτε να αναζητάτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για να νιώσετε καλύτερα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους διαβητικούς. καθώς προκαλεί υπογλυκαιμία.
Μπορεί να έχετε πονοκέφαλο
Το hangover και οι πονοκέφαλοι συχνά πάνε χέρι-χέρι, σύμφωνα με μια έρευνα από το περιοδικό Alcohol and Alcoholism, με το 87% των ανθρώπων να αναφέρουν ότι ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα πιο κοινά τους συμπτώματα. Ομοίως, μια ΄άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology αποκάλυψε ότι ο επιπολασμός των πονοκεφάλων από hangover κατά τη διάρκεια της ζωής ήταν 72%.
Οι πονοκέφαλοι κατά τη διάρκεια ενός hangover μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε αγγειοδιαστολή, δηλαδή τα αιμοφόρα αγγεία σας διαστέλλονται και η αρτηριακή σας πίεση πέφτει. Την επόμενη μέρα τα αιμοφόρα αγγεία αρχίζουν να συστέλλονται ξανά – μια διαδικασία που ονομάζεται αγγειοσυστολή – η οποία μπορεί να κάνει τον πονοκέφαλό σας ακόμη χειρότερο.
Το αλκοόλ έχει επίσης βρεθεί ότι αλληλεπιδρά με ορισμένους νευροδιαβιβαστές και ορμόνες – όπως η ισταμίνη, η σεροτονίνη και οι προσταγλανδίνες – που σχετίζονται με πονοκεφάλους.
Παρόλα αυτά οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί πίσω από τον πονοκέφαλο και το hangover χρειάζονται περαιτέρω έρευνα, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Alcohol Health and Research.
Μπορεί ακόμη και να νιώσετε κατάθλιψη
Η κατάθλιψη είναι μια άλλη διακύμανση της διάθεσης που μερικοί άνθρωποι βιώνουν με το hangover. Περίπου το 19% των ατόμων ανέφεραν ότι εμφάνισαν κατάθλιψη μετά την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ σχεδόν το 2% ανέφερε ότι είχε σκέψεις αυτοκτονίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alcohol and Alcoholism.
Το είδος των συναισθημάτων που μπορεί να προκαλέσει η βαριά κατανάλωση αλκοόλ διαφέρει από άτομο σε άτομο – η κατάθλιψη σίγουρα δεν είναι καθολική – αλλά δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να αισθάνονται άσχημα και ευάλωτα την επόμενη μέρα.
Τέλος εικάζεται ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μακροπρόθεσμα μπορεί να επιφέρει φυσιολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο όπως η ανοχή και η εξάρτηση, με αποτέλεσμα ανεπάρκεια σεροτονίνης και ντοπαμίνης που μπορεί να οφείλεται στην κατάθλιψη.
ΔΕΙΤΕ:  Επιστολή στο AP: «Η πλατεία στο Άργος θυμίζει Σκόπια! Φτάνει το κιτς, δεν έχουν θέση οι κινεζουριές»

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!