ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Φυσικά σφουγγάρια: Γιατί να τα προτιμήσουμε;

Τα οφέλη του φυσικού σφουγγαριού

Τα σφουγγάρια, οι τρίφτες και οι λούφες που προέρχονται απευθείας από τη φύση, όχι μόνο προσφέρουν βαθύ καθαρισμό, αλλά, εν αντιθέσει με τα κοινά συνθετικά σφουγγάρια του εμπορίου, είναι και φιλικά προς το περιβάλλον.
Πώς ένα μικρό σφουγγάρι αποτελεί τεράστια απειλή για το περιβάλλον
Τα σφουγγάρια που βλέπουμε σε μια ποικιλία χρωμάτων, μεγεθών και σχημάτων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, είναι κατασκευασμένα από πλαστικά, όπως το νάιλον. Κατά τη χρήση τους, αποβάλλουν μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, γνωστά ως μικροπλαστικά, συμβάλλοντας έτσι στα δισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού που βρίσκονται ήδη στις λίμνες, τα ποτάμια και τους ωκεανούς μας, όπως αναφέρει το vita.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps, υπάρχουν 8,3 εκατομμύρια κομμάτια μικροπλαστικών ανά κυβικό μέτρο νερού. Σε μια άλλη πρόσφατη μελέτη από το εργαστήριο Rochman του Πανεπιστημίου του Τορόντο, οι ερευνητές εντόπισαν έως και 900 πλαστικά σωματίδια στον οργανισμό των ψαριών που ζουν στις λίμνες της Β. Αμερικής (συγκεντρώνοντας ένα δείγμα χιλιάδων ψαριών των Μεγάλων Λιμνών), ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια του κινδύνου.
Είναι φανερό λοιπόν πως θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενεργούμε με γνώμονα τη μείωση των πλαστικών στις υδάτινες οδούς μας. Μικρές, απλές κινήσεις όπως το να στραφούμε σε ένα φυσικό εργαλείο πλύσης του σώματος μας, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Πέραν των περιβαλλοντικών κινδύνων, τα πλαστικά σφουγγάρια ως βιομηχανικά παράγωγα του πετρελαίου και ανάλογα με την κατασκευή και τη συχνότητα της χρήσης τους, μπορεί να γδάρουν την επιδερμίδα μας ή να επιδεινώσουν τυχόν υπάρχοντα δερματικά προβλήματα, όπως το έκζεμα. Επιπλέον, λόγω των υλικών κατασκευής τους και του υγρού περιβάλλοντος του μπάνιου, μπορεί να λειτουργήσουν σαν «δεξαμενές» για τη μετάδοση παθογόνων βακτηρίων.
Τα οφέλη του φυσικού σφουγγαριού
Αντίθετα με τα συνθετικά, τα φυσικά σφουγγάρια:
· Όταν βραχούν γίνονται πολύ μαλακά σαν βαμβάκι και είναι αδύνατον να τραυματίσουν το δέρμα ακόμη κι αν χρησιμοποιούνται καθημερινά.
Συγκρατούν νερό πολλαπλάσιο του όγκου τους και δημιουργούν πλούσιο αφρό.
· Είναι υποαλλεργικά και κατάλληλα για κάθε τύπο επιδερμίδας, ακόμη και για το βρεφικό δέρμα, γι’ αυτό και συνίστανται από τους παιδίατρους.
· Διαθέτουν ένζυμα που αποτρέπουν την ανάπτυξη μυκήτων και λοιπών μικροοργανισμών.
· Δεν λεκιάζουν και δεν διατηρούν μυρωδιές.
· Είναι ανθεκτικά στην τριβή κι ενώ φαινομενικά μοιάζουν ακριβά, στην πραγματικότητα είναι οικονομικά αφού μπορεί να διατηρηθούν έως και 8 χρόνια.
· Συμβάλουν στο σωστό καθαρισμό της επιδερμίδας αφού ανοίγουν οι πόροι του δέρματος και βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος.
· Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για το πρόσωπο (καλλυντική χρήση ή καθαρισμός).
Η σωστή φροντίδα του φυσικού σφουγγαριού
Είναι λογικό πως ακόμα και το φυσικό σφουγγάρι αν παραμείνει σε λιμνάζοντα νερά, όχι μόνο θα φθαρεί γρήγορα αλλά θα αναπτύξει και μικροοργανισμούς, μη φιλικούς για το δέρμα. Θα πρέπει επομένως:
· Μετά από κάθε χρήση, να το ξεπλένετε καλά με χλιαρό νερό και να το διατηρείτε σε αεριζόμενο περιβάλλον.
· Για αύξηση του χρόνου ζωής του, ανά μερικές εβδομάδες να το βυθίζετε για 15 λεπτά σε νερό με μαγειρική σόδα ώστε να καθαρίζει σε βάθος.
· Το πιο σημαντικό είναι να ξέρετε την «ημερομηνία λήξης» του. Αν μυρίζει άσχημα ή έχει αποχρωματιστεί, πετάξτε το. Και μην αισθάνεστε άσχημα – τα φυσικά προϊόντα διασπώνται και επιστρέφουν στη γη.

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!