Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FB!

5 τρόφιμα που έχουν περισσότερο αλάτι από όσο νομίζετε

Το αλάτι είναι ένας εξαιρετικός ενισχυτής γεύσης, αλλά η υπερβολική ποσότητα στη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό.
Λίγο αλάτι είναι καλό, όμως οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες, παρόλο που οι νέες συστάσεις είναι η πρόσληψη αλατιού κάτω από τα 1.500 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Επίσης ορισμένα τρόφιμα που δεν έχουν φανερά αλμυρή γεύση περιέχουν στην πραγματικότητα υψηλά επίπεδα νατρίου, με αποτέλεσμα να καταναλώνετε πολύ αλάτι χωρίς να το συνειδητοποιείτε.
Ας δούμε παρακάτω 5 τροφές όπου ελλοχεύει το νάτριο:
Ψωμί
Το ψωμί συμβάλλει στην υψηλή ποσότητα νατρίου στην καθημερινή σας διατροφή. Εάν το πρωινό σας περιλαμβάνει δύο κομμάτια τοστ, για παράδειγμα, καταναλώνετε ήδη πάνω από 600 mg νατρίου. Εάν πρόκειται να φάτε ψωμί, επιλέξτε μια φέτα με σιτάρι που περιέχει 144 mg νατρίου.
Αλλαντικά
Είναι τόσο νόστιμα, αλλά και τόσο αλμυρά. Τα αλλαντικά, όπως το ζαμπόν και το σαλάμι που τρώτε σε ένα σάντουιτς, επεξεργάζονται με πρόσθετο νάτριο, καθιστώντας τα ακόμα πιο αλμυρά από ό,τι φαντάζεστε. Μια μερίδα γαλοπούλα θα σας δώσει 440 mg νατρίου, ενώ η ίδια μερίδα σαλάμι έχει 590 mg νατρίου.
Πολλά σούπερ μάρκετ προσφέρουν πλέον επιλογές κρέατος με χαμηλό νάτριο, το οποίο μπορεί να μειώσει τη συνολική πρόσληψη.
Σάλτσες
Η προσθήκη σάλτσας ή ντρέσινγκ σε ένα πιάτο μπορεί να το κάνει ακόμα πιο νόστιμο από ό,τι είναι ήδη. Αλλά τα ντρέσινγκ και οι σάλτσες είναι ύπουλες. Μόλις δύο κουταλιές της σούπας σάλτσα μπάρμπεκιου περιέχουν περίπου 350 mg νατρίου, ενώ δύο κουταλιές της σούπας έτοιμη σάλτσα ιταλικής σαλάτας περιέχουν περίπου 300 mg νατρίου.
Για να μειώσετε το νάτριο στη σάλτσα, δοκιμάστε να φτιάξετε τη δική σας. Επίσης μπορείτε να εντοπίστε σάλτσες με χαμηλό νάτριο.
Σούπα σε κονσέρβα
Οι σούπες σε κονσέρβες μπορούν να προσφέρουν ένα γρήγορο γεύμα, όμως έχουν πολύ νάτριο – μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο πολύ. Ένα φλιτζάνι κλασική σούπα με χυλοπίτες κοτόπουλου περιέχει 800 mg νατρίου. Αυτό είναι περισσότερο από το ένα τρίτο της ημερήσιας σύστασης και πάνω από το ήμισυ των συνιστώμενων 1.500 mg της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Οι άνθρωποι που ήδη κινδυνεύουν από υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τις σούπες σε κονσέρβα.
Δημητριακά
Τα δημητριακά που μπορεί να τρώτε κάθε πρωί είναι πιθανότατα πιο γλυκά παρά αλμυρά, αλλά το νάτριο εξακολουθεί να κρύβεται στο αγαπημένο σας πρωινό. Για να μειώσετε το νάτριο στα δημητριακά πρωινού, δοκιμάστε να αναμίξετε τα αγαπημένα σας δημητριακά με σιτάρι, το οποίο περιέχει πολύ μικρές ποσότητες νατρίου.

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!