ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

«Όχι» της Ελλάδας σε ρούβλια για αέριο

Η Ελλάδα συντονίζεται με την Ευρώπη στο ζήτημα της πληρωμής του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν θα δεχθεί συναλλαγές σε ρούβλια, εφόσον υπάρξει τέτοια αξίωση από ρωσικής πλευράς.
Μέχρι στιγμής, πάντως, η ΔΕΠΑ, που φέρνει τα 2/3 του εισαγόμενου ρωσικού αερίου, με μακροπρόθεσμο συμβόλαιο με την Gazprom Export, δεν έχει δεχθεί κανένα αίτημα, ούτε επίσημο, ούτε ανεπίσημο, για αλλαγή του τρόπου πληρωμής στην αγορά του αερίου.
Η στάση της ελληνικής πλευράς στο ζήτημα που ανέκυψε πιστοποιείται και από την έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων την οποία συγκαλεί για σήμερα στις 5 το απόγευμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με αφορμή την εκπνοή, αύριο, του ρωσικού τελεσιγράφου.
Βέβαια, η δήλωση, σήμερα, του εκπροσώπου του Κρεμλίνου ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει άμεσα, δηλαδή, από τις 31 Μαρτίου, φαίνεται να δίνει ένα τράτο για την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, με ορισμένες, μάλιστα, πλευρές να την ερμηνεύουν και ως προσπάθεια της Ρωσίας «να το σώσει».
Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης, με τη συμμετοχή της ΡΑΕ, του ΔΕΣΦΑ, του ΑΔΜΗΕ, της ΔΕΠΑ και της ΔΕΗ, αναμένεται να συζητηθούν δυνατότητες έκτακτης κάλυψης αναγκών, στην περίπτωση διακοπής στη ροή του ρωσικού αερίου, αλλά και της μελλοντικής αντιμετώπισης αυτού του ενδεχομένου.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, αυτή τη στιγμή τα αποθέματα στον ΔΕΣΦΑ υπολογίζονται σε 152.000 κ.μ. ή 1.000.000 MWh, με τη ζήτηση να παραμένει σε υψηλά επίπεδα για την εποχή, στις 200.000 MWh ημερησίως.
Για τον Απρίλιο είναι προγραμματισμένα να έρθουν τρία φορτία στη Ρεβυθούσα, από τη ΔΕΗ, στις 4 του μηνός, την Elpedison στις 6 του μηνός και τη Mytilineos στις 25 του μηνός, συνολικής ποσότητας 149.274 κ.μ. Τρία φορτία επρόκειτο να φέρει τον επόμενο μήνα και η ΔΕΠΑ, συνολικής ποσότητας 438.090 κ.μ. τα οποία, ωστόσο, ακυρώθηκαν πριν από τις απειλές Πούτιν, γιατί κρίθηκε ότι δεν τα χρειαζόταν η αγορά. Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΠΑ θα προχωρήσει άμεσα σε επανασχεδιασμό και θα φέρει τρία έκτακτα φορτία μέσα στον επόμενο μήνα.
Με τις ποσότητες αυτές εκτιμάται ότι θα καταστεί δυνατή έστω και προσωρινά η κάλυψη των εγχώριων ενεργειακών αναγκών, σε συνδυασμό με την επιστράτευση των λιγνιτικών μονάδων και τη μετατροπή σε πετρελαϊκές τεσσάρων μονάδων φυσικού αερίου, που διαθέτουν αυτήν τη δυνατότητα. Πρόκειται για τις δύο μονάδες της ΔΕΗ, ΑΗΣ Λαύριο 4 και ΑΗΣ Κομοτηνή Ι, τις δύο της Elpedison, στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη και μία της ΗΡΩΝ. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περί τις 50-60 GWh παραγωγής με φυσικό αέριο την ημέρα.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι αν διακοπεί το ρωσικό αέριο και η χώρα μας θα έρθει αντιμέτωπη με ζητήματα ενεργειακής κάλυψης, η ένταση των οποίων θα κριθεί από την εύρεση φορτίων LNG, η ζήτηση του οποίου θα εκτοξευθεί με τη γενίκευση του προβλήματος των ρωσικών προμηθειών στην Ευρώπη.
Ένα ακόμη θέμα που αναμένεται να συζητηθεί σήμερα είναι η αναζήτηση αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου σε γειτονικές χώρες. Η Ιταλία αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα μας, καθώς διαθέτει πολύ μεγάλες αποθήκες, ενώ η δυνατότητα αντίστροφης ροής που έχει ο TAP διευκολύνει τον εφοδιασμό μας από τη συγκεκριμένη χώρα. Ο ΔΕΣΦΑ έχει ετοιμάσει σχετικό σχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα στο ΥΠΕΝ. Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι εκκρεμεί η τροποποίηση του ευρωπαϊκού Κανονισμού για την ασφάλεια εφοδιασμού από την Κομισιόν. Σύμφωνα με το σχέδιο του Κανονισμού που έχει δημοσιοποιηθεί, η Ελλάδα έχει υποχρέωση να διατηρεί αποθέματα σε ποσοστό 15% της ετήσιας κατανάλωσης της.

#Εκλογές 2023

Μπήκαμε και επίσημα στην προεκλογική περίοδο!
Αν είστε και εσείς υποψήφιος/α στην Αργολίδα, επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας στο 6948083131.
Πάνω από 100.000 αναγνώστες, κάθε μήνα, διαβάζουν Argolida Planet.
Ευκαιρία να σας μάθουν όλοι!
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

Αυτά που... παίζουν!

#Διαβάστε σήμερα!

Ρίξε και εδω μια ματιά!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!