ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Check Engine στο αυτοκίνητο – Τι σημαίνει;

Οι μηχανικές αστοχίες και οι βλάβες σε διάφορα υποσυστήματα, είναι στο “πρόγραμμα” χρήσης του αυτοκίνητου μας, είτε είναι καινούριο ή παλαιότερο.

Για αυτόν τον λόγο όλα τα αυτοκίνητα έχουν ενδείξεις στον πίνακα οργάνων, είτε είναι αναλογικός είτε είναι ψηφιακός, για να μας ενημερώνουν αμέσως για το οποιοδήποτε πρόβλημα.
Όλες οι προειδοποιητικές ενδείξεις είναι σημαντικές και πρέπει να τους δίνουμε την απαραίτητη προσοχή. Η σημαντικότερη όμως ένδειξη είναι αυτή του check engine που ανάλογα με την σοβαρότητα του προβλήματος έχει κίτρινο ή κόκκινο χρώμα.
Η λίστα με τα πιθανά προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν στην ενεργοποίηση της συγκεκριμένης ένδειξης είναι μεγάλη. Για παράδειγμα, η αιτία που οδήγησε στο άναμμα της συγκεκριμένης ένδειξης μπορεί να είναι μία όχι καλά κλειστή τάπα του ρεζερβουάρ καυσίμου ή ακόμα και κάποιο ελαττωματικό μπεκ ψεκασμού. Οι αιτίες όμως που μπορούν να προκαλέσουν την ενεργοποίηση της ένδειξης check engine είναι αρκετές και στην λίστα που ακολουθεί θα βρείτε τις σημαντικότερες.
Βαλβίδα ανακύκλωσης καυσαερίων (EGR)
Όλοι οι σύγχρονοι κινητήρες διαθέτουν βαλβίδα ανακύκλωσης καυσαερίων (EGR) για την μείωση των εκπομπών οξειδίου του αζώτου (NOx). Πολλές φορές μπορεί να μην χρειαστεί αντικατάσταση και να απαιτείται ένας απλός καθαρισμός. Ο τελευταίος όμως δεν θα “κρατήσει” για αρκετά χιλιόμετρα, οπότε ετοιμαστείτε για αντικατάστασή της.
Αισθητήρας λ
Σκοπός του αισθητήρα λάμδα είναι να “διαβάζει” την περιεκτικότητα οξυγόνου στα καυσαέρια και αναλόγως να στέλνει εντολή στο σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης του ψεκασμού καυσίμου για την σωστή αναλογία του μίγματος αέρα/καυσίμου. Έτσι επιτυγχάνεται αποδοτικότερη καύση με όσο το δυνατόν καθαρότερα καυσαέρια.
Μπουζί και μπουζοκαλώδια
Τα μπουζί δημιουργούν τον σπινθήρα που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί η καύση του μίγματος. Σε περίπτωση που κάποιο έχει φθαρεί είτε από αστοχία υλικού είτε από το μεγάλο διάστημα χρήσης, να ξέρετε ότι θα ανάψει η ένδειξη check engine άμεσα λόγω της απώλειας ισχύος ή του safe mode στο οποίο θα λειτουργεί ο κινητήρας. Παρόμοιο πρόβλημα μπορεί να παρουσιάσουν και τα μπουζοκαλώδια, οπότε μην αμελείτε τον συχνό έλεγχο και την προβλεπόμενη περιοδική συντήρησή τους.
Καταλύτης
Ο καταλύτης έχει μεγάλη ανθεκτικότητα και μπορεί να βγάλει όλη την διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου. Για να διατηρήσει την αντοχή του και τις ιδιότητές του, θα πρέπει να ακολουθείται ευλαβικά η περιοδική συντήρηση του αυτοκίνητου και φυσικά να αποφεύγονται επαφές του προστατευτικού καλύμματος με το τερέν (στην περίπτωση ενός 4×4).
Αισθητήρας μάζας αέρα (MAF)
Δουλειά του συγκεκριμένου αισθητήρα είναι να ελέγχει την μάζα του αέρα που εισέρχεται στους θαλάμους καύσης και να ενημερώνει την ECU για την δημιουργία του ιδανικού καύσιμου μίγματος.

#Εκλογές 2023

Μπήκαμε και επίσημα στην προεκλογική περίοδο!
Αν είστε και εσείς υποψήφιος/α στην Αργολίδα, επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας στο 6948083131.
Πάνω από 100.000 αναγνώστες, κάθε μήνα, διαβάζουν Argolida Planet.
Ευκαιρία να σας μάθουν όλοι!
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

Αυτά που... παίζουν!

#Διαβάστε σήμερα!

Ρίξε και εδω μια ματιά!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!