ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τα συμπτώματα του Καρκίνου του Παγκρέατος – Ενημέρωση από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Αργολίδας

Ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος,

η Παγκόσμια Ομοσπονδία κατά της νόσου επισημαίνει ότι ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ο πλέον δύσκολος από τους γνωστούς καρκίνους και πως είναι απαραίτητο να εντοπιστούν από νωρίς τα συμπτώματα.

Ο καρκίνος του παγκρέατος συχνά δεν προκαλεί σημάδια ή συμπτώματα στα αρχικά στάδια, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει τη διάγνωση έγκαιρα. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να είναι ασαφή και μπορεί να έρχονται και να φεύγουν, ενώ η σοβαρότητα μπορεί επίσης να διαφέρει για κάθε άτομο.

ΔΕΙΤΕ:  Ο Δήμος Ναυπλιέων ψάχνει για δάνειο εννέα εκατομμυρίων

Μπορεί επίσης να μην υπάρχει κανένα ή και όλα μαζί. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα συμπτώματα μπορούν να προκληθούν από πιο συνηθισμένα πράγματα. Μπορούν επίσης να προκληθούν από παθήσεις όπως παγκρεατίτιδα (φλεγμονή του παγκρέατος), χολολιθίαση, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή ηπατίτιδα (φλεγμονή του ήπατος).

Ειδικότερα τα συμπτώματα είναι:

– Πόνος στην κοιλιά και στη μέση
– Ανεξήγητη απώλεια βάρους
– Κίτρινο δέρμα ή μάτια
– Προβλήματα στις κενώσεις
– Νεοεμφανιζόμενος διαβήτης
– Πεπτικά προβλήματα
– Απώλεια της όρεξης
– Αλλαγή διάθεσης

ΔΕΙΤΕ:  Ο ΔΕΔΔΥΕ προσλαμβάνει προσωπικό στο Ναύπλιο

Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης ε σχέση με όλους τους υπόλοιπους γνωστούς καρκίνους. Σε όλες σχεδόν τις χώρες, ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ο μόνος σοβαρός καρκίνος με μονοψήφιο ποσοστό πενταετούς επιβίωσης (2-9%). Κάθε μέρα, περισσότεροι από 1.257 άνθρωποι παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παγκρέατος και περίπου 1.184 θα πεθάνουν από την ασθένεια. Εκτιμάται ότι το 2025 θα διαγνωσθούν συνολικά 557.688 νέες περιπτώσεις.

Η θεραπεία για τον καρκίνο του παγκρέατος εξαρτάται από το πόσο προχωρημένος είναι αλλά και τη γενική εικόνα της υγεία του ασθενούς. Εάν είναι εφικτό, οι χειρουργοί θα αφαιρέσουν τον καρκίνο.

ΔΕΙΤΕ:  Συνάντηση για το νέο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Άργους - Μυκηνών

Συνήθως γίνεται επέμβαση για την αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους του παγκρέατος και άλλων οργάνων και ακολουθείται τις περισσότερες φορές από χημειοθεραπεία. Για τον μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος (εξαπλωμένο σε άλλα μέρη του σώματος) η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χημειοθεραπεία και περιστασιακά ακτινοθεραπεία. Ένας ασθενής μπορεί επίσης να λάβει θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Σύλλογος καρκινοπαθών και φίλων Ν. Αργολίδας “Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!