ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Γιατί η γάτα σου κάνει πατουσάκια και γιατί ο σκύλος σου δεν σταματά να σε γλείφει στο πρόσωπο;

Συνήθειες στις οποίες δεν μπορούμε να ανατισταθούμε!

Υπάρχει άραγε κάτι πιο γλυκό από ένα μικρό χνουδωτό γατάκι ή ένα παιχνιδιάρικο κουτάβι;
Κι όμως, όταν τα αγαπημένα μας ζωάκια κάνουν μερικές από τις πιο χαριτωμένες συνήθειές τους, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να αντισταθούμε. Έχεις αναρωτηθεί όμως ποτέ από που προέρχονται αυτές οι συνήθειες; Γιατί οι γάτες κάνουν πατουσάκια και γιατί τα σκυλάκια μας επιμένουν να μας γλείφουν;
Άμα, λοιπόν, είσαι περίεργη γιατί το κατοικίδιο σου κάνει αυτά που κάνει, συνέχισε να διαβάζεις γιατί η επιστήμη έχει βρει την απάντηση που ψάχνεις.

Σύμφωνα με τα λόγια των ειδικών, κάναμε μια αναζήτηση και συγκεντρώσαμε τα facts εκείνα που ρίχνουν φως στις μυστηριώδεις συμπεριφορές των μικρών τετράποδων φίλων μας.
Το μυστήριο πίσω από τα πατουσάκια της γάτας
Η Mikel Delgado, ιδρυτής της Feline Minds, μιας συμβουλευτικής υπηρεσίας για την συμπεριφορά γάτας στο Σακραμέντο, λέει ότι ορισμένα από αυτά τα χαρακτηριστικά προέρχονται από την άγρια ​​προέλευση των γατών.
«Οι γάτες είναι ζώα αρπακτικά. Είναι ιδιαίτερα δραστήριες την νύχτα και βρίσκονται στη μέση της τροφικής αλυσίδας -είναι τόσο κυνηγοί όσο και θηράματα-. Μερικές συμπεριφορές τους, όπως το ξύσιμο των νυχιών τους, προέρχονται από την φύση τους και είναι αδύνατο να τις εκπαιδεύσουμε να μην το κάνουν», λέει ι ίδια.
Οι ειδικοί, μάλιστα, επιμένουν ότι η φήμη των γατιών ως αντικοινωνικές και απόμακρες απλά δεν έχει βάση. Οι γάτες διαθέτουν αρωματικούς αδένες στο πρόσωπό τους και όταν τρίβονται πάνω στους ανθρώπους πιθανότατα προσπαθούν να εκκρίσουν ουσίες για να σημαδέψουν «τα φιλαράκια» τους.

Όσον αφορά το λεγόμενο «ζύμωμα» έχει και αυτό την αρχέγονη προέλευσή του. Τα μικρά γατάκια συνηθίζουν να κάνουν αυτή την κίνηση στην κοιλιά της μητέρας τους, όταν ακόμα θηλάζουν. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουν να τονώσουν την παραγωγή γάλακτος. Από την άλλη πλευρά, οι ενήλικες πλέον γάτες υιοθετούν αυτή την συμπεριφορά γύρω από τους ανθρώπους όταν νιώθουν ήρεμες ή προσπαθούν να χαλαρώσουν.
Επομένως, όταν η γατούλα σου έχει όρεξη για μερικά πατουσάκια αυτό που θέλει να σου δείξει είναι ότι γι’ αυτή είσαι κάτι σαν safe zone της. Τι ποιος γλυκός τρόπος για να σου πει σ’αγαπώ;
Γιατί τα σκυλάκια μας γλείφουν;
Αν και τα σκυλιά έχουν υιοθετήσει πολλές συμπεριφορές από τους λύκους, τους μακρινούς συγγενείς τους, έχουν αναπτύξει και δικές τους μοναδικές. Τα κουταβίσια μάτια, για παράδειγμα, εκείνο το αθώο βλέμμα στο οποίο είσαι ανήμπορος να αντισταθείς.
«Θέλουν να συνδεθούν μαζί μας με αυτό τον τρόπο», λέει ο Τζέφρι Στίβενς, διευθυντής του Εργαστηρίου Γνώσης και Ανθρώπινης Αλληλεπίδρασης Σκύλου στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν. «Οι σκύλοι εξέλιξαν ορισμένους μύες γύρω από τα μάτια τους για να χειραγωγήσουν τους ανθρώπους. Μας κοιτούν έτσι και αλλάζουν τη συμπεριφορά μας».

ΔΕΙΤΕ:  Η υπέροχη Παλιά Πόλη του Ναυπλίου
ΔΕΙΤΕ:  30 από τα πιο όμορφα εκκλησάκια της Ελλάδας: Τα πρώτα 2 στην Αργολίδα

Όπως και στα ξαδερφάκια τους, τους λύκους, στα σκυλιά αρέσει πολύ να μας γλείφουν στο πρόσωπο. Οι ιδιοκτήτες τους πιστεύουν ότι τα τετράποδοι φίλοι τους δίνουν τα πιο χαριτωμένα σαλιάρικα φιλάκια. Συγγνώμη άμα σας το χαλάμε, αλλά κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν ισχύει.
«Είναι το πώς τα κουτάβια λύκων παίρνουν τροφή από το στόμα των γονιών τους», λέει ο MacLean, διευθυντής του Arizona Canine Cognition Center στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Μπορεί επίσης να είναι σημάδι υποταγής. Όταν ένα άτομο χαμηλότερης κατάταξης πλησιάζει ένα άτομο υψηλότερης κατάταξης, πέφτει χαμηλά και γλείφει τον κυρίαρχο για να πει: «Δεν είμαι απειλή για σένα».
Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες συμπεριφορές που οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν, όπως τα «Zoomies», όρος που χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τη φρενήρη και φαινομενικά τυχαία κίνηση ενός σκύλου. Αυτή η συμπεριφορά πρόκειται πιθανώς για μια απελευθέρωση ενέργειας.
Αρχέγονα ένστικτα και φυσικές συμπεριφορές κρύβονται πίσω σε μερικές από τις πιο περίεργες συνήθειες των κατοικιδίων μας. Μπορεί να μην είναι αυτό που περίμενες να ακούσεις, αλλά σίγουρα παραμένουν χαριτωμένα και είναι ένας τρόπος τα ζωάκια μας να μας δείξουν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους με τα δικό τους μοναδικό τρόπο.
Πηγή

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!