ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Με όπλο την ποιότητα και τα μεγέθη πάνε για υψηλότερες τιμές φέτος οι Ναβαλίνες

Σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι πρώτες κοπές στα πορτοκάλια Ναβαλίνες.

Μια πρώτη εικόνα δείχνει μείωση της παραγωγής στο Μεσολόγγι, όπου τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν ραγδαία οι φυτεύσεις. Αύξηση αναμένεται στην παραγωγή, στην περιοχή του Αγρίνιου και σταθερότητα σε Λακωνία, Αργολίδα.
Κάμψη παραγωγής στο Μεσολόγγι, αλλά με χοντρά μεγέθη
Ο κ. Γιάννης Κατσούλας, παραγωγός και έμπορος Ναβαλίνας από το Νεοχώρι Μεσολογγίου σημείωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η παραγωγή στις Ναβαλίνες θα είναι φέτος 15-20% μειωμένη σε σχέση με πέρσι στην περιοχή μας, επειδή το συγκεκριμένο πορτοκάλι κάνει μια καλή χρονιά και την επόμενη είναι πιο πεσμένο, αλλά και γιατί ο παγετός ο περσινές του Μαρτίου έχει δημιουργήσει προβλήματα. Ποιοτικά βέβαια θα είμαστε πολύ πάνω από πέρσι και με πολύ καλά (χοντρά μεγέθη), σε αντίθεση με την Ισπανία, όπου τα πορτοκάλια είναι μικρά φέτος.
Στην περιοχή του Μεσολογγίου και γενικότερα της Αιτωλοακαρνανίας έχουν μπει πολλά νέα δέντρα και ως προς τον αριθμό πλέον των δέντρων είμαστε πάνω από όλους τους νομούς. Η συγκομιδή εκτιμώ πως θα αρχίσει από 10 Νοέμβρη περίπου και θα έρθει φυσιολογικά. Βέβαια ακόμα και από αρχές Νοέμβρη συνήθως τα πορτοκάλια εδώ πιάνουν 12% brix που είναι και το ιδανικό. Την περσινή χρονιά η τιμή εκκίνησης ήταν στα 28 λεπτά το κιλό. Φέτος πρέπει να πάει παραπάνω».
Ο κ. Λάμπρος Πόρκος, από τον Συνεταιρισμό Στράτιος Ζευς με έδρα κοντά στο Αγρίνιο δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως «ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι κοπές, οι οποίες προβλέπεται να αρχίσουν σε 10-15 μέρες από σήμερα. Παραγωγή υπάρχει στην περιοχή μας, ίσως και λίγο υψηλότερα από πέρσι. Για τις τιμές είναι ακόμα νωρίς».
Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από τη Σκάλα Λακωνίας, μια περιοχή με τονάζ πέριξ των 10.000 τόνων σε Ναβαλίνες μας λέει, πως η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει σε 10-15 ημέρες το πολύ, προσθέτοντας ότι η ποιότητα είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών (απουσία καύσωνα, βροχές ποτιστικές κ.λπ.). Σύμφωνα με τον ίδιο, την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον η τιμή εκκίνησης στα Βαλέντσια της περιοχής είναι κοντά στα 35 λεπτά το κιλό. Όπως λέει τέλος ο κ. Μπλέτας περισσότερο ανταγωνιστικές με την Ελλάδα είναι χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος και λιγότερο η Ισπανία που είναι ελλειμματική.
Βάλσαμο για την ποιότητα οι τελευταίες βροχές στην Αργολίδα
Στο νομό Αργολίδας, τέλος, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Φάκλαρης από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου, χαρακτηριστικό της χρονιάς είναι η εξαιρετική ποιότητα των καρπών, που βοηθήθηκαν καίρια από τις βροχές που έπεσαν πρόσφατα στην περιοχή.
Η συγκομιδή στην Αργολίδα αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
Σε σχέση τέλος με τις τιμές, όπως υπογραμμίζει με νόημα ο κ. Φάκλαρης, επιβάλλεται να ξεκινήσουν τουλάχιστον 10 λεπτά πάνω από πέρσι, δηλαδή γύρω στα 40 λεπτά το κιλό, ούτως ώστε να βοηθηθεί και ο παραγωγός να τα βγάλει πέρα και να καλλιεργήσει ξανά την επόμενη χρονιά, όπως πρέπει.

Πηγή

ΔΕΙΤΕ:  Θα κλείσει νωρίτερα την Τετάρτη η λαϊκή αγορά στο Ναύπλιο

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!