ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Πόσα αυτοκίνητα πούλησε η Porsche στην Ελλάδα


Σταθερή διαδρομή με το δικό της πιστό κοινό, η οποία μεταφράζεται σε ταξινομήσεις συνολικά 107 αυτοκινήτων εντός του 2021 (106 ταξινομήσεις στο συγκρίσιμο 2019), με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, καταγράφει στην Ελλάδα η Porsche, η οποία διακινείται από τον όμιλο Μοτοδυναμική.
Χαρακτηριστική είναι την ίδια στιγμή η στόχευση της Porsche AG παγκοσμίως για ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, κάτι που αναφέρθηκε στο πλαίσιο παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2021, από τον CEO της Porsche, Oliver Blume. O ίδιος σημείωσε ότι 80% των συνολικών της πωλήσεων έως το 2030 να προέρχονται από τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.
Όπως λέει ο διευθυντής του κλάδου Porsche της Μοτοδυναμικής Α.Ε. στην Ελλάδα, Νίκος Σινογιάννης μιλώντας στο Capital.gr, o τομέας ηλεκτροκίνησης της μάρκας “έχει κάνει μία δυνατή αρχή στη χώρα μας τόσο με το αμιγώς ηλεκτρικό Taycan, όσο και με τα plug-in hybrid αυτοκίνητα. Η ελληνική φορολογία μάλιστα ευνοεί τα υβριδικά οχήματα, επομένως ευνοούνται αντίστοιχα και οι πωλήσεις των υβριδικών Porsche οχημάτων”.
Το 23% των ταξινομήσεων Porsche ήταν αμιγώς ηλεκτρικά
Σύμφωνα με τον κύριο Σινογιάννη από τις συνολικές ταξινομήσεις αυτοκινήτων Porsche στην Ελλάδα το 2021, περίπου το 23% ήταν αμιγώς ηλεκτρικά. Επομένως 1 στα 4 αυτοκίνητα της Porsche που ταξινομήθηκαν στην Ελλάδα το 2021 ήταν αμιγώς ηλεκτρικό. Ειδικότερα, στη χώρα μας διατέθηκαν 25 ηλεκτρικά οχήματα, 53 αυτοκίνητα plug-in hybrid και τα υπόλοιπα ήταν αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Επί της ουσίας το άθροισμα ηλεκτροκίνητων και plug-in hybrid φέρνει το ποσοστό των πωλήσεων των συγκεκριμένων αυτοκινήτων πάνω από το 70% των συνολικών πωλήσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κύριο Σινογιάννη. “Τα μοντέλα που θα έρθουν κατά το προσεχές χρονικό διάστημα και το 718 που ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον Oliver Blume, ταιριάζουν στο προφίλ και τις απαιτήσεις της ελληνικής αγοράς. Θεωρούμε επομένως ότι θα μας ενισχύσουν περισσότερο στην αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα”, λέει ο κύριος Σινογιάννης.
Κατά τον ίδιο η αύξηση του ηλεκτροκίνητου στόλου στην Ελλάδα επηρεάζεται άμεσα από την έλλειψη υποδομών.
“Αντιλαμβανόμαστε ότι οι πελάτες τις Porsche δεν βασίζονται τόσο στους δημόσιους σταθμούς φόρτισης, δεδομένου ότι διατηρούν την δυνατότητα φόρτισης κατά κύριο λόγο σε κλειστούς χώρους στάθμευσης. Αυτό όμως που μας προβληματίζει είναι η έλλειψη σημείων φόρτισης στους εθνικούς δρόμους. Επομένως δεν είναι εύκολη η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά πάντως βλέπουμε και από πλευράς της κυβέρνησης και από την πλευρά των εταιρειών αυτοκινήτου και των παρόχων ενέργειας, να υφίσταται μεγάλη αισιοδοξία για την διεύρυνση του στόλου των ελληνικών αυτοκινήτων. Σε κάθε περίπτωση δεν είμαστε σε θέση να πούμε εάν το 2030 το 80% των αυτοκινήτων που θα πουλάμε στη χώρα μας θα είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα Porsche, ωστόσο δεν φαίνεται ότι θα απέχουμε ιδιαίτερα από αυτό το ποσοστό με βάση τα σημερινά δεδομένα”.
Επενδύσεις σε φορτιστές στην Ελλάδα από την Μοτοδυναμική
Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, η Μοτοδυναμική σχεδιάζει να επενδύσει στην Porsche και με την τοποθέτηση περισσότερων σημείων φόρτισης όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από μερικά χρόνια είχε δημιουργήσει σταθμό φόρτισης 320KW στο Porsche Center Athens της Μεταμόρφωσης. “Γενικότερη επιθυμία μας αποτελεί να αναπτύξουμε την Porsche όπως δείχνει ότι με τα μοντέλα που διαθέτει τα επόμενα χρόνια μπορεί να αναπτυχθεί στη δική μας αγορά”, λέει ο κύριος Σινογιάννης.
Αύξηση παγκόσμιων πωλήσεων κατά 4,4 δισ. ευρώ
Σε διεθνές επίπεδο και σε όλες τις αγορές δραστηριότητάς της η Porsche AG ανακοίνωσε την Παρασκευή νέα ρεκόρ τόσο στα έσοδα από πωλήσεις όσο και στα λειτουργικά κέρδη. Οι πωλήσεις το 2021 ήταν 33,1 δισεκατομμύρια ευρώ (36,7 δισεκατομμύρια δολάρια), αυξημένες κατά 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ (4,9 δισεκατομμύρια δολάρια) από το 2020. Τα λειτουργικά κέρδη της Porsche πέρυσι αυξήθηκαν κατά 27% στα 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ (5,9 δισεκατομμύρια δολάρια) σε σύγκριση με το 2020.
Η Porsche ανέφερε την Παρασκευή ότι σχεδόν το 40% των οχημάτων Porsche που πωλήθηκαν στην Ευρώπη το 2021 ήταν αποκλειστικά ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά οχήματα. Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση της εταιρείας, η εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανία δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει εντελώς τα οχήματα με παραδοσιακούς κινητήρες εσωτερικής καύσης όπου ενδεικτικό παράδειγμα να αποτελεί η 911.
Πόσα αυτοκίνητα Porsche πουλήθηκαν παγκοσμίως
Το 2021 η εταιρεία παρέδωσε παγκοσμίως 301.915 αυτοκίνητα, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά το όριο των 300.000 πωλήσεων (2020: 272.162 πωλήσεις). Τα πιο δημοφιλή μοντέλα, ήταν η Macan (88.362) και η Cayenne (83.071). Διπλασιάστηκαν επίσης οι πωλήσεις της πρώτης ηλεκτροκίνητης Porsche Taycan, η οποία πούλησε 41.296 μονάδες, υπερβαίνοντας τις πωλήσεις της 911, η οποία ωστόσο έκανε το δικό της ρεκόρ με 38.464 μονάδες παγκοσμίως.
Την ίδια στιγμή η Porsche ανακοίνωσε επένδυση περίπου 24 εκατομμυρίων δολαρίων στην ανάπτυξη “ηλεκτρονικών καυσίμων” (e-fuels). Θα πρόκειται για ένα κλιματικά ουδέτερο καύσιμο ικανό να αντικαταστήσει τη βενζίνη σε μη ηλεκτρικά οχήματα.
ΔΕΙΤΕ:  Κυρία αναλαμβάνει φύλαξη ηλικιωμένων στην Αργολίδα

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!