ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Αυτές είναι οι τρεις εντελώς λάθος κινήσεις που κάνετε όταν το παιδί έχει νεύρα

Τι πρέπει να κάνετε για να το ηρεμήσετε

Η αλήθεια είναι πως πολλοί γονείς δεν ξέρουν τι να κάνουν και πώς να διαχειριστούν την κατάσταση όταν το παιδί έχει νεύρα. Άλλοι απαντούν στα νεύρα του παιδιού με νεύρα πυροδοτώντας την κατάσταση και άλλοι, μάλλον, σηκώνουν τα χέρια ψηλά.
Αυτή την περίοδο που όλοι μένουμε ξανά στο σπίτι, μοιάζει με φυσιολογικό κι επόμενο το παιδί λόγω του περιορισμού να αποκτήσει νεύρα, να θυμώσει εύκολα, ακόμη και να έχει ξεσπάσματα. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Δείτε παρακάτω τι δεν πρέπει να κάνετε, για να μην πυροδοτήσετε κι άλλο την κατάσταση:
Μη στέκεστε μπροστά στο παιδί
Όποια κι αν είναι η ηλικία του, όταν το παιδί βρίσκεται σε κατάσταση πανικού είναι εκτός ελέγχου και καμία λογική δεν μπορεί να το κυριεύσει. Μπορεί να πιστεύετε ότι με το να σταθείτε μπροστά στο παιδί και να το κοιτάξετε στα μάτια τη στιγμή που ξεσπά έντονα, θα το τιθασεύσετε. Το πιθανότερο, όμως, είναι ότι θα το «φουντώσετε» ακόμα περισσότερο. Εφόσον το παιδί είναι ασφαλές, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι απομακρυνθείτε και να του δώσετε τον χώρο που μπορεί να χρειάζεται για να ξεσπάσει.
Μην παρασύρεστε από τα συναισθήματά σας
Την στιγμή που το παιδί είναι θυμωμένο, αντί να αντιδράσετε και εσείς ανάλογα, κάντε ένα βήμα πίσω και προσπαθήστε να γίνετε εξωτερικός παρατηρητής της κατάστασης. Επαναλάβετε μέσα σας την φράση «θα λειτουργήσω σύμφωνα με την λογική –θα έχω υπομονή και θα διατηρήσω την ψυχραιμία μου». Μέρος του «έργου» μας ως γονείς είναι να δίνουμε το καλό παράδειγμα, αναφορικά με το πώς πρέπει να λειτουργούμε σε διάφορες δύσκολες καταστάσεις…
Μη βγάζετε συμπεράσματα για το θυμό του παιδιού
Το παιδί σας δεν έχει πάντα άδικο όταν ξεσπά έντονα ή και βίαια. Παρόλο που η συμπεριφορά αυτή δεν είναι αποδεκτή, οι αιτίες της μπορεί να είναι. Άλλωστε, όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν το δικαίωμα κάποιες φορές να έχουν νεύρα; Δεν έχει το παιδί δικαίωμα να εκφράζει τα συναισθήματά του; Αν δεν σας δίνει κάποια εξήγηση αναφορικά με το τι είναι αυτό που το εξόργισε, δώστε του λίγο χρόνο μόνο του μέχρι να ηρεμήσει. Πείτε του «καταλαβαίνω ότι είσαι θυμωμένος. Λυπάμαι που νιώθεις έτσι. Όποτε θέλεις μπορούμε να το συζητήσουμε».
Αν, πάλι, βρίσκεται σε κατάσταση tantrum κατά την οποία μιλά άσχημα, σας χτυπά και σπάει πράγματα, τότε θα πρέπει να επέμβετε. Δεν μπορείτε να ελέγξετε το πώς νιώθει το παιδί, αλλά μπορείτε να του θέσετε επιπτώσεις και ευθύνες για την συμπεριφορά του. Το να αντιδράσετε και εσείς ουρλιάζοντας απλά θα χειροτερέψει τα πράγματα.
ΔΕΙΤΕ:  30 από τα πιο όμορφα εκκλησάκια της Ελλάδας: Τα πρώτα 2 στην Αργολίδα

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!