Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FB!

Social media: Επιπτώσεις της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εκτοξεύτηκε με τα lockdown και τους περιορισμούς επαφών της Covid-19.

Εκατομμύρια στράφηκαν στο Facebook, το TikTok, το Twitter και άλλες πλατφόρμες για να ξεφύγουν από τα συναισθήματα της απομόνωσης, του άγχους και της απελπισίας. Ωστόσο, ο υπερβολικός χρόνος οθόνης έχει οδηγήσει σε εθιστικές συμπεριφορές, ισχυρότερο συναισθηματικό δέσιμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βαθύτερη ψυχική αγωνία για πολλούς ανθρώπους.
Ερευνητές στο Ruhr-Universitätt στο Μπόχουμ της Γερμανίας ερεύνησαν τις επιπτώσεις της μείωσης της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (SMU) και της αύξησης της σωματικής δραστηριότητας, ή και των δύο, στη συναισθηματική ευεξία και στην κατανάλωση καπνού.
Η Julia Brailosvskaia, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια στο Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Ψυχικής Υγείας του πανεπιστημίου, ηγήθηκε του πειράματος δύο εβδομάδων. Η Brailosvskaia και η ομάδα της παρατήρησαν ότι οι παρεμβάσεις που πρότειναν μπορεί να βοήθησαν στην ενίσχυση της ικανοποίησης των συμμετεχόντων από τη ζωή. Σε μια παρακολούθηση 6 μηνών, τα άτομα συνέχισαν να αναφέρουν ότι περνούσαν λιγότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διατηρούσαν σωματική δραστηριότητα, αισθάνονταν πιο χαρούμενοι και κάπνιζαν λιγότερα τσιγάρα. Το Journal of Public Health δημοσίευσε πρόσφατα αυτά τα ευρήματα.
Επιπτώσεις της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία
Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι η ψυχική υγεία «αποτελείται από δύο αλληλένδετες αλλά ξεχωριστές διαστάσεις: θετική και αρνητική». Με αυτό το παράδειγμα, υπέθεσαν ότι η θετική διάσταση της παρέμβασής τους θα «αύξανε την ικανοποίηση από τη ζωή και την υποκειμενική ευτυχία». Η αρνητική διάσταση θα μείωνε τα «συμπτώματα κατάθλιψης και τις εθιστικές τάσεις του SMU».
Εάν οι δραστηριότητες παρεμβαίνουν στα συνήθη βασικά ορόσημα οικονομικής αυτάρκειας, κοινωνικοποίησης ή διατήρησης της υγείας, ανάλογα με την ηλικία, τότε είναι επιζήμιες. Οι δραστηριότητες θα μπορούσαν να είναι η χρήση αλκοόλ, η χρήση ουσιών, οι διατροφικές επιλογές, οι επιλογές άσκησης ή οι επιλογές ψυχαγωγίας—ειδικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποδυναμώνει τους κοινωνικούς διαπροσωπικούς δεσμούς, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία.
Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να επιδεινώσει προβλήματα ψυχικής υγείας
Ο όρος μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια λανθασμένη ονομασία που μοιάζει σχεδόν με δόλωμα, που έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει την αφοσίωση των χρηστών. Η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να καταλήξει να επιδεινώσει ψυχικά προβλήματα για άτομα με παθήσεις συμπεριφοράς ή ευπάθειες που προκαλούν εθισμό. Υπάρχει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου που λαμβάνετε κάνοντας κλικ ή κύλιση ή συνεχίζοντας τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πρέπει να έχετε συνειδητή επίγνωση της ανάγκης να περιορίσετε την αυτοκαταπραϋντική πτυχή της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και πρέπει επίσης να έχετε εναλλακτικές, επομένως πρέπει να έχετε κάποιες άλλες τρόπος να φέρετε χαρά στη ζωή σας, και ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Πώς η άσκηση ωφελεί τον εγκέφαλο
Το ουσιαστικό μέρος κάθε θεραπευτικού προγράμματος που συνιστάται είναι η άσκηση. Η ψυχοθεραπεία και, όταν ενδείκνυται, η φαρμακευτική αγωγή, δεν θα λειτουργήσουν καλά εάν ένα άτομο δεν ασκείται. Η άσκηση αυξάνει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών, των «φυσικών αντικαταθλιπτικών και μορίων κατά του άγχους» του εγκεφάλου. Κατά συνέπεια, περισσότερη άσκηση μπορεί να οικοδομήσει την ψυχική υγεία, ενώ λιγότερη δραστηριότητα λόγω της υπερβολικής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να περιορίσει την υγιή χημεία του εγκεφάλου.

Πηγή


 

Argolida Planet | Tο Πρώτο Site της Αργολίδας με 100.000 Αναγνώστες!
Ακολούθησέ μας τώρα:
Για να μάθεις πρώτος αυτά που «παίζουν» στην Αργολίδα.
Oι Ειδήσεις και τα Νέα από Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο και Ερμιονίδα, με ένα κλικ στο Argolida Planet.

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!