Η πορεία του συνόλου των έργων αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εξετάστηκε στη συνάντηση εργασίας
που είχαν στην Τρίπολη ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία επισκέφθηκε την Τετάρτη 5 Αυγούστου την έδρα της Περιφέρειας, συνοδευόμενη από τον γ.γ. του υπουργείου Γιώργο Διδασκάλου και άλλα στελέχη.
Στη συνάντηση, με τους αντιπεριφερειάρχες και τους υπηρεσιακούς παράγοντες διαπιστώθηκε -όπως τονίστηκε μετά την ολοκλήρωσή της- η σε γενικές γραμμές ικανοποιητική εξέλιξη των έργων στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες, ενώ δόθηκαν οδηγίες για την επίλυση όποιων προβλημάτων διαπιστώθηκαν.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, η υπουργός και ο περιφερειάρχης υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση, μεταξύ του υπουργείου και της Περιφέρειας, με αντικείμενο την εκπόνηση της μελέτης για την επισκευή του Κάστρου της Κορώνης, έργο για το οποίο -όπως σημείωσε ο Π. Νίκας- υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η υλοποίησή του, μετά την ολοκλήρωση και την έγκριση της εν λόγω μελέτης.
Παράλληλα, διασφαλίστηκαν οι πιστώσεις για την υλοποίηση του έργου του Μουσείου Χώρας. (Αναλυτικοί πίνακες με τα έργα που εξετάστηκαν στη σημερινή συνάντηση, ανά Περιφερειακή Ενότητα, παρατίθενται στο τέλος του εν λόγω κειμένου).
Μετά τις δηλώσεις, ο περιφερειάρχης επέδωσε στην υπουργό συμβολικά δώρα, ελαιόλαδο και κρασί, παραδοσιακά προϊόντα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Στη συνάντηση, παρουσία και του βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη, μετείχαν, από την πλευρά της Περιφέρειας, οι αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος, Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, Κορινθίας Τάσος Γκιολής, Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα, καθώς επίσης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Από την πλευρά του υπουργείου συμμετείχαν, ο γ.γ. Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η Ελενα Κουντούρη προϊσταμένη Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η Τζούλια Παπαγεωργίου προϊσταμένη Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο Θεμιστοκλής Βλαχούλης Διευθυντής Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, η αρχαιολόγος Αικατερίνη Μπίχτα, ο δικηγόρος Παναγιώτης Χίνης, η συνεργάτιδα της υπουργού Ελισσάβετ Μπαργκ καθώς και ο Γιάννης Μυλωνάς προϊστάμενος Μονάδας Β1 Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ υπουργείου Πολιτισμού.
Π. ΝΙΚΑΣ
Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σημείωσε:
“Είναι πάντα χαρά μου να συναντώ την υπουργό Πολιτισμού και τα στελέχη του υπουργείου. Γνωρίζω τον αγώνα της για τη διάσωση των μνημείων και την προώθηση του πολιτισμού μας -ένας μεγάλος αγώνας για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν-, αποτελεί δε συνείδησή μου ότι βοηθά ουσιαστικά στη διάσωση των μνημείων της Περιφέρειας και της είμαι ευγνώμων γι’ αυτό.
Ενημέρωσα την υπουργό ότι η Περιφέρειά μας θα είναι αυτή που θα ανοίξει τον κύκλο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου θα μετάσχει με περίπτερο 200 τ.μ. το οποίο θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και την προσκαλώ να παρευρίσκεται.
Με την ευκαιρία να δηλώσω ότι με παρέμβαση της υπουργού, ορισμένα από τα αυθεντικά όπλα του 1821 που βρίσκονται στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καλαμάτας, θα εκτεθούν στο εν λόγω περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Την ευχαριστώ και για την αποτελεσματική δίωρη συνεργασία που είχαμε εδώ μεταξύ των στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού και στελεχών της Περιφέρειας.
Είχαμε ουσιαστική συζήτηση και κάναμε ένα βήμα παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη συνάντησή μας εδώ, πριν έξι μήνες. Εξετάσαμε την πορεία ενός προς ένα όλων των έργων, είτε αυτά χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε από το ΠΕΠ/ΕΣΠΑ, είτε από ίδιους πόρους της Περιφέρειας.
Διαπιστώσαμε την πρόοδο που έχει υπάρξει και σίγουρα για πολλά από τα έργα είναι καλή, αν και αρκετά δεν είναι στο επίπεδο που θα θέλαμε. Οι συσκέψεις γίνονται γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να εντοπίζονται προβλήματα και να δίνονται από την υπουργό κατευθύνσεις προς την επίλυσή τους -και διαβεβαιώνω ότι πολλά από τα προβλήματα επιλύθηκαν
Είναι βέβαιο επίσης ότι στην επόμενη ανάλογη σύσκεψη, μετά ένα εξάμηνο, θα έχουν γίνει κι άλλα επιπλέον βήματα”.
Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ
Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού επισήμανε στις δικές της δηλώσεις:
“Στην προηγούμενη επίσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στις 8 Νοεμβρίου 2019 -από κοινού με τον περιφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχες και τις υπηρεσίες τους-, δρομολογήσαμε πολλά και σημαντικά έργα που αφορούν το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της.
Εργα τα οποία, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε έχουν κατατεθεί προς ένταξη στις τελευταίες προσκλήσεις που απηύθυνε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ευχαριστώ από καρδιάς τον περιφερειάρχη, που είναι πάντα σταθερός αρωγός του υπουργείου Πολιτισμού για την διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και γενικά του πολιτιστικού πλούτου της Πελοποννήσου. Με τον κ. Νίκα, από την εποχή που ήταν δήμαρχος, έχουμε μια εξαιρετικά καλή συνεργασία, σε όλα τα επίπεδα.
Η σημερινή συνάντηση ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, έγινε δε στο πλαίσιο των συναντήσεων που κάνουμε με όλες τις Περιφέρειας. Ο γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, οι αρμόδιες διευθύνσεις που έχουν και τον εισηγητικό ρόλο στα κεντρικά συμβούλια, αλλά και το συντονιστικό των περιφερειακών υπηρεσιών ήταν παρούσες κι αυτό είναι ένα σχήμα που μας επιτρέπει σε μια σύσκεψη, παρουσία του περιφερειάρχη και των αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών, να λύνουμε πολλά προβλήματα.
Είδαμε τα ενταγμένα έργα και την εξέλιξή τους, ένα προς ένα, είδαμε τα προς ένταξη έργα και θα ενταχθούν τις επόμενες εβδομάδες και κάναμε μια συζήτηση που θεωρώ εξαιρετικά σημαντική, η οποία αφορούσε προτεραιότητες. Δεν αναφερθήκαμε σε μεμονωμένα έργα μνημεία ή μεμονωμένες θεματικές, αλλά μιλήσαμε γενικά για τις προτεραιότητες τις οποίες θα πρέπει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το υπουργείο Πολιτισμού να θέσουμε ως κριτήριο για την σωστή προετοιμασία ώστε να υπάρχει έγκαιρη απορρόφηση των πόρων, είτε του Ταμείου Ανάκαμψης -μετά τη σημαντική επιτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν μερικές εβδομάδες, στις Βρυξέλλες-, είτε της επόμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2021 – 2027.
Και τα δύο αυτά προγράμματα έχουν την δυνατότητα να δώσουν πόρους που μπορούν να αλλάξουν, όχι μόνο το πολιτιστικό τοπίο της χώρας μας, αλλά να αλλάξουν γενικά το τοπίο και την εικόνα της.
Αποφασίσαμε με τον περιφερειάρχη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να είμαστε εγκαίρως έτοιμοι για να απορροφήσουμε τους διαθέσιμους πόρους και των δύο συγκεκριμένων προγραμμάτων.
Εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού και των υπηρεσιών του, του γενικού γραμματέα, αλλά και εμού προσωπικά, ευχαριστώ τον περιφερειάρχη γιατί πάντοτε είναι αρωγός και παράλληλα παίρνει και θετικές πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά σε θέματα του πολιτισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Προφανώς θα είμαι παρούσα στα εγκαίνια, στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, του περιπτέρου της Περιφέρειας Πελοποννήσου η οποία λογικά είναι η τιμώμενη Περιφέρεια καθώς η Επανάσταση του 1821 ξεκίνησε από εδώ.
Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε, αφορούν όλους τους Ελληνες πολίτες, αφορούν τους κατοίκους της Πελοποννήσου που είναι φορείς αυτής της συγκεκριμένης τοπικής ιστορίας και τοπικής κληρονομιάς.
Ευχαριστώ για τα δύο συμβολικά δώρα και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό για ένα λαό που σε μεγάλο βαθμό έχει απομακρυνθεί από την πρωτογενή παραγωγή να την ανακαλύπτει εκ νέου. Μέσα από την πρωτογενή παραγωγή, επί της ουσίας, είναι και η σωτηρία αυτής της χώρας”.