ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Η δίαιτα εξπρές που έγινε viral: Χάσε 4 κιλά σε μόλις 5 ημέρες

Δίαιτα εξπρές: Μια νέα δίαιτα… σαρώνει στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες και υπόσχεται θαυματουργά αποτελέσματα, καθώς μπορείς να χάσεις έως και 4 κιλά σε μόλις 5 ημέρες!

Κακά τα ψέματα, όλες οι γυναίκες έχουμε προσπαθήσει κάποια στιγμή στη ζωή μας να διώξουμε μερικά περιττά κιλά που μας βαραίνουν.

Συνήθως οι περισσότερες ακολουθούμε πολλά υποσχόμενες δίαιτες ή μειώνουμε αρκετά το φαγητό δυστυχώς όμως το αποτέλεσμα καταλήγει να μην είναι το αναμενόμενο.

Όταν στοχεύουμε σε απώλεια βάρους, ένα άτομο συνίσταται να χάνει 1-2 κιλά ανά εβδομάδα. Αυτός είναι ένας υγιής στόχος, ο οποίος δεν θα επιβαρύνει τον οργανισμό σου ούτε θα σε δυσκολέψει.

Για να χάσεις 1 ολόκληρο κιλό λίπους σε μια εβδομάδα σημαίνει ότι πρέπει να χάνεις 500 θερμίδες καθημερινά για 5 τουλάχιστον ημέρες.

Επιπλέον είναι σημαντικό να υιοθετήσεις υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα κρατήσεις και μετά το πέρας της δίαιτας. Εμείς βρήκαμε για εσένα την viral δίαιτα των 5 ημερών η οποία υπόσχεται άμεση απώλεια βάρους έως και 4 κιλά.

Ακολουθεί το αναλυτικό ημερήσιο διατροφικό πλάνο.

1Η ΗΜΕΡΑ

Πρωϊνό: μισό grapefruit+ 1 φέτα ψωμί με λίγο φυστικοβούτυρο+ καφές ή τσάι

Μεσημεριανό: σαλάτα+ τόνος+ 1 φρυγανιά ολικής

Βραδινό: 150γρ άπαχο κρέας+ βραστά λαχανικά+ 1 μήλο

2Η ΗΜΕΡΑ

Πρωϊνό: μισό τοστ με τυρί και αυγό+πράσινο τσάι

Μεσημεριανό: ψάρι+ 2 φρυγανιές+ σαλάτα

Βραδινό: βραστά λαχανικά+ 1 συσκευασία cottage cheese

3Η ΗΜΕΡΑ

Πρωϊνό: 1 μήλο+ μισό τοστ+καφές

Μεσημεριανό: σαλάτα με 2 αυγά

Βραδινό: σαλάτα επιλογής με τόνο

4Η ΗΜΕΡΑ + 5Η ΗΜΕΡΑ:

Ελεύθερο γεύμα όλη την ημέρα μέχρι 1500 θερμίδες στο σύνολο.

Δίαιτα εξπρές:: Έξι λόγοι για να μην κάνετε τις κλασικές διατροφές

Σε συζητήσεις τόσο με εξεταζόμενους όσο και με άτομα του οικογενειακού ή φιλικού μας περιβάλλοντος, συχνά προκύπτει το ζήτημα της δίαιτας και τους λόγους για τους οποίους τα αποτελέσματά τους είναι βραχυπρόθεσμα.

H εμπειρία αλλά και οι σύγχρονες κλινικές μελέτες αναδεικνύουν πλέον αρκετά αρνητικά στοιχεία σε σχέση με τις κλασικές υποθερμιδικές δίαιτες, μεταξύ των οποίων τα εξής:

Έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία: Υπάρχουν πλέον αρκετές ιατρικές μελέτες που δείχνουν ότι η δίαιτες που βασίζονται στη μείωση των θερμίδων, αλλά δεν βελτιώνουν συνολικά τις διατροφικές συνήθειες, κάνουν κακό στην υγεία, με παρενέργειες όπως δυσκοιλιότητα, αδυναμία, ατονία, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μυϊκού ιστού, διαταραχές περιόδου κλπ.

Σχεδόν πάντα καταλήγουν σε επαναπρόσληψη βάρους: Η δίαιτα δυστυχώς δεν μας μαθαίνει να τρώμε σωστά, αλλά αντιθέτως να τρώμε λιγότερο από τροφές που συνολικά επιβαρύνουν τον οργανισμό μας.

Το αποτέλεσμα είναι η απώλεια βάρους στην περίοδο της εφαρμογής και η επαναπρόσληψή του μετά. Η αιτία αυτού είναι η μείωση του μεταβολισμού: Ένα τυπικό παράδειγμα είναι μια γυναίκα μέσης ηλικίας που ξεκινά δίαιτα με 80 κιλά βάρους και μεταβολισμό 1600 θερμίδων και την ολοκληρώνει έξι μήνες μετά, έχοντας χάσε 10 κιλά.

Επειδή ωστόσο από αυτά τα δέκα κιλά τα έξι είναι μυϊκός ιστός, ο μεταβολισμός έχει μειωθεί στις 1300 θερμίδες και τα κιλά επιστρέφουν με την επαναφορά στην πρότερη διατροφή.

Οι δίαιτες συχνά συνοδεύονται από το σύνδρομο «γιο-γιο»: Πρόκειται για το συχνό φαινόμενο της συχνής αυξομείωσης του βάρους, το οποίο λειτουργεί εξαιρετικά επιβαρυντικά για το σώμα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό μιας νεαρής κοπέλας η οποία είναι 70 κιλά και με δίαιτα καταφέρνει να φτάσει τα 60. Μειώνοντας δραματικά την ποσότητα του φαγητού χάνει 5 κιλά μυϊκή μάζα και 5 κιλά λίπος σε 3 μήνες και ξαναρχίζει την κακή διατροφή που έκανε.

Μετά από 1 χρόνο έχει ξαναπάρει τα 10 κιλά, αλλά αυτήν την φορά πήρε 6 κιλά λίπος και 4 κιλά μυϊκή μάζα. Ο ίδιος κύκλος συνεχίζεται αρκετές φορές, με δίαιτες περιοδικών, χημικές δίαιτες, διαιτολόγους κ.ο.κ. αλλά μακροπρόθεσμα το αποτέλεσμα είναι να αλλάξει το σώμα της, φτάνοντας πλέον να είναι στα ίδια κιλά αλλά με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό λίπους.

Ως συνέπεια της αύξησης του ποσοστού λίπους στο σώμα της κοπέλας έχουμε μείωση του μεταβολισμού (γιατί ο μεταβολισμός εξαρτάται από την μυϊκή μάζα, που είναι 6 φορές πιο ενεργή μεταβολικά)

Η στέρηση της ποσότητας της τροφής αυξάνει την πιθανότητα βουλιμίας: Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες έχει αποδειχθεί ότι όσοι κάνουν δίαιτα μειώνοντας την ποσότητα της τροφής που τρώνε, οδηγούνται σε βουλιμικές συμπεριφορές. Αυτό γίνεται γιατί το κέντρο ελέγχου την όρεξης αποσυντονίζεται όταν στερούμε από τον οργανισμό ποσότητα τροφής.

Παράλληλα, έχει επίσης αποδειχθεί ότι η στέρηση ποσότητας τροφής αυξάνει την ηδονή που αντλεί κάποιος από τις τροφές, ειδικά αν πρόκειται για τροφές με χαμηλή διατροφική αξία (γλυκά, παγωτά, αρτοποιήματα κλπ.). Το αποτέλεσμα είναι ότι όταν το άτομο σταματήσει τη δίαιτα, έχει ήδη συνηθίσει να «ξεσπάει» σε τροφές χαμηλής διατροφικής αξίας.

Αυτό προκαλεί ενοχές και απογοήτευση και σπρώχνει το άτομο να ξανακάνει δίαιτα και να ξαναμπεί σε έναν φαύλο κύκλο που καταστρέφει την υγεία του και τον μεταβολισμό του.

Δεν ενθαρρύνουν την κατανάλωση του σπιτικού φαγητού: Δυστυχώς, μια συχνή συνέπεια της υποθερμιδικής δίαιτας είναι ότι κάποιος οδηγείται σε χειρότερη διατροφή τελικά. Δηλαδή, αντί να τρώει κάποιος καλύτερα, όπως όφειλε, τρώει λιγότερο, αλλά χειρότερες τροφές!

Πολύ συχνά, το προτεινόμενο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο είναι γεμάτο από σνακ όπως τοστ, τρόφιμα light – χαμηλών δηλαδή λιπαρών, αλλά συχνά με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκαντικά – καθώς και άλλες αρκετά επεξεργασμένες τροφές, ενώ περιορίζουν την κατανάλωση οσπρίων, ωφέλιμων λιπαρών οξέων όπως το ελαιόλαδο κ.α.

Σίγουρα η συχνή κατανάλωση έτοιμων τροφών υψηλής επεξεργασίας οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, είναι ωστόσο σε κάθε περίπτωση λυπηρό το γεγονός πως οι περισσότεροι επαγγελματίες της διατροφής δεν ενθαρρύνουν τη στροφή προς την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή.

Η αποτυχημένη προσπάθεια δίαιτας προκαλεί αυξημένα αρνητικά συναισθήματα ενοχής και κατάθλιψης: Ένα τυπικό διαιτολόγιο υποθερμιδικής δίαιτας αποτελείται από τα εξής: για πρωινό ένα τοστ, για δεκατιανό δέκα αμύγδαλα, ψητό-σαλάτα για μεσημεριανό και μέχρι το βράδυ δυο ακόμη φρούτα και ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.

Πρόκειται για μια διατροφή που είναι αδύνατον να ακολουθήσει κάποιος για μεγάλο χρονικό διάστημα και που ωστόσο πολλοί επαγγελματίες της διατροφής αποδίδουν τη μη τήρησή της σε έλλειψη βούλησης και αδυναμία χαρακτήρα.

Αυτό έχει ως συνέπεια έναν επιπλέον κύκλο αρνητικών συναισθημάτων, αυτολύπησης και ενοχής που αποθαρρύνουν την οποιαδήποτε προσπάθεια σωστής διατροφής.

Δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, δίαιτα 5: 2, δίαιτα αποτοξίνωσης, δίαιτα με σούπα λάχανου.

Δεν υπάρχει τέλος στις διάφορες δίαιτες που υπόσχονται να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος γρήγορα.

Το μεγάλο ερώτημα για κάθε τέτοια δίαιτα είναι ένα: λειτουργεί; Οι περισσότεροι στοχεύουν σε γρήγορη -μερικές φορές δραματική- απώλεια βάρους, μόνο και μόνο για να ξαναρχίσουν να παίρνουν τα χαμένα κιλά στο τέλος της δίαιτας.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πολλές δίαιτες που γίνονται ξαφνικές “μόδες” βασίζονται σε ακραία επιστημονικά δεδομένα ή απλά σε… καθόλου επιστημονικά δεδομένα, προβλέποντας πρακτικές διατροφής που είναι ανθυγιεινές και μπορούν να σας κάνουν να αρρωστήσετε.

Η Βρετανική Ένωσης Διαιτητολογίας (British Dietetic Association) υποστηρίζει ότι “δεν υπάρχει καμία θαυματουργή δίαιτα που μπορείτε να ακολουθήσετε χωρίς κάποιο σχετικό κίνδυνο υγείας”.

Μια δίαιτα της “μόδας” είναι συνήθως μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων χωρίς ποικιλία τροφών, ή ενός ασυνήθιστου συνδυασμού τροφών.

Όσοι τις ακολουθούν μπορεί να χάσουν βάρος πολύ γρήγορα αρχικά, αλλά σύντομα βαριούνται και επιστρέφουν στις παλιές διατροφικές τους συνήθειες και καταλήγουν να ξαναπαίρνουν τα κιλά και με το παραπάνω.

Δίαιτα εξπρές: 5 λόγοι για να αποφύγετε τις δίαιτες της “μόδας”

Ορισμένες δίαιτες μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε
Πολλές δίαιτες, ειδικά οι πολύ απότομες δίαιτες, έχουν ως στόχο τη δραματική μείωση του αριθμού των θερμίδων που καταναλώνετε.

“Οι δίαιτες αυτές σας κάνουν να αισθάνεστε μεγάλη αδιαθεσία και δεν μπορείτε να λειτουργήσετε σωστά”, λέει η διαιτολόγος Ursula Arens. “Επειδή είναι θρεπτικά μη ισορροπημένες, μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες κακές επιπτώσεις στην υγεία”, προσθέτει.

Ο αποκλεισμός ομάδων τροφών είναι επικίνδυνος
Ορισμένες δίαιτες συνιστούν να κόβετε ορισμένες οικογένειες τροφών, όπως κρέας, ψάρι, σιτάρι ή γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αυτό θα μπορούσε να σας εμποδίσει να πάρετε τα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει σωστά. Είναι εφικτό να χάσετε βάρος χωρίς να κόψετε τρόφιμα από τη διατροφή σας.

Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
Ορισμένες δίαιτες έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (όπως ζυμαρικά, ψωμί και ρύζι), οι οποίες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας.

Αν και μπορεί να χάσετε βάρος σε αυτούς τους τύπους δίαιτας, συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος, κάτι που μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε. Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορούν επίσης να προκαλέσουν παρενέργειες όπως κακή αναπνοή, πονοκεφάλους και δυσκοιλιότητα.

Πολλές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων σας επιτρέπουν να τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως βούτυρο, τυρί και κρέας.

Το πολύ κορεσμένο λίπος μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη σας και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης δεν λειτουργούν
Αυτές οι δίαιτες βασίζονται στην ιδέα ότι οι τοξίνες συσσωρεύονται στο σώμα και μπορούν να αφαιρεθούν τρώγοντας ή αποφεύγοντας συγκεκριμένες τροφές. Αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τοξίνες συσσωρεύονται στο σώμα μας. Αν το έκαναν, θα νιώθαμε πολύ άρρωστοι.

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους, επειδή περιλαμβάνουν περιορισμό των θερμίδων, αποκοπή ορισμένων τροφών συνολικά, όπως σιτάρι ή γαλακτοκομικά προϊόντα και κατανάλωση μιας πολύ περιορισμένης γκάμας τροφίμων.

“Οι δίαιτες αποτοξίνωσης δεν λειτουργούν”, λέει η Arens. “Στην πραγματικότητα, είναι μια μορφή τροποποιημένης νηστείας”.

Η δίαιτα με σούπα λάχανου, η δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος, η δίαιτα 5: 2 και άλλες δίαιτες “μόδας” βασίζονται σε ακραία επιστημονικά δεδομένα
Ορισμένες διατροφικές δίαιτες βασίζονται στην κατανάλωση ενός μόνο φαγητού ή γεύματος, όπως σούπα λάχανου, σοκολάτα ή αυγά.

Άλλες δίαιτες συνιστούν την κατανάλωση τροφών μόνο σε συγκεκριμένους συνδυασμούς με βάση τον γενετικό τύπο, ή την ομάδα αίματος.

Συχνά υπάρχουν λίγα ή καθόλου επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις δίαιτες και μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα.

“Εάν ακολουθηθούν για μεγάλες χρονικές περιόδους, αυτές οι δίαιτες μπορεί να είναι κακές για την υγεία σας”, λέει η Arens. “Μπορεί να χάσετε βάρος βραχυπρόθεσμα, αλλά είναι πολύ καλύτερο να χάσετε βάρος σταδιακά και να είστε υγιείς”.

Δίαιτα εξπρές: Πώς να χάσετε βάρος με υγιή τρόπο – Οι βασικές αρχές

Παίρνουμε κιλά, όταν η ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε υπερβαίνει την ποσότητα των θερμίδων που καίμε μέσω των καθημερινών δραστηριοτήτων και της άσκησης. Οι περισσότεροι ενήλικες πρέπει να τρώνε λιγότερο και να γίνουν πιο δραστήριοι.

Ο μόνος τρόπος για να χάσετε βάρος υγιεινά και να μην ξαναπάρετε τα χαμένα κιλά είναι να κάνετε μόνιμες αλλαγές στον τρόπο που τρώτε και ασκείστε.

Μερικές μικρές αλλαγές, όπως η κατανάλωση λιγότερης τροφής γενικά και η επιλογή ποτών με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλκοόλ, μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

Υπάρχουν επίσης πολλοί τρόποι για να κάνετε τη σωματική δραστηριότητα μέρος της ζωής σας.

Εάν είστε υπέρβαροι, στοχεύστε να χάσετε περίπου 5 έως 10% του αρχικού σας βάρους χάνοντας 0,5 έως 1 κιλό την εβδομάδα.

Θα πρέπει να μπορείτε να χάσετε αυτό το βάρος εάν καταναλώνετε καθημερινά περίπου 500 έως 600 λιγότερες θερμίδες από ό,τι συνήθως.

Ένας μέσος άνδρας χρειάζεται περίπου 2.500 θερμίδες την ημέρα και μια μέση γυναίκα περίπου 2.000 θερμίδες για να παραμείνει στα ίδια κιλά.

Δίαιτα εξπρές: Απλές αρχές για να πετύχει οποιαδήποτε δίαιτα

Για να μειώσετε την ποσότητα λίπους που τρώτε, μπορείτε να αφαιρείτε το λίπος από το κρέας, να πίνετε αποβουτυρωμένο γάλα αντί για πλήρες και να επιλέξετε προϊόντα με μειωμένα λιπαρά.

Επιλέξτε τροφές ολικής αλέσεως, όπως ψωμί, καστανό ρύζι και ζυμαρικά. Χωνεύονται πιο αργά από τις λευκές ποικιλίες, έτσι θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε χορτάτοι για περισσότερο.

Μην παραλείπετε το πρωινό. Ένα υγιεινό πρωινό θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε τη μέρα σας και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα άτομα που τρώνε πρωινό τακτικά είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα.

Στόχος είναι να τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες διαφόρων φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Εάν αισθάνεστε την ανάγκη για σνακ, δοκιμάστε να πιείτε πρώτα ένα ποτήρι νερό, ή ένα φλιτζάνι τσάι. Συχνά νομίζουμε ότι πεινάμε, ενώ στην πραγματικότητα διψάμε.

Ανταλλάξτε ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες με άλλα που έχουν χαμηλότερες θερμίδες. Αυτό σημαίνει ποτά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, σάκχαρα και αλκοόλ. Ανταλλάξτε ένα ζαχαρούχο ανθρακούχο ποτό με ένα ανθρακούχο νερό με μια φέτα λεμονιού. Μην ξεχνάτε ότι το αλκοόλ έχει πολλές θερμίδες, οπότε η μείωση του αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας.

Πηγή

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!