ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΡΓΟΣ

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Τι θα πληρώσουμε στην εφορία μέχρι το τέλος του έτους


Φόρους ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι το τέλος του έτους φορολογούμενοι και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα βεβαιωθέντα ποσά τόσο του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων όσο και του ΕΝΦΙΑ αλλά και των τελών κυκλοφορίας.
Ήδη η εισπραξιμότητα των φόρων έχει αυξηθεί με τους φορολογούμενους να πληρώνουν όχι μόνο στην ώρα τους τις υποχρέωσες που έχουν αλλά και εφάπαξ. Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι πλην των ανωτέρω φόρων θα πρέπει να πληρώσουν και άλλες υποχρεώσεις όπως για παράδειγμα τον οφειλόμενο ΦΠΑ, τη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής κ.λ.π.
Ειδικότερα, με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, οι πληρωμές ανάλογα με την κατηγορία φόρων διαμορφώνεται ως εξής:
1. ΕΝΦΙΑ: Συνολικά οι 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 2,25 δισ. Ήδη έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο τμήμα του ΕΝΦΙΑ και απομένουν περί τα 600 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έχει φθάσει στα 761 δισ. ευρώ από 643 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
2. Φόρος εισοδήματος: Τα φυσικά πρόσωπα κλήθηκαν να πληρώσουν περί τα 3 δις, ενώ ο φόρος για τις επιχειρήσεις υπολογίζεται στα 3,28 δισ. Ήδη έχουν πληρωθεί περί τα 5 δις. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο τελευταίες δόσεις του φόρου θα καταβληθούν το πρώτο δίμηνο του 2023.
3. Επιστρεπτέα προκαταβολή: Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή υποχρεούνται μηνιαίως στην αποπληρωμή της δόσης που τους αναλογεί. Πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη πληρώσει εφάπαξ το ποσό που τους έχει καταλογίσει η εφορία. Σημειώνεται ότι το σύνολο των δόσεων που έχουν δικαιώματα αποπληρωμής της επιστρεπτέας ανέρχεται σε 96.
4. Τέλη Κυκλοφορίας: Οι ιδιοκτήτες οχημάτων καλούνται να πληρώσουν έως τα τέλη του έτους περί το 1,1 δις. ευρώ. Έως τα μέσα Νοεμβρίου θα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ τα τέλη κυκλοφορίας για το 2023. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου να πληρώσουν τα τέλη που αναλογούν στο αυτοκίνητο ή στην μοτοσικλέτα προκειμένου να αποφύγουν τα “τσουχτερά” πρόστιμα. Τα τέλη είναι στα ίδια επίπεδά με το περυσινό έτος κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εκπλήξεις για τους ιδιοκτήτες.
5. ΦΠΑ: 3,132 δισ. ευρώ για ΦΠΑ για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών. Τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο θα φτάσουν στα 18,735 δισ. ευρώ έναντι 15,603 δισ. ευρώ που μπήκαν στα κρατικά ταμεία στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.
6. ΕΦΚ: 1,918 δισ. ευρώ για ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε υγρά καύσιμα και άλλα ενεργειακά προϊόντα, καπνό, αλκοολούχα ποτά, κ.λπ. Οι εισπράξεις του Δημοσίου εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 7,065 δισ. ευρώ από 5,147 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Πηγή

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ;