Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FB!

Τι θα συμβεί στο σώμα σας όταν σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ

Ανεξάρτητα από το πόσο “πότης” είστε, όταν το κόψετε θα δείτε μερικά αρκετά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία.

Σίγουρα, η απόλαυση ενός μοντέρνου κοκτέιλ είναι διασκεδαστική ή μια παγωμένη μπύρα κατά τη διάρκεια ενός αθλητικού αγώνα. Ωστόσο, η επιλογή ενός mocktail μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή εάν προσπαθείτε να διαχειριστείτε το βάρος σας, να είστε πιο ενεργητικοί ή απλά θέλετε να ακολουθήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Γιατί;
Το αλκοόλ είναι καταθλιπτικό, που σημαίνει ότι η κατανάλωσή του μπορεί να επιβραδύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με το CDC, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά σοβαρά αποτελέσματα, που κυμαίνονται από απώλεια μνήμης έως καρδιακές παθήσεις, ηπατική νόσο και την ακραία έκβαση του θανάτου.
Έτσι, αν είστε έτοιμοι να ανταλλάξετε το κλασικό μαρτίνι σας για ένα ποτό χωρίς αλκοόλ, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σας όταν σταματήσετε να πίνετε.
Θα χάσετε βάρος
Όταν οι άνθρωποι θέλουν να χάσουν βάρος, το να παραλείπουν τα αγαπημένα τους ζαχαρούχα τρόφιμα ή να πηγαίνουν λίγο περισσότερο στο γυμναστήριο είναι συχνά το πρώτο βήμα. Αλλά επειδή το αλκοόλ παρέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, η αποφυγή του ποτού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους.
Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά μας να νιώθουμε χορτάτοι, να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου μας, να ενισχύσει την όρεξη και να μειώσει το κίνητρο για άσκηση – όλοι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους.
Θα κοιμάστε καλύτερα
Αν και το αλκοόλ μπορεί να έχει χαλαρωτική επίδραση και να αυξήσει την ικανότητα του ατόμου να αποκοιμηθεί, μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Public Health Nutrition, η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για κακή ποιότητα ύπνου. Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε σύντομη διάρκεια ύπνου και ροχαλητό.
Ένας λόγος που μπορεί να συμβεί αυτό είναι ότι το αλκοόλ μπορεί να μειώσει την έκκριση μελατονίνης στον εγκέφαλο. Δεδομένου ότι η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παίζει καθοριστικό ρόλο στον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης ενός ατόμου, γνωστός και ως κιρκάδιος ρυθμός.
Ένας άλλος λόγος που ένα άτομο που πίνει αλκοόλ μπορεί να αποκοιμηθεί γρήγορα και μετά να είναι ξύπνιο κατά τις πρώτες ώρες, μπορεί να είναι η αρνητική επίδραση του αλκοόλ στον νευροδιαβιβαστή GABA, σύμφωνα με στοιχεία του 2020 που δημοσιεύθηκαν στο Neuropsychopharmacology. Το GABA είναι μια χημική ουσία που παράγεται φυσικά από το σώμα και βοηθά το μυαλό σας να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί.
Τέλος, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δράση της ντοπαμίνης — ενός νευροδιαβιβαστή και μιας ορμόνης που επηρεάζει επίσης τον ύπνο σας.
Θα λειτουργεί καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα
Η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C, το πλύσιμο των χεριών μας και ο ποιοτικός ύπνος είναι όλοι δοκιμασμένοι τρόποι που θα μας βοηθήσουν στις ιώσεις. Αλλά λιγότερο γνωστό είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 2021 στο International Journal of Molecular Sciences. Η κακή υγεία του εντέρου και η ανισορροπία των μικροβίων μπορούν τελικά να αποδυναμώσουν μια πτυχή του τρόπου με τον οποίο το σώμα μας μας προστατεύει από ασθένειες.
Θα είστε καλύτερα ενυδατωμένοι
Η κατανάλωση αλκοόλ είναι γνωστό ότι αυξάνει την παραγωγή ούρων, με αποτέλεσμα να κατακρατούμε λιγότερα υγρά.
Η κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να έχει προσωρινή διουρητική δράση. «Το αλκοόλ προκαλεί πτώση των επιπέδων της αντιδιουρητικής ορμόνης (ADH) και ως αποτέλεσμα, τα νεφρά παράγουν περισσότερα ούρα και κατακρατούν λιγότερο νερό», δήλωσε στο eatingwell.com ο Sal Raichbach, Psy.D., LCSW, επικεφαλής κλινικής συμμόρφωσης στο Ambrosia Treatment Center. «Όταν σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ, επαναφέρετε τα επίπεδα ADH στη φυσική τους κατάσταση και τα νεφρά σας αποβάλλουν την κατάλληλη ποσότητα νερού».
«Τα σώματά μας εξαρτώνται πλήρως από το νερό», είπε ο Raichbach. “Κάθε κύτταρο του σώματός μας χρησιμοποιεί νερό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είναι απαραίτητο για την κυκλοφορία, τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και βοηθά στην αποβολή των αποβλήτων. Χωρίς την κατάλληλη ενυδάτωση, η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αντλήσει την ίδια ποσότητα αίματος και τα νεφρά θα αρχίσουν τελικά να αποτυγχάνουν στο έργο τους».
Θα έχετε μειωμένο κίνδυνο καρκίνου
Ο κίνδυνος καρκίνου μπορεί να αυξηθεί λόγω πολλών παραγόντων, ορισμένοι εντελώς εκτός ελέγχου μας, όπως η γενετική, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Αλλά μεταξύ των παραγόντων που βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, όπως η διατροφή και οι επιλογές τρόπου ζωής, είναι και η κατανάλωση αλκοόλ που μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο στις πιθανότητές μας να αναπτύξουμε καρκίνο.
Συγκεκριμένα, επιδημιολογικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Addiction δείχνουν ότι η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στοματοφάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του παχέος εντέρου, του ορθού και του μαστού.
ΔΕΙΤΕ:  Επιστολή στο AP: «Η πλατεία στο Άργος θυμίζει Σκόπια! Φτάνει το κιτς, δεν έχουν θέση οι κινεζουριές»

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!