Γιατί προχώρησαν σε στάση εργασίας οι εφοριακοί σε Ναύπλιο και Κόρινθο

Στάση εργασίας από τους εφοριακούς σε Ναύπλιο και Κόρινθο

Αντίδραση στις συγχωνεύσεις και την απομάκρυνση των υπηρεσιών από τις τοπικές κοινωνίες
Σε στάση εργασίας προχώρησαν την Παρασκευή 2 Μαΐου οι εργαζόμενοι στις ΔΟΥ Ναυπλίου και Κορίνθου, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους στην πολιτική κεντρικοποίησης των φορολογικών υπηρεσιών που προωθεί η ΑΑΔΕ.
Η πολιτική αυτή οδηγεί στην κατάργηση τοπικών ΔΟΥ και στην απομάκρυνση των δημόσιων υπηρεσιών από τις τοπικές κοινωνίες.

Συντονισμένη κινητοποίηση με στόχο την ευαισθητοποίηση
Η στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε από τις 12:30 έως τις 15:30 και αποτέλεσε κοινή απόφαση της Ομοσπονδίας ΠΟΕ-ΔΟΥ και του Τοπικού Συλλόγου Εφοριακών, με σκοπό την ενημέρωση και κινητοποίηση της κοινωνίας και των τοπικών φορέων για τις αρνητικές συνέπειες του νέου οργανωτικού σχεδίου.

Η κατάργηση της ΔΟΥ Άργους ως παράδειγμα
Η ΔΟΥ Άργους καταργήθηκε το 2023 και συγχωνεύθηκε στη ΔΟΥ Ναυπλίου, προκαλώντας σοβαρές δυσλειτουργίες στην εξυπηρέτηση φορολογουμένων και επιχειρήσεων στην περιοχή.
Αντίστοιχα, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της ΔΟΥ Χαλκίδας στα Ελεγκτικά Κέντρα της Αττικής δείχνει τη βούληση της ΑΑΔΕ να δημιουργήσει Περιφερειακά Κέντρα με ευρύτερες αρμοδιότητες, οδηγώντας σταδιακά στην πλήρη κατάργηση των ΔΟΥ στην επαρχία.

Έντονες αντιδράσεις για τα προβλήματα της νέας δομής
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η εφαρμογή της νέας κεντρικής δομής μέσω σχημάτων όπως ΚΕΒΕΙΣ, ΚΕΦΟΔΕ, ΕΛΚΕ και ΚΕΦΟΚ, δημιουργεί ένα ντόμινο προβλημάτων:
  • Υποβάθμιση ολόκληρων νομών που στερούνται πλέον βασικών δημόσιων υπηρεσιών
  • Αύξηση του χρόνου διεκπεραίωσης ακόμη και για απλές φορολογικές υποθέσεις
  • Οικονομική επιβάρυνση και σπατάλη χρόνου λόγω μετακινήσεων σε άλλες πόλεις
  • Δυσκολία στην άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών χωρίς μεσολάβηση επαγγελματιών
  • Απώλεια θέσεων εργασίας και μείωση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας

Κάλεσμα για συστράτευση της τοπικής κοινωνίας
Η πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Αργολίδας και Κορινθίας, Αγγελική Πανουτσοπούλου, και η γραμματέας, Ελένη Κακάκη, απηύθυναν κάλεσμα στήριξης προς τους τοπικούς φορείς, δήμους και επαγγελματικά επιμελητήρια, ζητώντας να σταθούν δίπλα στις κινητοποιήσεις, ώστε να αποτραπεί το “λουκέτο” στις τοπικές ΔΟΥ και να διατηρηθεί η φορολογική εξυπηρέτηση στην περιφέρεια.
Κοινωνική και διοικητική οπισθοδρόμηση
Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, η περαιτέρω κεντρικοποίηση δεν αποτελεί αναβάθμιση, αλλά συνιστά διοικητική και κοινωνική οπισθοδρόμηση, απομακρύνοντας το κράτος από τον πολίτη και πλήττοντας τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών.

Online χρήστες: 413

Εδώ βρίσκεις προσωπικό στην Αργολίδα!

Το Argolida Planet, με πάνω από 100.000 αναγνώστες κάθε μήνα, είναι ο ιδανικός χώρος για τις επιχειρήσεις να βρουν προσωπικό στην Αργολίδα.
Αν είστε επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και αναζητάτε προσωπικό, καλέστε μας στο τηλ. 6948083131 ή στείλτε μας e-mail στο argolidaplanet@gmail.com

Αυτά που... παίζουν!