ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Πώς θα καταλάβετε αν έχετε νοσήσει και πώς θα την ξεχωρίσετε από τη Δέλτα

Τα πρώτα συμπεράσματα για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, που έχει προκαλέσει αγωνία σε όλον τον πλανήτη, προσπαθούν να εξάγουν οι επιστήμονες, κι ενώ οι προσπάθειες για τη συγκέντρωση στοιχείων, που θα δείξουν κρίσιμα δεδομένα για την παραλλαγή συνεχίζονται.
Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι τα περισσότερα κρούσματα με τη μετάλλαξη είναι «ήπια» και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι υπάρχει επίπτωση στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων που ήδη υπάρχουν έναντι της σοβαρής νόσησης και του θανάτου, όπως μετέδωσε το Reuters.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο ήπιο από τη Δέλτα. Αν και δεν είναι σαφές σε ποια δεδομένα αναφέρεται ο ΠΟΥ, η τοποθέτησή του δείχνει ότι το νέο ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος δεν θα πυροδοτήσει το δυσμενές σενάριο για το οποίο υπήρχαν ανησυχίες.
Ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα οι ασθενείς στην Μποτσουάνα
Η Μποτσουάνα αποκάλυψε ότι το 85% των ασθενών με Όμικρον ήταν ασυμπτωματικοί. Οι γιατροί στη Νότια Αφρική αναφέρουν ότι οι ασθενείς εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα. Τα πρώιμα συμπεράσματα δείχνουν να είναι ελπιδοφόρα.
Ειδικότερα, υγειονομική αξιωματούχος της Μποτσουάνας δήλωσε ότι 16 από τους 19 ασθενείς με τη μετάλλαξη Όμικρον ήταν ασυμπτωματικοί, σημειώνοντας ότι είναι άδικο η χώρα να αντιμετωπίζεται ως επίκεντρο της έξαρσης της νέας παραλλαγής. Οι υπόλοιποι τρεις είχαν «πολύ, πολύ ήπια» συμπτώματα.
Πολύ διαφορετικά συμπτώματα εμφανίζουν οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον, από αυτούς που έχουν κολλήσει τη μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με τη γιατρό που ειδοποίησε τους επιστήμονες της Νότιας Αφρικής για την πιθανότητα νέας παραλλαγής.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ασθενείς που προσβλήθηκαν από το στέλεχος Όμικρον παραπονιούνται για κόπωση, πόνους στο κεφάλι και στο σώμα, περιστασιακό πονόλαιμο και βήχα, δήλωσε η Angeligue Coetzee, η οποία είναι πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης.
Οι μολύνσεις που προκλήθηκαν από τη Δέλτα προκάλεσαν αυξημένους παλμούς, που είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλό επίπεδο οξυγόνου, καθώς και απώλεια γεύσης και όσφρησης, πρόσθεσε.
Μετά από εβδομάδες χωρίς σχεδόν κανέναν ασθενή Covid στο ιατρείο της στην Πρετόρια, την πρωτεύουσα και το επίκεντρο της τρέχουσας έξαρσης της Νότιας Αφρικής, η Coetzee είπε ότι άρχισε ξαφνικά να βλέπει ασθενείς να παραπονιούνται για τα συμπτώματα στις 18 Νοεμβρίου. Ενημέρωσε αμέσως το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο και τα εργαστήρια την επόμενη εβδομάδα εντόπισαν μια νέα παραλλαγή, είπε.
«Είπα ότι αυτά τα διαφορετικά συμπτώματα δεν μπορεί να είναι Δέλτα, είναι πολύ παρόμοια με τη Βήτα ή πρέπει να είναι ένα νέο στέλεχος», είπε σε συνέντευξή της.
Τι αναφέρει για τα συμπτώματα η πρώτη γιατρός που εντόπισε την μετάλλαξη όμικρον, Ανζελίκ Κούτζι,
Μια Νοτιοαφρικανή γιατρός, υπεύθυνη για τη θεραπεία περίπου 30 ασθενών που φέρουν τη νέα παραλλαγή, λέει ότι, μέχρι στιγμής, έχει παρατηρήσει ανάρρωση των ασθενών χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία.
Τα συμπτώματα της Μετάλλαξης Όμικρον σύμφωνα με τη γιατρό από τη Νότια Αφρική, Ανζελίκ Κούτζι, είναι η έντονη κόπωση, η ταχυπαλμία, ο ξηρός βήχας, η φαγούρα στο λαιμό και ο υψηλός πυρετός, ενώ δεν παρατηρείται έως τώρα απώλεια όσφρησης ή γεύσης.
«Τα συμπτώματά τους ήταν τόσο διαφορετικά και τόσο ήπια από εκείνα που είχα αντιμετωπίσει πριν», είπε η Δρ. Coetzee, γιατρός για 33 χρόνια που προεδρεύει της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης παράλληλα με το ιατρείο της.
Στις 18 Νοεμβρίου, όταν τέσσερα μέλη της οικογένειας βρέθηκαν θετικά στον Covid-19 με πλήρη εξάντληση, ενημέρωσε τη συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων της χώρας.
«Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος για πανικό, καθώς δεν βλέπουμε ασθενείς με βαριά ασθένεια», δήλωσε στην Telegraph η Δρ Angelique Coetzee, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Νότιας Αφρικής. H Coetzee είπε ότι οι ασθενείς με COVID-19 που μολύνθηκαν με την Omicron συχνά παραπονιούνται για «σοβαρή κόπωση» για μία ή δύο ημέρες σε συνδυασμό με πονοκεφάλους και πόνους στο σώμα πριν βελτιωθούν οι κατάστασή τους. Είπε ότι ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν επίσης ξηρό βήχα ή γρατσουνιά στο λαιμό.
Τα συμπτώματα της Μετάλλαξης Δέλτα, πως να ξεχωρίζετε την Όμικρον
Οι μολύνσεις που προκλήθηκαν από τη Δέλτα προκάλεσαν αυξημένους παλμούς, που είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλό επίπεδο οξυγόνου, καθώς και απώλεια γεύσης και όσφρησης, πρόσθεσε.
Γενικά σύμφωνα και με προηγούμενες έρευνες ο πυρετός και ο βήχας εξακολουθούν να είναι τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης και ο πονοκέφαλος και ο πονόλαιμος επίσης αναφέρονται συχνά από τους ασθενείς, σπανίως αναφέρει κάποιος με παραλλαγή Δέλτα ρινική καταρροή.
Σε κάθε περίπτωση, και παρότι τώρα που θα μπει το φθινόπωρο μπορεί να κυκλοφορούν κι άλλες ιώσεις και που ξεκινούν αλλεργίες, ας μην υποτιμούμε κανένα σύμπτωμα, όσο “αθώο” κι αν μας φαίνεται, καθώς κάνοντας ένα τεστ και παίρνοντας την απάντηση προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.
ΔΕΙΤΕ:  Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη: Oδοιπορικό στα κοσμοπολίτικα στέκια της Πελοποννήσου

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!