ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Όπως στην Αυστρία: Οι πρώτες υποψήφιες κατηγορίες στην Ελλάδα για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Μετά την επιστροφή των σκληρών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, με lockdown να επιβάλλονται σε ευρωπαϊκές χώρες, έχει ανοίξει και η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα που εκτός από καθολικό lockdown επέβαλε, από την 1η Φεβρουαρίου και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Στη Γερμανία οι φωνές πληθαίνουν υπέρ αυτού. Στην Ελλάδα;
«Η εικόνα η χθεσινή με τους νεκρούς είναι ανησυχητική», σχολιάζει στο iatropedia.gr, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος και συνεχίζει: «Αυτά τα κρούσματα που οδηγούν στους θανάτους, προέρχονται από μια μεγάλη δεξαμενή ανεμβολίαστων που είναι περίπου 2 εκατομμύρια. Οπότε τα κρούσματα δεν είναι στα 10 εκατομμύρια, είναι σε λιγότερους. Οπότε ο κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που φαίνεται».
Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ελλάδα, περιφερειακές ενότητες με πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και ειδικά στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών, βρίσκονται σε πιο δυσχερή θέση από άλλες και μετρούν καθημερινά εκατοντάδες ημερήσιες μολύνσεις, δεκάδες θανάτους και βιώνουν τη δραματική πίεση του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα στη βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με υπολογισμούς του καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκου Τζανάκη, δεν υπάρχει καμία περιφερειακή ενότητα με ποσοστά εμβολιασμού πάνω από 70%, στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Αντίθετα, άλλες περιοχές, όπως η Αττική χάρη στους υψηλούς αριθμούς στους εμβολιασμούς των εμβολιασμένων, αντιμετωπίζουν μια πιο ήπια εκδοχή της πανδημίας, τόσο σε βαριές νοσηλείες, όσο και σε θανάτους.
«Η κεντρική Μακεδονία έχει διπλάσια θνησιμότητα ως προς την Αττική, προτυποποιημένη ως προς τον πληθυσμό. Δεν υπάρχει καμία περιφέρεια στη βόρεια Ελλάδα γενικώς και συγκεκριμένα στην κεντρική Μακεδονία που να έχει πάνω από 70% ποσοστό εμβολιασμένων, στους άνω των 60 ετών. Έχουμε δηλαδή πάνω από το 30% των ηλικιωμένων να είναι ανεμβολίαστοι. Αυτοί δίνουν τους θανάτους. Κάτι που δεν συμβαίνει στην Αττική. Περίπου 19 με 20 Περιφέρειες έχουν εμβολιαστική κάλυψη αρκετά καλή, δηλαδή πάνω από 80% στις ηλικίες 60 και άνω. Σ’ αυτές τις Περιφέρειες βλέπουμε και τη χαμηλότερη θνησιμότητα», λέει ο Νίκος Τζανάκης στο iatropedia.gr.
Έτσι, η συζήτηση γύρω από την πιθανότητα θέσπισης του υποχρεωτικού εμβολιασμού κερδίζει δυναμική στην Ευρώπη -και πλέον έχει αρχίσει να συζητείται ακόμη και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας– ως η μοναδική διέξοδος στην πανδημία. Η υποχρεωτικότητα στις ηλικίες άνω των 60 ετών θα μπορούσε να δώσει μια λύση στην πανδημία, υποστηρίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Ωστόσο, στις ηλικίες αυτές δεν μπορείς να υποχρεώσεις εύκολα τους πολίτες, καθώς δεν μπορείς να τους δώσεις κίνητρα, αλλά ούτε να επιβάλεις «πέναλτι», όπως λέει.
Καλό θα ήταν να εφαρμοστεί, ακόμα κι αν δεν τηρηθεί απόλυτα, υποστηρίζει ο ίδιος και εξηγεί: «Για να εφαρμοστεί θα πρέπει να επιβληθούν πάρα πολύ σκληρά μέτρα, τα οποία είναι συζητήσιμα. Δηλαδή κάτι που σκέφτομαι, αλλά που το απεχθάνομαι ως μέτρο, παρ’ όλο που το σκέφτομαι, είναι να υπάρχουν επιπτώσεις στην ιατροφαρμακευτική κάλυψή τους -κυρίως στην φαρμακευτική. Κι άλλοι το έχουν πει και το έχουν δοκιμάσει μάλιστα κάποιες χώρες, οι οποίες έχουν πει ότι θα πληρώνουν τα νοσήλια τους οι ανεμβολίαστοι αν αρρωστήσουν. Είναι σκληρά μέτρα, που είναι απεχθή και δεν νομίζω ότι υπάρχει πολιτική δύναμη αυτή τη στιγμή να τα εφαρμόσει και δεν είναι και στη φιλοσοφία της Ευρώπης αυτά τα μέτρα. Αλλά πρέπει να το έχουμε στη σκέψη μας σαν έσχατο μέτρο, θα έλεγα. Δεν υπάρχει δηλαδή “πέναλτι” που να υποχρεώνει αυτούς τους 60άρηδες και άνω να εμβολιαστούν αυτή τη στιγμή, εκτός από το να μειώσεις την κινητικότητά τους, ώστε να έχουν τέτοια δυσκολία στην καθημερινότητά τους, που να εξωθηθούν εκ των πραγμάτων να εμβολιαστούν».
Ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας προτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό επαγγελματικών ομάδων που θεωρούνται «υπερμεταδότες» στη διασπορά του ιού. Αυτοί είναι, όπως λέει ο ίδιος, οι εργαζόμενοι στην εστίαση, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στα μέσα Μαζικής Μαζικής Μεταφοράς, τα σώματα ασφαλείας και όσοι εργάζονται σε γκισέ σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις. «Σ’ αυτή τη φάση δεν το προτείνω να εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών. Προτείνω, όμως, άλλα μέτρα τα οποία δεν έχουν υιοθετηθεί ακόμα. Να εμβολιαστούν υποχρεωτικά όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι και συμβάλλουν στην πανδημία, οι λεγόμενοι “υπερμεταδότες”, αυτοί δηλαδή που έρχονται σε καθημερινή επαφή με πολλά διαφορετικά άτομα. Εάν τα πράγματα δεν ελεγχθούν στο άμεσο διάστημα, θα πρέπει να επεκταθούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί ακόμη και στην κατηγορία των ηλικιωμένων», λέει ο καθηγητής.
Το θέμα της θέσπισης της «υποχρεωτικότητας», όμως, είναι καθαρά θέμα της Πολιτείας, υποστηρίζει ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Το έχουμε πει 100 χιλιάδες φορές ότι οι άνω των 60 θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι. Τώρα το νομικό πλαίσιο με την έννοια της “υποχρεωτικότητας” μπορεί να το αποφασίσει μόνο η Πολιτεία. Είναι σαφές ότι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 60. Είναι δύσκολο να πει κανείς, όμως, ότι είναι η απόλυτη λύση στην πανδημία. Όσο περισσότεροι εμβολιαστούν από όλες τις ηλικίες είναι το καλύτερο, γι’ αυτό δεν τίθεται θέμα. Από και πέρα το εμβόλιο θέλει ένα μήνα να δράσει έτσι κι αλλιώς, οπότε δεν πρέπει να ξεχνάμε τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας. Αλλά είναι απολύτως σαφές και το έχουμε πει οι πάντες, ότι πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί. Από τη στιγμή που δεν εμβολιάζονται αρχίζουν τα προβλήματα», σημειώνει ο καθηγητής.

#Εκλογές 2023

Μπήκαμε και επίσημα στην προεκλογική περίοδο!
Αν είστε και εσείς υποψήφιος/α στην Αργολίδα, επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας στο 6948083131.
Πάνω από 100.000 αναγνώστες, κάθε μήνα, διαβάζουν Argolida Planet.
Ευκαιρία να σας μάθουν όλοι!
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

Αυτά που... παίζουν!

#Διαβάστε σήμερα!

Ρίξε και εδω μια ματιά!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!