ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Πότε ολοκληρώνονται οι εκτιμήσεις για τα παγετόπληκτα πορτοκάλια


Εντός του Απριλίου οι εκτιμητές γεωτεχνικοί θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους στην Αργολίδα, είπε ο Υπουργός κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρέα Πουλά, σχετικά με τις αποζημιώσεις στους παραγωγούς πορτοκαλιών στην Αργολίδα.
Ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι ήδη από 14 Φεβρουαρίου, υπεγράφη από τον ΕΛΓΑ η πρόσληψη 35 γεωτεχνικών, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ήδη πιάσει δουλειά κάνοντας εκτιμήσεις.
Η παραγωγός και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σταθέικων του Δήμου Άργους Μυκηνών κ. Άννα Λαμπάδα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «από την εικόνα της ζημιάς από τον πρόσφατο παγετό που είχαμε τέλη Ιανουαρίου εκτιμώ ότι θα χρειαστούν πάνω από δύο μήνες οι εκτιμητές γεωπόνοι για να δουν τις ζημιές στον κάμπο της Αργολίδας.
Ακόμη όμως περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από τον ΕΛΓΑ για το πως θα αποζημιωθούμε. Ανεπίσημες πληροφορίες μας λένε ότι δεν θα είναι τα 22 λεπτά το κιλό αλλά λιγότερα.
Όσοι θα πάνε τα πορτοκάλια για χυμό θα πληρωθούν με 8 λεπτά το κιλό αλλά θα έχουν κοπτικά έξοδα (4,5 λεπτά). Τελικά μένουν πολύ λίγα χρήματα στον παραγωγό. Η άλλη λύση είναι να τα αφήσει στο χωράφι.
Για τα πορτοκάλια που αγοράζουν οι έμποροι αυτή την εποχή, οι τιμές για όσα δεν έχουν πληγεί από τον παγετό είναι στα 23 λεπτά (μικτή) και όσα είναι παγετόπληκτα στα 17 λεπτά».
Από την πλευρά του ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου από την Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η διαδικασία για την εξατομίκευση της ζημιάς είναι χρονοβόρα και σίγουρα θα είναι πάνω από μήνα.
Η χυμοποίηση δεν αποτελεί λύση για τον παραγωγό. Από τα 8 λεπτά το κιλό που δίνει το εργοστάσιο τα 4,5 λεπτά πάνε για τα εργατικά. Μόνο ένα χαρτί θα πάρει από το εργοστάσιο ο παραγωγός που θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει για την αποζημίωση του ΕΛΓΑ. Πάντως πολλές ποσότητες πορτοκαλιών θα μείνουν στα χωράφια.
Οι παραγωγοί ζητούν δίκαιες εκτιμήσεις και γρήγορες αποζημιώσεις για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια. Όσες λίγες ποσότητες πορτοκαλιών δεν έχουν πληγεί από τον παγετό μέχρι στιγμής ακούγονται ότι πιάνουν καλές τιμές. Δεν ξέρουμε όμως αν θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα».

Πηγή

ΔΕΙΤΕ:  Με επιτυχία ο 2ος Πανελλήνιος Εκπαιδευτικός Διαγωνισμός Διασωστικών Δεξιοτήτων στο Άργος (Photos)

ΔΕΙΤΕ:  Δήμος Ναυπλιέων: Οι όροι του δανείου και το ποσό που προσφέρει το ΤΠΔ
 Επιστροφή στην Αρχική σελίδα 
→ Ακολουθήστε το Argolida Planet στο Facebook για να μαθαίνετε πρώτοι αυτά που “παίζουν” στην Αργολίδα!

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!