ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΡΓΟΣ

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Χωράφια: Αυτός είναι ο νέος “τιμοκατάλογος” στην Αργολίδα και την υπόλοιπη Ελλάδα


Τη λίστα με τις τρέχουσες τιμές πώλησης για τα χωράφια σε διάφορες περιοχές της χώρας παρουσιάζει η εφημερίδα” Ελεύθερος Τύπος” επικαλούμενη σχετικά στοιχεία από το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates.
Αναλυτικά:
Αργολίδα
Στην Αργολίδα δεν υπάρχει μεγάλος κλήρος μονοκόμματος και οι υψηλότερες τιμές ποτιστικών αγροτεμαχίων καταγράφονται στις περιοχές Σκαφιδάκι, Ελληνικό και Κεφαλάρι, σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη, μέλος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Αναστάσιο Ηλιάδη. «Τα περιβόλια (τα απάγωτα), αυτά που δεν πιάνουν πάγο, οι τιμές κυμαίνονται από 10.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ το στρέμμα. Στα χωράφια με ελιές, οι τιμές διαμορφώνονται με το σχήμα του χωραφιού και την απόσταση από το χωριό και τον κεντρικό δρόμο και οι τιμές κυμαίνονται από 2.500 ευρώ έως 4.000 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα προνομιούχα χωράφια πλησίον του χωριού από 4.000 ευρώ έως 6.000 ευρώ το στρέμμα. Και όλα αυτά ενώ οι τιμές παρουσιάζουν πτώση των αξιών κατά 50% σε σχέση με το 2008», υπογραμμίζει ο κ. Ηλιάδης.
Αρκαδία
Για τις τιμές πώλησης των χωραφιών στην Αρκαδία μιλά ο περιφερειακός διευθυντής Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Ηλίας Κοπίτας στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».
Οι τιμές πώλησης χωραφιών στην Αρκαδία έχουν υποχωρήσει κατά 30% σε σχέση με το 2008, ενώ η ζήτηση έχει ενισχυθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια από αλλοδαπούς επιχειρηματίες, σημειώνει. Στα ποτιστικά αγροτεμάχια, οι τιμές είναι υψηλότερες στην Τεγέα καθώς αγγίζουν τις 2.500 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ πιο φθηνές είναι οι τιμές στο Λεβίδι, όπου κυμαίνονται από 1.000-1.500 ευρώ το στρέμμα. Τα αγροτεμάχια με ελιές 25-30 ετών αγγίζουν ακόμη και τις 5.000 ευρώ το στρέμμα, ενώ παρόμοιες τιμές πώλησης καταγράφονται στη Μεσσηνία και στη Λακωνία. «Στην Ηλεία, οι ζητούμενες τιμές βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με το 2008. Αναμένουμε αύξηση των τιμών πώλησης στα αγροτεμάχια που βρίσκονται πλησίον της θάλασσας», προσθέτει.
Κόρινθος
Στην Κόρινθο, οι τιμές πώλησης διαμορφώνονται ανάλογα με την απόσταση από τη θάλασσα, λέει ο κτηματομεσίτης Κορίνθου και μέλος του E-Real Estates, Μιχάλης Καρανικόλας. Οι τιμές για αγροτεμάχια ποτιστικά κοντά στη θάλασσα κυμαίνονται από 7.000-10.000 ευρώ το στρέμμα, ενώ για τις ελιές κινούνται στα επίπεδα των 2.000-2.500 ευρώ/στρέμμα αν βρίσκονται σε πλαγιά μακριά από τη θάλασσα. Ωστόσο, οι τιμές παρουσιάζουν μείωση κατά 30% σε σχέση με το 2008.
Θεσσαλία
Στον θεσσαλικό κάμπο, και συγκεκριμένα στη Λάρισα και στην επαρχία Τυρνάβου (Φαλάνη, Αμπελώνα), οι τιμές πώλησης ποτιστικών αγροτεμαχίων κυμαίνονται από 1.500 έως 2.000 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα νεόφυτα περιβόλια κινούνται στα επίπεδα των 5.000 ευρώ το στρέμμα και αυτά ηλικίας 10-12ετών υποχωρούν στα 3.000 ευρώ/στρέμμα. «Οι τιμές καταγράφουν οριακή μείωση σε σχέση με το 2008 τη δεδομένη χρονική στιγμή. Υπάρχει μια πολύ μικρή κινητικότητα για αγορά αγροτεμαχίων – ξερικά για φωτοβολταϊκά», αναφέρει ο γενικός διευθυντής του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Ιωάννης Στουπάς.
Ναυπακτία και Φωκίδα
Υποχώρηση κατά 30% καταγράφουν και οι τιμές στη Ναυπακτία και στη Δυτική Φωκίδα συγκριτικά με το 2008. «Η εγγύτητα του αγροτεμαχίου σε κεντρικό δρόμο αλλά και η απόσταση από τη θάλασσα καθορίζουν τη ζητούμενη τιμή πώλησης. Τα ποτιστικά πωλούνται από 1.500 έως 2.500 ευρώ στρέμμα, ενώ τα αγροτεμάχια με ελιές από 4.000 έως 5.000 ευρώ το στρέμμα», τονίζει ο περιφερειακός διευθυντής Αιτωλοακαρνανίας και Ηπείρου του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates,Ζαχαρίας Χοχτούλας και προσθέτει ότι δεν αναμένονται αλλαγές στις τιμές πώλησης στο άμεσο μέλλον.
Γιαννιτσά
Στα Γιαννιτσά, σύμφωνα με την κτηματομεσίτρια και συνεργάτιδα του E-Real Estates, Δέσποινα Τουλκερίδου, οι τιμές πώλησης καταγράφουν αύξηση κατά 10% σε σχέση με το 2008, ενώ για το μέλλον, αναμένεται σταθεροποίηση με αυξητικές τάσεις. «Η ζήτηση για αγορά αγροτεμαχίων είναι αυξητική καθημερινά», συμπληρώνει.
Θράκη
Οι τιμές πώλησης αγροτικής γης κοντά στη Θράκη κινούνται ανοδικά κατά 5% σε σχέση με το 2008. «Η ζήτηση για αγορά αγροτεμαχίων είναι αυξητική καθημερινά για ενιαία αγροτεμάχια 40 στρεμμάτων, ενώ μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η μη ύπαρξη μεγάλων αγροτεμαχίων», επισημαίνει ο κτηματομεσίτης της Ορεστιάδας και συνεργάτης του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Γιάννης Καρράς. Οι ζητούμενες τιμές πώλησης για χέρσα χωράφια, γεμάτα πέτρες και αγριόχορτα (μπαΐρια), κυμαίνονται από 1.000 έως 1.200 ευρώ το στρέμμα, ενώ στα αγροτεμάχια (πεζούλες) μικρές οριζόντιες επιφάνειες εδάφους, οι τιμές κυμαίνονται από 500 έως 700 ευρώ το στρέμμα.
Αγροτική γη: Γιατί συμφέρουν οι επενδύσεις
«Παρόλο που η γεωργική γη υπάγεται στη γενική ταξινόμηση των ακινήτων, έχει ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά. Τα χαρακτηριστικά αυτά έχουν προστατεύσει τις γεωργικές εκτάσεις από την ακραία πτώση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων που παρατηρούνται στην εμπορική και οικιστική ιδιοκτησία κατά την πρόσφατη οικονομική κρίση. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλες μορφές ακινήτων, όπου η προσφορά στην αγορά μπορεί να αυξηθεί τεχνητά με την κατασκευή νέων μονάδων, η προσφορά αγροτικής γης καθορίζεται εγγενώς», προσθέτει ο κ. Μπάκας.
Ο ίδιος σημειώνει ότι η ζήτηση παραμένει ανθεκτική και αυξανόμενη, καθώς η ζήτηση τροφίμων είναι εξαιρετικά ανελαστική όσον αφορά στις τιμές. «Ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες, οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε. Οι τιμές των τροφίμων είναι επίσης ένας από τους τομείς όπου ο αυξανόμενος πλούτος των καταναλωτών αναδυόμενων αγορών καταγράφεται πιο άμεσα», αναφέρει.
Παράλληλα, οι τιμές της γεωργικής γης υποστηρίζονται από τα κέρδη που προέρχονται από το ίδιο το περιουσιακό στοιχείο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, «οι αποδόσεις των επενδύσεων στην αγροτική γη ανέρχονται έως και σε 30% από την εκμετάλλευσή τους χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι υπεραξίες της γης που δημιουργούνται και η προοπτικά αυξανόμενη ζήτηση για αγροτικά προϊόντα που μπορούν να πολλαπλασιάσουν την απόδοση ιδίων κεφαλαίων». Στο ίδιο μήκος, συμπληρώνει ότι σε άρθρο του ο Mike Adams έχει τονίσει πως οποιαδήποτε επένδυση έχει να κάνει με τα τρόφιμα αποτελεί επένδυση για το μέλλον, ενώ παραθέτει δήλωση του Jim Rogers: «Έχω πολλάκις πει ότι μία από τις καλύτερες επενδύσεις παγκοσμίως θα είναι η αγροτική γη».
Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε χρυσό. Δεν μπορούμε να τυπώσουμε το δικό μας νόμισμα. όμως μπορούμε να καλλιεργήσουμε κάτι που είναι μεγαλύτερης αξίας από το χρυσό και τα λεφτά: το φαγητό!».
Τα συμπεράσματα
Οι τιμές πώλησης της ελληνικής αγροτικής γης από περιφέρεια σε περιφέρεια παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις ανάλογα και με το είδος του αγροτεμαχίου (ποτιστικά, καλλιεργήσιμα, ελαιώνες κ.λπ.).
Τις υψηλότερες τιμές μπορούν να επιτύχουν οι ιδιοκτήτες χωραφιών στην Αργολίδα και την Κορινθία, όπου τα ποτιστικά κτήματα, ειδικά αυτά που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές, μπορούν να αγγίξουν ακόμα και τις 10.000 ευρώ το στρέμμα, όταν στις υπόλοιπες περιοχές οι τιμές κυμαίνονται από 1.000 έως 3.000 ευρώ, ενώ «χρυσό» πωλούν τα αγροτεμάχια με ελιές και οι ιδιοκτήτες σε Μεσσηνία και Λακωνία, με τις τιμές τους να φτάνουν τις 10.000 ευρώ, παρά τη μείωση που παρουσιάζουν την τελευταία 15ετία.
«Πολλοί επενδυτές θα ενδιαφερθούν άμεσα να εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο τα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά τους με καλλιεργήσιμες εκτάσεις, διότι προσφέρουν ιδιαίτερα ελκυστικά χαρακτηριστικά. Ιστορικά, οι γεωργικές εκτάσεις έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι προσφέρουν καλές αποδόσεις σε περιόδους αβεβαιότητας της αγοράς. Η δυνατότητα “αντιστάθμισης του κινδύνου ύφεσης” των γεωργικών εκτάσεων είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους επενδυτές που ανησυχούν ήδη για τη δύναμη και τη βιωσιμότητα της “παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης”», υπογραμμίζει στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής » ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

Τα 'μαθες τα νέα;

Ρίξε και εδω μια ματιά!

Ανέβηκαν πρόσφατα...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ;