ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Άρχισαν να φαίνονται οι ζημιές στα πορτοκάλια από τον πρόσφατο παγετό

Από την αρχή της φετινής εμπορικής περιόδου μέχρι και σήμερα συνεχίζονται τα προβλήματα με τις τιμές πορτοκαλιών.

Η ροή των εξαγωγών είναι χαμηλή σε σχέση με πέρσι σύμφωνα με τα στοιχεία των εξαγωγέων, η ζήτηση είναι μειωμένη, η κατανάλωση επίσης και οι τιμές συνεχίζουν να πιέζονται. Οι Ισπανοί έχουν μια υπερπαραγωγή και προσπαθούν να κερδίσουν αγορές με τις χαμηλές τιμές.
Το άσχημο κλίμα στις εξαγωγές επιβάρυνε η απόφαση της Λευκορωσίας που ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές, από την 1η Ιανουαρίου 2022, ως απάντηση στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από την ΕΕ σε αυτήν τη χώρα.
Η τιμή των πορτοκαλιών Navel συνεχίζεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ και τα Lane Late έχουν μέτριες τιμές. Και αυτό συμβαίνει παρά την μείωση της παραγωγής λόγω των ζημιών που υπήρξαν εξαιτίας των χιονοπτώσεων της Δευτέρας (24/1) αλλά και του παγετού που ακολούθησε σε ανατολική Πελοπόννησο, καθώς και της κακοκαιρίας και των χαμηλών θερμοκρασιών στη δυτική Πελοπόννησο.
Ο κ. Δημήτρης Τσάκωνας, πρόεδρος στην Ομάδα Παραγωγών Εσπεριδοειδών «Δίας» Τραγανού, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τέλος του Ιανουαρίου 2022 είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες που έφτασαν μέχρι και -6 βαθμούς Κελσίου, οι οποίες επηρέασαν τα δέντρα αλλά και τα όψιμα πορτοκάλια ποικιλίας Lane Late, που συγκομίζονται αυτή την περίοδο. Η Ομάδα Παραγωγών καλλιεργεί περίπου 3.000 στρέμματα με εσπεριδοειδή.
Όσα πορτοκάλια δεν έπαθαν ζημιά πωλούνται αυτή την εποχή από 24 έως 28 λεπτά το κιλό (καθαρά). Έχουμε μειωμένη ζήτηση και ροή των εξαγωγών. Επίσης έχει αυξηθεί το κόστος καλλιέργειας (άρδευση, λίπανση κ.α.) και αυτές οι τιμές δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς.
Είμαι όμως και πολύ επιφυλακτικός αν θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που έπαθαν. Να θυμίσω ότι πέρσι είχαμε ζημιές στα New Hall και τις Ναβελίνες αλλά δεν τους αποζημίωσε ο ΕΛΓΑ».
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου από την Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης, «με τις πρώτες ζέστες άρχισαν να φαίνονται οι ζημιές από τον πρόσφατο παγετό που είχε θερμοκρασίες από -5 έως -8 βαθμούς Κελσίου. Αρχίζουν τα πορτοκάλια να έχουν πρόβλημα στο χρώμα και όσο περνά ο καιρός αφυδατώνονται. Σε περίπου δέκα ημέρες θα έχουμε μια καθαρή εικόνα του προβλήματος.
Όσα έχουν χυμό θα πάνε για χυμοποίηση που δίνει τιμή στον παραγωγό στα 8 λεπτά το κιλό. Αυτή την εποχή συγκομίζουμε Μέρλιν και ξεκίνησαν οι κοπές για τα Lane Late. Οι τιμές παραγωγού είναι στα 17 έως 20 λεπτά (μικτά). Η εγχώρια κατανάλωση είναι μειωμένη. Η μόνη ελπίδα είναι οι εξαγωγές για να κρατηθούν οι τιμές. Από την άλλη το κόστος έχει αυξηθεί».
Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός και εξαγωγέας εσπεριδοειδών από την Λακωνία, «ανακοίνωσαν ότι οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό αλλά θα πρέπει να σας αναφέρω ότι ποτέ αυτά τα χρήματα δεν καλύπτουν την ζημιά που έχει πάθει ο παραγωγός. Επίσης ποτέ ο εκτιμητής δεν θα αποζημιώσει την πραγματική τιμή. Εκτιμώ ότι η αποζημίωση θα φτάσει μεσοσταθμικά στα 7 λεπτά το κιλό. Για αυτό ζητάμε εδώ και πολλά χρόνια να γίνει προαιρετική η ασφάλιση στον ΕΛΓΑ.
Στην περιοχή ολοκληρώθηκε η συγκομιδή στις Ναβελίνες με μια μέση τιμή στα 28 – 30 λεπτά το κιλό (καθαρή) και στα Μέρλιν που οι τιμές ήταν χαμηλότερες και κυμάνθηκαν στα 15 έως 22 λεπτά (καθαρά). Τώρα ξεκίνησαν οι κοπές στα Lane Late με τις τιμές να κυμαίνονται στα 20 έως 25 λεπτά το κιλό. Πάντως φαίνεται να έχει μια ανοδική τάση η τιμή τις τελευταίες ημέρες. Μετά τις 10 Απριλίου θα ξεκινήσουν οι κοπές στα Βαλέντσια».
Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «εδώ και περίπου δέκα ημέρες ξεκίνησαν οι κοπές στα Lane Late της περιοχής. Ζήτηση υπάρχει, καθώς υπάρχουν σε άλλες περιοχές σημαντικές ζημιές από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτή την εποχή οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 25 έως 26 λεπτά το κιλό (καθαρά). Από το τέλος του μήνα θα ξεκινήσουν οι κοπές στα Βαλέντσια»

Πηγή

ΔΕΙΤΕ:  Ο Δήμος Ναυπλιέων ψάχνει για δάνειο εννέα εκατομμυρίων

ΔΕΙΤΕ:  Η ομάδα EPAS του 1ου Λυκείου Ναυπλίου συναντήθηκε με την Eυρωπαία Επίτροπο Elisa Ferreira (Photos)
 Επιστροφή στην Αρχική σελίδα 
→ Ακολουθήστε το Argolida Planet στο Facebook για να μαθαίνετε πρώτοι αυτά που “παίζουν” στην Αργολίδα!

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!