ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Από τον Διομήδη στην… ωραία Ελένη μέσω Άργους και Μπενεβέντο

Το Μπενεβέντο είναι πρωτεύουσα της επαρχίας της Καμπανίας. Και βρίσκεται στη θέση της αρχαίας πόλης Beneventum, Βενεβεντό την αποκαλούσαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Και μάλιστα μπήκε ακόμη περισσότερο στην καρδιά μου, ως πόλη και ως ομάδα καθώς πιστεύεται ότι είχε ιδρυθεί από τον Διομήδη. Ναι, τον μόνο Διομήδη που ξέρετε ότι είναι η ομάδα χάντμπολ του Αργους, σωστό καθότι ο υπήρξε βασιλιάς της.

Ο «Διό», θεωρείται ως ο δεύτερος καλύτερος πολεμιστής των Αχαιών μαζί με τον Αίαντα στην Τροία, ανιψιός του Ηρακλή, φίλος του Οδυσσέα και ήταν μέσα στον Δούρειο Ίππο, στον αγώνα Ελλάδας – Τροίας που, ως γνωστόν, έληξε διπλό ημίχρονο, άσο τελικό. Κι επειδή ο Διομήδης, καθότι Αργείτης, υπήρξε μέγας κάγκουρας, διαβάζω ότι ήταν ένας εκ των μνηστήρων της Ωραίας Ελένης την οποία, χολιγουντιανά, έχουμε συνδυάσει με την Νταϊάν Κρούγκερ.

ΔΕΙΤΕ:  Αγώνες τριάθλου τον Οκτώβριο σε Τολό και Ναύπλιο

Από τον Διομήδη στην… ωραία Ελένη μέσω Αργους και Μπενεβέντο

Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Διομήδης συμμετείχε στον πόλεμο με 80 καράβια (αλλά τον πέρασε ο Μένιος, καθότι ο Αγαμέμνονος είχε στόλο με 100 πλοία).

Ο Διομήδης επέστρεψε, μετά τον πόλεμο, στο Αργος αλλά η σύζυγος του έχει ξαναπαντρευτεί (δεν ήταν Πηνελόπη, να κάθεται με τα χρόνια να περιμένει τον καλό της). Κι αντί να τους καθαρίσει με τη σπαθάρα του, ο βασιλιάς του Αργους έφυγε και σάλπαρε με τους συντρόφους του για την Ιταλία, όπου ίδρυσε μερικές πόλεις, μια εκ των οποίων το Μπενεβέντο.

ΔΕΙΤΕ:  Πασχαλινά παζάρια στο Ναύπλιο από το ΚΕΘΕΑ

Από τον Διομήδη στην… ωραία Ελένη μέσω Αργους και Μπενεβέντο

Φυσικά η Μπενεβέντο δεν είναι η μόνη ιταλική ομάδα, ή πόλη, με ελληνικές ρίζες. Υπάρχει και η Ελλάς Βερόνα, που ιδρύθηκε το 1903 από μαθητές με τη βοήθεια του Ντέτσιο Κορούμπολο. Ο καθηγητής ελληνικών επέλεξε το Hellas λόγω της αγάπης του για την Ελλάδα, την γλώσσα της οποίας δίδασκε, με την ονομασία να αλλάζει το 1929, όταν το πρωτάθλημα ενώθηκε, σε A.C. Verona, για να επανέλθει το Hellas με την μετονομασία σε Ελλάς Βερόνα το 1958.

Η Κροτόνε, σύλλογος της Καλαβρίας και όπου ίδρυσε τη σχολή του ο Πυθαγόρας το 530 π.Χ., έχει παρατσούκλι «pitagorici», προς τιμήν του σπουδαίου Έλληνα φιλόσοφου και μαθηματικού ενώ οι οπαδοί της είναι γνωστοί για την… περηφάνια που τρέφουν στην αρχαιοελληνική καταγωγή τους. Εξ ου και η «Magna Grecia» (σ.σ. μεγάλη Ελλάδα) σε πανό και συνθήματα: «Salutate la magna Grecia» («υποκλιθείτε στη μεγάλη Ελλάδα») και «Noi siamo la Magna Grecia» («είμαστε η Μεγάλη Ελλάδα»).

ΔΕΙΤΕ:  Τάσος Λάμπρου: Με την φωνή του Λαού, οι νέοι «δικαστικοί χάρτες» ήδη καταρρέουν

Και υπάρχει και η Λάτσιο, που ιδρύθηκε το 1900 ως Societa Podistica επιλέγοντας τα γαλανόλευκα χρώματα της σημαίας της Ελλάδας, πατρίδας των Ολυμπιακών Αγώνων και του αθλητισμού! Σύμβολό της είναι ο αετός, που επέλεξε ο εκ των ιδρυτών της Λουίτζι Μπιτζιαρέλι επειδή ήταν (μεταξύ άλλων και) έμβλημα του Δία.

Νίκος Μποζιονέλος
nbozionelos.gr

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!