ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τι προκαλεί λαχτάρα για ζάχαρη και πώς να τη σταματήσετε

Μία από τις απορίες που έχουν πολλοί είναι τι προκαλεί τη λαχτάρα για ζάχαρη

Κοιτάζοντας στο διαδίκτυο οι περισσότερες συμβουλές για το πώς να απαλλαγείτε από την επιθυμία για ζάχαρη είναι οι εξής: «απλώς να τρώτε πιο υγιεινά και να ασκηθείτε», «κόψτε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα» , «φάτε μια φυσικά γλυκιά εναλλακτική, όπως τα φρούτα.» Όμως για τους περισσότερους ανθρώπους αυτές οι συμβουλές δεν λειτουργούν πραγματικά.
Δεν κοιμάστε αρκετά
Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την έλλειψη ύπνου και την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων/αύξηση βάρους. Το σκεπτικό πίσω από αυτό βασίζεται στους μηχανισμούς που εμπλέκονται στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της όρεξης.
Ο ύπνος είναι η στιγμή που το σώμα μας παράγει ορμόνες που βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης. Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι πεινάτε ιδιαίτερα τις μέρες που δεν κοιμάστε αρκετά; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης, μιας ορμόνης που δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι έχετε χορτάσει, και με υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης, η οποία διεγείρει την όρεξη.
Και μαντέψτε τι λαχταράτε συνήθως; Τα ζαχαρούχα τρόφιμα, γιατί ο εγκέφαλός σας θέλει γρήγορη ενέργεια. Γι’ αυτό το να κοιμάστε αρκετά κάνει τεράστια διαφορά στην επιθυμία για ζάχαρη.
Δεν τρώτε αρκετά μέσα στην ημέρα
Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι. Εάν δεν τροφοδοτείτε με καύσιμα το σώμα σας, τότε η λαχτάρα για ζάχαρη θα είναι έντονη το απόγευμα και το βράδυ.
Βεβαιωθείτε ότι τόσο το πρωινό όσο και το μεσημεριανό περιλαμβάνουν ένα μείγμα υδατανθράκων, πρωτεΐνης και υγιεινά λιπαρά (ξηρούς καρπούς, σπόροι, αβοκάντο, κ.λπ.)
Για παράδειγμα, ένα τυπικό πρώτο μισό της ημέρας εκείνων που αντιμετωπίζουν λαχτάρα για ζάχαρη μπορεί να είναι δημητριακά και γάλα αμυγδάλου για πρωινό και μια σαλάτα για μεσημεριανό. Στη συνέχεια, η λαχτάρα για ζάχαρη ξεκινά το απόγευμα και συνεχίζεται μετά το δείπνο.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί τα δημητριακά και το γάλα αμυγδάλου είναι ουσιαστικά μόνο υδατάνθρακες – χωρίς πρωτεΐνη ή υγιές λίπος. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε μια απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και στη συνέχεια μια απότομη πτώση και πιθανότατα θα πεινάτε ξανά σε μια ώρα. Για να νιώθετε χορτάτοι πιο πολλές ώρες, δοκιμάστε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς και σπόρους μαζί με το γάλα και τα δημητριακά.
Στη συνέχεια, για μεσημεριανό, προσθέστε υδατάνθρακες στη σαλάτα, όπως το καστανό ρύζι, το κριθάρι, η γλυκοπατάτα και η κινόα. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει κάποια πρωτεΐνη (φασόλια, τόφου, κρέας/ψάρι κ.λπ.). Και μην ξεχνάτε το υγιές λίπος, όπως για παράδειγμα το αβοκάντο.
Περιμένετε μέχρι να πεινάσετε πολύ για να φάτε
Αν περιμένετε μέχρι να νιώσετε ότι λιμοκτονείτε, είναι πολύ πιο δύσκολο να απολαύσετε το φαγητό σας με επίγνωση και να πάρετε λογικές αποφάσεις. Το σώμα μας ερμηνεύει την πείνα ως μια μορφή στρες και η αντίδρασή μας είναι συνήθως να αρπάξουμε μια γρήγορη πηγή ενέργειας, όπως κάτι γλυκό.
Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε να δίνετε μεγαλύτερη προσοχή στα σημάδια της πείνας σας. Και να τρώτε όταν είστε περίπου στο 3 σε μια κλίμακα πείνας από 1 έως 5 (με το 1 να μην πεινάτε καθόλου και το 5 να πεινάτε πολύ).
Ελπίζω αυτές οι συμβουλές να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τι προκαλεί λαχτάρα για ζάχαρη και πώς να τη σταματήσετε.

Πηγή

ΔΕΙΤΕ:  Ομιλία για την ψυχική υγεία στο Λυγουριό

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!