ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ποια είναι τα μυστικά για τέλεια ψάρια ψημένα στη σχάρα

Το ψάρι είναι γεμάτο πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και σημαντικά μέταλλα

Δυστυχώς, ορισμένοι δεν έχουν εξοικειωθεί ακόμη με το μαγείρεμα τους. Ακολουθούν συμβουλές και οδηγίες για να τα πετύχετε στο ψήσιμο, όπως αναφέρει το vita.
Ποια είναι τα μυστικά όμως για τέλεια ψάρια ψημένα στη σχάρα;
1) Τα κάρβουνα πρέπει να είναι απλωμένα κατά μήκος της ψησταριάς και η δύναμη της φωτιάς τόση ώστε να μην αντέχει το χέρι μας πάνω από 2 δευτερόλεπτα στο ύψος που θα μπουν τα ψάρια. Τα ψάρια πρέπει να μπαίνουν περίπου 10 – 12 εκατοστά πάνω από τα κάρβουνα.
2) Η σχάρα πρέπει να είναι καθαρή από προηγούμενα ψησίματα και πριν υποδεχτεί τα ψάρια να «κάψει» καλά για τουλάχιστον 10 λεπτά! Για μικρά ψάρια (σαρδέλες, γαύρο κ.ά.) χρησιμοποιούμε την ειδική σχάρα που επιτρέπει να γυρνάμε τα ψάρια όλα μαζί.
3) Το ψάρι θέλει καλό λάδωμα. Λαδώνουμε καλά τη σχάρα, αμέσως πριν βάλουμε το ψάρι επάνω. Προηγουμένως, έχουμε αλατίσει και έχουμε λαδώσει πολύ καλά και το ψάρι. Αλείφουμε και πάλι με λάδι το ψάρι, πριν το γυρίσουμε πλευρά στη σχάρα.
4) Πόση ώρα το ψήνουμε; Σε γενικές γραμμές οι χρόνοι έχουν ως εξής:
Φιλέτα ψαριών: περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά.
Ψάρια βάρους μέχρι 200 γρ.: περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά.
Ψάρια βάρους περίπου 300 γρ.: περίπου 7 λεπτά από κάθε πλευρά.
Ψάρια βάρους 500 – 600 γρ.: περίπου 10 λεπτά από κάθε πλευρά.
Ψάρια 1 κιλού: περίπου 15 λεπτά από κάθε πλευρά.
Ψάρια 2 κιλών: περίπου 25 λεπτά από κάθε πλευρά.
5) Υπάρχουν δύο σχολές ψηστών, η μία λέει ότι όταν τα ψάρια είναι πάνω από 500γρ. καλό είναι να τα χαράζουμε κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και από τις δυο πλευρές για να ψήνονται καλύτερα, ειδικά αν τα ψήνουν αρχάριοι. Η άλλη σχολή λέει πως το ψάρι δεν πρέπει να το χαράζουμε γιατί χάνει τα υγρά του. Αν επιλέξετε να μην τα χαράζετε, θέλουν πιο ήπια φωτιά και περισσότερες από μία φορά γύρισμα.
6) Αλατίζουμε το ψάρι λίγο πριν το βάλουμε στη σχάρα, εκτός κι αν πρόκειται για μικρά ψαράκια.
7) Πότε γυρνάμε το ψάρι; Όταν ξεκολλάει εύκολα από τη σχάρα. Κάποιες φορές τα ψάρια δείχνουν ότι θέλουν γύρισμα όταν η ουρά τους σηκώνεται ελαφρώς προς τα πάνω. Στο γύρισμα χρησιμοποιούμε πλατιά σπάτουλα.
8) Πότε είναι έτοιμο το ψάρι; Μόλις τα κομμάτια της σάρκας, που βρίσκονται δίπλα στη ραχοκοκαλιά και από τις δύο πλευρές, ξεκολλάνε εύκολα το ένα από το άλλο, βγάζουμε το ψάρι αμέσως, αλλά με προσοχή, για να μη διαλυθεί. Αν το αφήσουμε κι άλλο θα στεγνώσει.
9) Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα ψάρια κινδυνεύσουν να αρπάξουν και δεν είναι έτοιμα ακόμη, ανεβάζουμε τη σχάρα μία σκάλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο κανονικά.
10) Απολαμβάνουμε τα ψάρια ακόμα κι αν αφήσαμε το δέρμα τους στη σχάρα.

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!