ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΡΓΟΣ

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Φυλακές Τίρυνθας: Γιατί ο Στράτος Διονυσίου αρνήθηκε να τραγουδήσει την Πρωτοχρονιά;

Σε μια άτυχη στιγμή της ζωής του, ο Στράτος Διονυσίου, στις 30 Μαΐου 1975, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 3 ετών και εκτόπιση άλλων τριών στα Γιάννινα, για κατοχή ποσότητας χασίς.
Οδηγήθηκε στο Γεντί Κουλέ και μετά από τέσσερις εβδομάδες στις φυλακές της Κέρκυρας, όπου έμεινε, περίπου, ενάμιση μήνα. Ακολούθησαν οι Αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας, όπου παρέμεινε μέχρι το Πάσχα του 1976, οπότε αποφυλακίστηκε, μετά από απονομή χάριτος.
Οι φυλακές της Τίρυνθας έχουν έναν ευρύχωρο χώρο εκδηλώσεων, σαν θέατρο. Εκεί, την Πρωτοχρονιά του 1976, είχε προγραμματισθεί εκδήλωση με ορχήστρα, όπου είχε κανονιστεί να τραγουδήσει και ο Στράτος.
Όπως ήταν αναμενόμενο, στις πρώτες σειρές των ακροατών είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί «επίσημοι», που είχαν ενημερωθεί σχετικά από τον Διευθυντή των φυλακών.
Το πρόγραμμα άρχισε, οι τραγουδιστές στη σκηνή εναλλάσσονταν, όμως ο Στράτος δεν φαινόταν πουθενά. Ανήσυχος, ένας ανώτερος δημόσιος λειτουργός, που καθόταν δίπλα στον Διευθυντή, γύρισε και τον ρώτησε:
-Καλά, δεν θα τραγουδήσει ο Διονυσίου;
-Αρνείται να ανέβει στη σκηνή αν…
-Αν;
-Αν δεν τον αφήσουμε να στρίψει τσιγάρο προηγουμένως.
-Αμερικάνικο;
-Αμερικάνικο!
-Ε, άσε τον άνθρωπο να στρίψει, να το χαρεί, να χαρούμε κι εμείς, μέρα που ‘ναι. Μη χαλάσει και η βραδιά!
Ειλικρινά, ομολογώ, πως ο παλιός του συγκρατούμενος, ο Κώστας Κ., που διηγόταν την ιστορία, ένα βράδυ, λίγο πριν κλείσει οριστικά η «ταβέρνα του Νικόλα» στ’ Ανάπλι, δεν συνέχισε με την εξέλιξη της ιστορίας. Μάλλον τον έκοψε ο Γιάννης Μπάζος, λέγοντας κάποια ιστορία από την ταβέρνα του Φώτη του Κουμάν, που βρισκόταν στα ριζά του βράχου του Παλαμηδιού, στην είσοδο της Πρόνοιας. Κι εγώ δεν έτυχε να τον ξαναβρώ, να τον ρωτήσω.
Κώστας, Γιάννης και Νικόλας, είναι μακαρίτες πλέον. Άνθρωπο δεν πειράξανε, ας είναι ελαφρό το χώμα που τους σκεπάζει.
Γιώργος Ν. Μουσταΐρας

.

→  Είμαστε εδώ για να μην σε πιάνουν αδιάβαστο!
→  Ακολούθησέ μας στο Facebook και στο Google News για να μάθεις πρώτος αυτά που «παίζουν» στην Αργολίδα.
→  Oι ειδήσεις και τα νέα από ΆργοςΝαύπλιοΕπίδαυρο και Ερμιονίδα, με ένα κλικ στο Argolida Planet.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

Τα 'μαθες τα νέα;

Ρίξε και εδω μια ματιά!

Ανέβηκαν πρόσφατα...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ;