Λιγότεροι επισκέπτες, περισσότερα έσοδα σε Μυκήνες και Επίδαυρο
Μια νέα εικόνα διαμορφώνεται στον πολιτιστικό τουρισμό της χώρας, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Νοέμβριο του 2025 δείχνουν μια μικρή υποχώρηση στην επισκεψιμότητα, αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακή αύξηση στα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους.
Συγκεκριμένα, οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας δέχθηκαν 512.401 επισκέπτες, έναντι 524.022 τον Νοέμβριο του 2024, καταγράφοντας πτώση 2,2%.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή οι εισπράξεις εκτοξεύθηκαν στα 7,12 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 123,2%, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στη νέα τιμολογιακή πολιτική και στην ενίσχυση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων.
Η ίδια τάση καταγράφεται και στο σύνολο του 11μήνου, όπου οι επισκέπτες ανήλθαν σε 12,99 εκατ. (-4,8%), ενώ τα έσοδα έφτασαν τα 180,4 εκατ. ευρώ (+43,4%), επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά κινείται πλέον σε ένα νέο μοντέλο, με μεγαλύτερη έμφαση στην απόδοση παρά στον όγκο.
Στην Αργολίδα, η εικόνα είναι πιο ανησυχητική, καθώς οι δύο εμβληματικοί προορισμοί, οι Μυκήνες και η Επίδαυρος, παρουσιάζουν σαφή πτώση στην επισκεψιμότητα.
Στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, οι επισκέπτες περιορίστηκαν σε 19.602 από 21.573 πέρυσι (-9,1%), ενώ στο 11μηνο έφτασαν τους 487.693, μειωμένοι κατά 8,4%.
Αντίστοιχα, στην Επίδαυρο (Αρχαίο Θέατρο και Ασκληπιείο), καταγράφηκαν 17.178 επισκέπτες τον Νοέμβριο έναντι 19.353 το 2024 (-11,2%), ενώ στο 11μηνο η πτώση διαμορφώθηκε στο -4,2%, με συνολικά 512.664 επισκέπτες.
Την ίδια περίοδο, άλλοι δημοφιλείς προορισμοί εμφανίζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα ή και άνοδο, με την Ακρόπολη Αθηνών να σημειώνει οριακή αύξηση (+0,8%), την Αρχαία Κόρινθο να καταγράφει σημαντική άνοδο (+9,6%) και την Κνωσό να κινείται επίσης ανοδικά (+2,1%), γεγονός που αποτυπώνει τη μετατόπιση της τουριστικής ζήτησης.
Σε καλύτερη τροχιά βρίσκονται τα μουσεία, τα οποία καταγράφουν άνοδο τόσο στους επισκέπτες όσο και στα έσοδα. Τον Νοέμβριο του 2025, οι επισκέπτες έφτασαν τους 353.309 (+12%), ενώ οι εισπράξεις ανήλθαν σε 2,6 εκατ. ευρώ (+50,6%).
Σε επίπεδο 11μήνου, η επισκεψιμότητα διαμορφώθηκε σε 6,41 εκατ. (+0,4%), με τα έσοδα να φτάνουν τα 57,6 εκατ. ευρώ (+36,1%), με έντονη αύξηση να καταγράφεται σε χώρους όπως το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και των Δελφών.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι ο πολιτιστικός τουρισμός στην Ελλάδα περνά σε μια νέα φάση, όπου η μείωση της επισκεψιμότητας συνυπάρχει με σημαντική αύξηση των εσόδων.
Το βασικό ερώτημα πλέον είναι αν αυτή η οικονομική άνοδος μπορεί να συνοδευτεί και από επιστροφή των επισκεπτών, ιδιαίτερα σε περιοχές με ισχυρό πολιτιστικό αποτύπωμα, όπως η Αργολίδα.