ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Χυμός πορτοκάλι ή πορτοκάλι; Τι είναι πιο υγιεινό τελικά;

Αν σου αρέσει να ξεκινάς τη μέρα σου με ένα μεγάλο ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, είναι πιθανό να έχεις ακούσει την κακή του φήμη: Είναι γεμάτος με ζάχαρη – περίπου 34 γραμμάρια σε κάθε 355 γραμμάρια υγρού. Αλλά υπάρχουν καλά νέα. Ο χυμός έχει και τα δικά του οφέλη και μπορεί να είναι πιο θρεπτικός από τα απλά πορτοκάλια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Ερευνητές στη Γερμανία και στη Σαουδική Αραβία συνέκριναν τα ποσά καροτενοειδών, φλαβονοειδών και βιταμίνης C που υπάρχουν σε φρέσκα κομμάτια πορτοκάλι, σε πουρέ πορτοκαλιού και σε χυμό πορτοκαλιού και βρήκαν ότι η βιοπροσπελασιμότητα, δηλαδή η ποσότητα των τροφίμων που διατίθενται στα έντερά σου προς απορρόφηση, ήταν μεγαλύτερη για όλα τα θρεπτικά στοιχεία στο χυμό πορτοκαλιού. Η βιοπροσπελασιμότητα των καροτενοειδών αυξήθηκε 3 με 4 φορές ενώ των φλαβονοειδών αυξήθηκε 4 με 5 φορές. Επίσης, υπήρχε περίπου 10% αύξηση στη βιοπροσπελασιμότητα της βιταμίνης C στο χυμό πορτοκάλι σε σύγκριση με τα κομμάτια πορτοκαλιού και τον πουρέ.
Άρα, μπορεί ο χυμός πορτοκάλι να είναι πιο ωφέλιμος;
Η έρευνα αυτή δεν έγινε σε ανθρώπους αλλά με τη χρήση δοκιμαστικών σωλήνων και φιαλών που μιμούνταν την πέψη. Επομένως, είναι αναγκαίο να γίνουν περισσότερες έρευνες, ιδιαίτερα σε ανθρώπους, για να επιβεβαιωθούν τα πορίσματά της. Επιπλέον, τα πορτοκάλια και τα προϊόντα που φτιάχνονται από πορτοκάλια από τη φύση τους περιέχουν μικρότερες ποσότητες καροτενοειδών και φλαβονοειδών. Έτσι, μικρές διαφορές στα φλαβονοειδή μπορεί να μην είναι σημαντικές για την υγεία σου.
Τελικά, το ίδιο το φρούτο μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς οι περισσότερες φυτικές ίνες που περιέχει χάνονται όταν γίνεται χυμός. Αν εξετάσεις την ποσότητα φυτικών ινών στο χυμό σε σύγκριση με 1 κούπα κομματιών πορτοκαλιού, είναι 0,7 γραμμάρια και 4,3 γραμμάρια αντίστοιχα. Αυτή είναι μία μεγάλη διαφορά! Ακόμα, πολλά ποτά και χυμοί που περιέχουν χυμό πορτοκαλιού έχουν προσθήκη ζάχαρης και όχι τόσο πραγματικό χυμό. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να διαβάζεις πάντα τι αναγράφεται στο κουτί για να είσαι σίγουρη ότι ο χυμός σου προέρχεται από 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι. Το να καθορίσεις τις διαφορές ανάμεσα στη ζάχαρη που περιέχεται σε ένα πορτοκάλι και σε έναν 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι είναι λίγο δύσκολο.
Μισή κούπα χυμός πορτοκάλι περιέχει 10,5 γραμμάρια ζάχαρη. Χρειάζονται 1 ½ πορτοκάλια για να φτιάξεις μισή κούπα χυμό πορτοκάλι. Οπότε, είτε φας το φρούτο είτε πιεις το χυμό, θα λάβεις την ίδια ποσότητα ζάχαρης. Είναι, όμως, πιο εύκολο να πιεις 2 κούπες χυμού από το να φας τα 6 πορτοκάλια που χρειάζονται για να φτιάξεις το χυμό. Μισή κούπα 100% φυσικού χυμού πορτοκάλι αποτελεί τη μισή από την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα φρούτων.
Αν αγαπάς, λοιπόν, το χυμό πορτοκάλι, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πίνεις μόνο μία κούπα την ημέρα, ώστε να λαμβάνεις την υπόλοιπη ποσότητα από τα φρούτα που χρειάζεσαι μέσα στην ημέρα με τη μορφή που θέλεις, κατεψυγμένα, ολόκληρα ή σε κονσέρβα, για να απολαμβάνεις τα οφέλη των φυτικών ινών και να παίρνεις μόνο τη ζάχαρη που πρέπει.
ΔΕΙΤΕ:  Κυρία αναλαμβάνει φύλαξη ηλικιωμένων στην Αργολίδα

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!