ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους στεγάζεται από τις αρχές τις δεκαετίας του 1960 σε κτηριακό συγκρότημα που αποτελείται από την ιστορική οικία του στρατηγού Δημητρίου Καλλέργη και ένα σύγχρονο κτήριο που προσαρτήθηκε σε αυτή, στη συμβολή των οδών Βασ. Όλγας και Καλλέργη.

Η Οικία Καλλέργη, κτισμένη το 1830, μετασκευάστηκε κατάλληλα για να μετατραπεί σε μουσειακό χώρο κατά το διάστημα 1956-1957, ενώ η προσθήκη του σύγχρονου κτηρίου, που κτίστηκε με έξοδα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, εγκαινιάστηκε το 1961.

Από το 2014 το Μουσείο παραμένει κλειστό για το κοινό, καθώς είναι σε εξέλιξη εργασίες κτηριακής αναβάθμισης και επανέκθεσης των συλλογών του, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΕΙΤΕ:  Αργολίδα: Οι Αιγύπτιοι βγάζουν εκτός αγορών το πορτοκάλι -Πτώση τιμών!

Η παλαιά έκθεση του μουσείου περιελάμβανε ευρήματα, κυρίως έργα κεραμικής και γλυπτικής, από τις ανασκαφές της πρώην Δ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (σημερινής Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας) και της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στον προϊστορικό οικισμό της Ασπίδας, το μυκηναϊκό νεκροταφείο της Δειράδας, την αρχαία αγορά, το Θέατρο, τις ρωμαϊκές Θέρμες, καθώς επίσης και από τις ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στη Λέρνα.

ΔΕΙΤΕ:  Ημέρα μνήμης στη Τανζανία για τον "Άγιο Αρχιερέα" Αργολίδας Ιάκωβο που έχτισε 18 Ναούς! (Photos)

Σημαντική ενότητα της παλαιάς έκθεσης συγκροτούσαν τα ευρήματα που προέρχονται από τους τάφους των γεωμετρικών χρόνων με κορυφαίο έκθεμα την πανοπλία του τέλους του 8ου αι. π.Χ., που βρέθηκε στον λεγόμενο τάφο του πολεμιστή στα ανατολικά του ρωμαϊκού Ωδείου. Από τον ίδιο τάφο προέρχεται ένα σύνολο δώδεκα σιδερένιων οβελών καθώς και δύο κρατευτές σε σχήμα πλοίου.

Εξαίρετο επίσης είναι το θραύσμα πρωτοαργειακού κρατήρα με παράσταση της τύφλωσης του Πολύφημου από τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του (670-650 π.Χ.).

ΔΕΙΤΕ:  «Οι Πενθούσες» έρχονται ξανά στο Άργος!

Ανάμεσα στα ρωμαϊκά αντίγραφα έργων των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, ξεχωρίζει το άγαλμα του Ηρακλή τύπου Farnese, αντίγραφο έργου του 4ου αι. π.Χ. που φιλοτέχνησε ο Λύσιππος για την Αγορά της αρχαίας Σικυώνας.

Στο δάπεδο της στοάς, στην αυλή του Μουσείου, έχουν ενσωματωθεί ψηφιδωτά του 6ου αι. μ.Χ. από το Άργος με παραστάσεις των δώδεκα μηνών, κυνηγιού και διονυσιακής σκηνής, καθώς και ψηφιδωτά του τέλους του 5ου αι. μ.Χ. από τη θέση Άγιος Ταξιάρχης με προσωποποιήσεις των τεσσάρων εποχών του έτους και της Απόλαυσης.

Πηγή: argolisculture.gr

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!