Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FB!

4 αποτελεσματικοί τρόποι για να θέσεις όρια στη σχέση σου

Αισθάνεσαι πως ήρθε η στιγμή να αρχίσεις να θέτεις τα όρια σου στη σχέση σου;

Νιώθεις ότι ο/η σύντροφός σου ξεπερνά τις γραμμές και μπαίνετε σε έναν φαύλο κύκλο τσακωμών δίχως αίσιο τέλος; Τότε, σίγουρα αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για εσένα να θέσεις τα δικά σου όρια στη σχέση σου! Πώς θα το πετύχεις; Δίνοντας χρόνο και κόπο! Όσο το εξασκείς, τόσο πιο εύκολο γίνεται στην πορεία. Στην αρχή ίσως σου φανεί δύσκολο, γι΄αυτό θα σου δώσω τα κατάλληλα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τα πρώτα μικρά-μικρά βήματα.
1. Ο νόμος της σιωπής
Ο νόμος της σιωπής έχει αποδειχθεί σωτήριος! Όταν κάποιος σε βγάζει εκτός ορίων, είναι σημαντικό να μην απαντήσεις εκείνη ακριβώς τη στιγμή, γιατί το πιο πιθανό είναι πως η συζήτηση θα ξεφύγει, χωρίς να έχετε συζητήσει και να έχετε βρει λύση στο πραγματικό πρόβλημα. Γι’ αυτό θα σε συμβούλευα την ώρα της έντασης να ακολουθήσεις την σιωπή και να επανέλθεις αργότερα.
2. Δεν μιλάω από θυμό
Ακολουθώντας το πρώτο βήμα, θα έχεις καταφέρει και το δεύτερο! Να μην μιλάς από θυμό, να μην μιλάς όταν το Εγώ σου κυριεύεται από το συναίσθημα, αλλά να επεξεργαστείς την όλη κατάσταση και να αφήσεις τον Ανώτερο Εαυτό σου να μιλήσει, μόλις ηρεμήσουν οι συνθήκες. Τότε, θα είσαι ψύχραιμη να αναλογιστείς τι ήταν αυτό που δεν σου άρεσε και να το εκφράσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να βρεθεί η κατάλληλη λύση και να θέσεις τα όρια σου, χωρίς να έχουν ειπωθεί άσχημα λόγια που μπορεί να μην εννοείς.
3. Μπες στο εγώ
Το πιο εύκολο είναι να αρχίσουμε να κατηγορούμε τον άλλο και να του επιρρίπτουμε ευθύνες. Με αυτόν τον τρόπο όμως το μόνο που θα έχουμε κατορθώσει είναι να κατηγορούμε και τον ίδιο μας τον εαυτό, χωρίς φυσικά ουσιαστικό αποτέλεσμα. Μπες στο εγώ και εξέφρασε τα πράγματα όπως εσύ αντιλαμβάνεσαι. Είναι πολύ καλύτερο να διατυπώνεις τις σκέψεις σου με ρήματα που εκφράζουν τον δικό σου ψυχισμό και τη δική σου συναισθηματική κατάσταση, χρησιμοποιώντας λέξεις όπως: Νιώθω ότι, Αισθάνομαι ότι, Πιστεύω ότι.
4. Μίλα στον καθρέφτη
Όπως είπαμε τα όρια θέλουν χρόνο, κόπο και εξάσκηση και φυσικά δεν υπάρχει καλύτερη άσκηση από το να το προετοιμάζεις στον καθρέφτη. Μίλα στον καθρέφτη σου και πες όσα σε ενόχλησαν μιλώντας από το εγώ και χωρίς να μιλάς από τον θυμό. «Νιώθω ότι αυτή η κατάσταση μου δημιουργεί πίεση και αισθάνομαι πως θα ήταν καλύτερα να το διορθώσουμε.» Ακόμα καλύτερο είναι να κάνεις role playing με τον life coacher σου, ο οποίος μπορεί να πάρει τη θέση του συντρόφου σου και να σε βοηθήσει να εκφράσεις όλα όσα αισθάνεσαι.
Εξασκήσου μόνη σου ή με τον δάσκαλο σου που θα σου δώσει όλα τα εργαλεία για να θέσεις τα όρια σου και είμαι σίγουρη πως το μέλλον της σχέσης σου θα αποκτήσει ακόμα πιο στέρεες βάσεις, γιατί οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στην ειλικρίνεια και την αυτοεκτίμηση της κάθε μονάδας, για να λειτουργήσει ακόμα πιο αποτελεσματικά ως σύνολο.

 Επιστροφή στην Αρχική σελίδα 
→ Ακολουθήστε το Argolida Planet στο Facebook για να μαθαίνετε πρώτοι αυτά που “παίζουν” στην Αργολίδα!

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!