ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Για το τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες ανάμεσα στις δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό μίλησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, την Δευτέρα.

«Ο εμβολιασμός περιλαμβάνει δύο φάσεις. Τη φάση της πρώτης δόσης και τη φάση της δεύτερης δόσης. Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνει ξεκάθαρο, ότι η πρώτη δόση του εμβολιασμού είναι αυτή που εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% των περιπτώσεων και τα αντισώματα αυτά δημιουργούνται από την ημέρα του εμβολιασμού σιγά-σιγά για να φτάσουν γύρω στη 15η ημέρα ένα επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου και συνέχισε: «Επομένως, εάν ορισμένοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση του εμβολιασμού, αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος. Είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί στο χρονικό διάστημα που συστήνεται και είναι αυστηρό, μετά από 21 ημέρες, η δεύτερη δόση του εμβολιασμού χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις, για να μπορέσει να πάρει ο κάθε εμβολιαζόμενος αυτό που θα λέγαμε το “διαβατήριο” για την ανοσία του».

«Η χορήγηση της β’ δόσης είναι καθοριστική για την επιτυχία του εμβολιασμού, για αυτό αυστηρά και χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις οι πολίτες πρέπει να προσέρχονται και για την χορήγηση της β’ δόσης», τόνισε επίσης η κ. Θεοδωρίδου.

ΔΕΙΤΕ:  Ομιλία για την ψυχική υγεία στο Λυγουριό
ΔΕΙΤΕ:  Ομιλία για την ψυχική υγεία στο Λυγουριό

Είπε επίσης ότι το ενδεχόμενο να νοσήσει κάποιος επειδή μολύνθηκε με κορωνοϊό ιδίως τις πρώτες ημέρες μετά τη χορήγηση της α’ δόσης του εμβολίου είναι υπαρκτό και το έχουμε δει να συμβαίνει και στη χώρα μας. «Μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης υπάρχει αυτό το παράθυρο που επιτρέπει τη λοίμωξη ενός ατόμου που έχει εμβολιαστεί μόνο με την πρώτη δόση» ανέφερε και προσέθεσε ότι αυτές οι «αστοχίες» -όπως τις χαρακτήρισε- παρατηρούνται κυρίως τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολιασμού.

Ωστόσο παρατήρησε πως ακόμα και αυτοί που νοσούν μετά τη πρώτη δόση, «το εμβόλιο θα τους βοηθήσει να μην νοσήσουν βαριά και μετά την περιπέτεια του θα μπορούν να κάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου».

«Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να ασθενήσει κάποιος από το νέο κορωνοϊό παρόλο που έκανε το εμβόλιο», αναφέρει άλλωστε ο ΕΟΔΥ σε κατάλογο με ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το εμβόλιο. Όπως τονίζει ωστόσο «θα πρέπει οι πολίτες να συνεχίσουν να παίρνουν τις συνιστώμενες προφυλάξεις για την αποφυγή μόλυνσης δηλαδή οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν τη χρήση μάσκας, την τήρηση κοινωνικής απόστασης, την τακτική και σχολαστική υγιεινή των χεριών και την καθαριότητα του χώρου όπου ζουν ή εργάζονται».

πηγή

ΔΕΙΤΕ:  Ομιλία για την ψυχική υγεία στο Λυγουριό

Διαβάστε ακόμα στο Argolida Planet:

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!