Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FB!

Γιατί μυρίζουν άσχημα τα πόδια μας;

Αν παρατηρήσετε ότι τα πόδια σας μυρίζουν άσχημα όταν βγάζετε τα παπούτσια σας, δεν είστε μόνοι.

Η άσχημη μυρωδιά των ποδιών είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα. Μάθετε περισσότερα για το τι κάνει τα πόδια να μυρίζουν άσχημα και πώς μπορείτε να το αποτρέψετε.
Αιτίες δυσοσμίας ποδιών
Η κύρια αιτία των δύσοσμων ποδιών είναι ο παγιδευμένος ιδρώτας. Τα πόδια σας δημιουργούν πολύ ιδρώτα κάθε μέρα αφού έχουν χιλιάδες ιδρωτοποιούς αδένες. Όταν ο ιδρώτας παγιδευτεί στα παπούτσια ή τις κάλτσες σας, μπορεί να δημιουργήσει μια άσχημη μυρωδιά. Τα βακτήρια ευθύνονται επίσης για τη δυσοσμία των ποδιών. Υπάρχουν πολλά είδη βακτηρίων στο κάτω μέρος των ποδιών σας. Αυτά τα βακτήρια ζουν από τον ιδρώτα που παράγουν συνεχώς τα πόδια σας. Όταν τρέφονται με τον ιδρώτα, τα βακτήρια δημιουργούν ένα οξύ που προκαλεί οσμή στα πόδια. Εκτός από τα βακτήρια, ο μύκητας μπορεί επίσης να σας προκαλέσει δυσοσμία στα πόδια. Ο μύκητας αναπτύσσεται και ευδοκιμεί σε ζεστές, υγρές περιοχές. Όταν τα πόδια σας ιδρώνουν μέσα στα παπούτσια και τις κάλτσες σας, αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου οι μύκητες μπορούν να αναπτυχθούν. Αυτοί οι μύκητες με άσχημη μυρωδιά είναι κοινώς γνωστοί ως πόδι του αθλητή.
Μερικοί άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσωδία στα πόδια περιλαμβάνουν:
 • Κακή υγιεινή
 • Να φοράτε τα ίδια παπούτσια κάθε μέρα ή να μην αλλάζετε αρκετά συχνά τα παπούτσια σας
 • Ορισμένες ασθένειες
 • Ιδρωμένα πόδια
Τα πόδια σας ιδρώνουν κάθε μέρα, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία. Ενώ ο καθένας μπορεί να έχει δυσοσμία στα πόδια, υπολογίζεται ότι το 10% έως 15% όλων των ανθρώπων έχουν πόδια που είναι πιο μυρωδάτα από το μέσο όρο. Αυτοί οι άνθρωποι φιλοξενούν ένα συγκεκριμένο βακτήριο στα πόδια τους που ονομάζεται Kyetococcus sedentarius που δημιουργεί θειικές ενώσεις. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να προκαλέσουν τη μυρωδιά του ιδρώτα σαν σάπια αυγά.‌ Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε ιδρωμένα πόδια. Για παράδειγμα, οι γυναίκες και οι έφηβοι μπορεί να ιδρώνουν περισσότερο λόγω ορμονικών αλλαγών στο σώμα τους. Τα άτομα με υπεριδρωσία μπορεί επίσης να έχουν πιο ιδρωμένα πόδια, καθώς αυτή η κατάσταση προκαλεί υπερβολική εφίδρωση. Με τη σειρά του, ο επιπλέον ιδρώτας μπορεί να κάνει τα πόδια σας να μυρίζουν άσχημα.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να μειώσετε τον ιδρώτα και τη μυρωδιά των ποδιών:
 • Μουλιάστε τα πόδια σας.
 • Μπορείτε να αναμίξετε δύο μέρη ζεστού νερού με ένα μέρος λευκό ή μηλόξυδο.‌ Αφήστε τα πόδια σας να μουλιάσουν για έως και 20 λεπτά μία φορά την εβδομάδα. Το ξύδι βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των βακτηρίων από τα πόδια σας. Δεν πρέπει να μουλιάζετε τα πόδια σας εάν έχετε ανοιχτές πληγές ή πληγές.
 • Μπορείτε να εφαρμόσετε ταλκ στα πόδια σας για να απορροφήσετε τυχόν υγρασία ή ιδρώτα.
 • Προσπαθήστε να φοράτε σανδάλια όταν μπορείτε για να μειώσετε τον ιδρώτα.
 • Εάν οι κάλτσες σας συνήθως ιδρώνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχετε μαζί σας ένα ή δύο επιπλέον ζευγάρια, ώστε να μπορείτε να τις αλλάξετε όταν αρχίσουν να μυρίζουν τα πόδια σας.
 • Μπορείτε να τα πλύνετε καθώς κάνετε ντους ή μπορείτε να τα τρίψετε σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό.
 • Στεγνώστε καλά τα πόδια σας, ακόμη και ανάμεσα στα δάχτυλα.
 • Θα πρέπει επίσης να διατηρείτε τα νύχια των ποδιών σας καθαρά και κομμένα και να απομακρύνετε τυχόν νεκρό δέρμα στα πόδια σας.
 • Φροντίστε τα υποδήματά σας. Θα πρέπει να αποφεύγετε να φοράτε τα ίδια παπούτσια δύο συνεχόμενες μέρες για να αερίζονται.
 • Μπορείτε να πλένετε τους πάτους των παπουτσιών σας για να μυρίζουν καλύτερα.
 • Χρησιμοποιήσετε ένα απολυμαντικό σπρέι στα παπούτσια σας και να τα αφήσετε να στεγνώσουν στον αέρα. Αυτό θα σκοτώσει όλα τα βακτήρια που ζουν στα παπούτσια σας.

Πηγή

ΔΕΙΤΕ:  Επιστολή στο AP: «Η πλατεία στο Άργος θυμίζει Σκόπια! Φτάνει το κιτς, δεν έχουν θέση οι κινεζουριές»

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!