Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FB!

Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης είναι το Άργος

Το Άργος στην Πελοπόννησο είναι η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης που κατοικείται συνεχόμενα εδώ κι 7.000 χρόνια, πως να μη νιώσεις δέος!
Μπορεί αυτή η πόλη να επισκιάζεται από την φήμη του Ναυπλίου όμως η δική του μακρόχρονη ιστορία χάνεται χιλιάδες χρόνια πίσω. Κάπου δηλαδή 7.000 χρόνια, τότε που οι Πελασγοί (πρόγονοι των Ελλήνων) ανακάλυψαν την εύφορη γη στην περιοχή του σημερινού Άργους κι αποφάσισαν να εγκατασταθούν εδώ. Ο ήλιος, η καλλιεργήσιμη γη, προμήνυαν καλύτερες συνθήκες ζωής. Έτσι άρχισαν μια καινούρια ζωή σε αυτό τον τόπο. Σιγά σιγά τα πράγματα εξελίχθηκαν κι από νομάδες οι Πελασγοί, έγιναν μόνιμοι κάτοικοι. Το πρώτο όνομα της πόλης ήταν Φορωνικόν Άστυ.

Τι ακριβώς όμως εννοούμε όταν λέμε πως αυτή η πόλη θεωρείται η αρχαιότερη στην Ευρώπη; Σύμφωνα λοιπόν με τους ιστορικούς και τα ευρήματα τα οποία χρονολογούνται από την Ύστερη Εποχή του χαλκού αυτή η πόλη δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ. Ακόμα και στις περιπτώσεις που η πόλη μπορεί να καταστράφηκε από φυσικά αίτια όπως οι σεισμοί ή επιδρομές και πολέμους, οι κάτοικοι ξανά έφτιαχναν τα σπίτια τους στο ίδιο σημείο.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιζε πως το Άργος βρισκόταν στο κέντρο των μεγάλων πόλεων(Μυκήνες, Νεμέα, Τίρυνθα κ. α.) της περιοχής.
Άργος-αρχαιότερη-πόλη-της-Ευρώπης-argos-archaioterh-polh-eyrophs
Γι αυτό λοιπόν σήμερα, η παλιά πόλη βρίσκεται μέσα στη νέα. Σαν η μία να είναι συνέχεια ή εξέλιξη της άλλης. Σε αυτό έρχεται και “δένει” άψογα το Αρχαίο Θέατρο του Άργους που θαρρείς κλείνει σε μια αγκαλιά όλη την ομορφιά του αρχαίου και του μοντέρνου. Αν σηκώσεις λίγο πιο ψηλά το κεφάλι σου, θα δεις πως το κάστρο της Λάρισας μοιάζει με ένα πελώριο στέμμα πάνω από την πόλη.
Άργος-αρχαιότερη-πόλη-της-Ευρώπης-argos-archaioterh-polh-eyrophs
 

Αξιοθέατα στο Άργος: την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης
Πέρα από τις βόλτες που θα κόψεις σε πλατείες και δρομάκια (και πολύ καλά θα εξηγηθείς) πρέπει να δεις και μερικά από τα πολύ sos της πόλης. Νούμερο ένα στάση λοιπόν είναι το Αρχαίο Θέατρο το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Λαξευμένο στο μεγαλύτερο μέρος του πάνω στο βράχο σε μια αρμονία που δημιουργεί την τέλεια, αψεγάδιαστη εικόνα. Η χωρητικότητά του φτάνει στους 20.000 θεατές! Σκέψου πως το διάσημο θέατρο της Επιδαύρου χωράει 13.000 θεατές… Μέχρι σήμερα δίδονται παραστάσεις και συναυλίες σε αυτό το μαγικό χώρο.
Άργος-αρχαιότερη-πόλη-της-Ευρώπης-argos-archaioterh-polh-eyrophs
Ακριβώς απέναντι από το θέατρο βρίσκεται η Αρχαία Αγορά. Η είσοδος είναι δωρεάν και μπορείς να περιηγηθείς και να ενημερωθείς από τις πινακίδες για το τι βλέπεις σε κάθε σημείο. Το παλιότερο κτίριο εδώ είναι το Βουλευτήριο και χρονολογείται το 476 π. Χ. Το όνομά του μας παραπέμπει σε ένα όρμα δημοκρατίας που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες. Αν και με θλίψη αισθάνομαι, πως αυτό το όραμα, η μεγάλη ιδέα για δημοκρατία και δικαιοσύνη, στην εξέλιξη των αιώνων… δεν πήγε και πολύ καλά.
argos-archaioterh-polh-eyrophs

ΔΕΙΤΕ:  Με επιτυχία η Πασχαλινή εκδήλωση στο ΚΑΠΗ του Άργους
ΔΕΙΤΕ:  «Όρνιθες» του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Επόμενη στάση το Κάστρο της Λάρισας. Θα φτάσουμε από δω μόνο σε 10 λεπτά με το αυτοκίνητο και θα θαυμάσουμε την πιο εντυπωσιακή θέα προς τον αργολικό κάμπο κι ακόμα πιο πέρα μέχρι τον αργολικό κόλπο.
Η ιστορία του κάστρου ξεκινάει το 13ο αι. π. Χ. και ολοκληρώνεται μετά την επανάσταση του 1821. Ανέκαθεν αποτελούσε παρατηρητήριο και οχυρό της πόλης και κάτω από συνθήκες, ύστατη γραμμή προστασίας του Άργους.
* Η είσοδος είναι δωρεάν.
Προορισμοί, μια ανάσα από το Άργος
Άργος-αρχαιότερη-πόλη-της-Ευρώπης-argos-archaioterh-polh-eyrophs

ΔΕΙΤΕ:  Ο Πτωχός τα είπε με τους Δημάρχους της Αργολίδας

7 χιλιόμετρα έξω από το Άργος, θα βρεις την Πυραμίδα του Ελληνικού! Ναι, μια πυραμίδα που μοιάζει τόσο πολύ με τις αιγυπτιακές αν και μικρότερη. Σύμφωνα με τους ιστορικούς η πυραμίδα λειτουργούσε σαν οχυρό στην αρχαιότητα και τοποθετείται χρονικά περίπου στο 400 π. Χ. . Σύμφωνα όμως με κάποια άλλη θεωρία, η πυραμίδα είναι πολύ παλαιότερη (3ης χιλιετίας π. Χ.) άρα συνομήλικη με αυτές της Αιγύπτου.
5 χιλιόμετρα επίσης από το Άργους, θα βρεις τον εντυπωσιακό ναό της Ζωοδόχου Πηγής στο χωριό Κεφαλάρι. Ανασκαφές έχουν δείξει ότι εκεί που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία, πάνω από τα νερά του ποταμού Ερασίνου, υπήρχε αρχαιότερος ναός.
argos-peloponnese-greece
Πάντα θα το λέω και θα επιμένω. Πρέπει να ξεφεύγουμε από τους #top προορισμούς των ταξιδιωτικών οδηγών και του instagram. Όλη αυτή η λογική μας κρατά κολλημένους στα ίδια και στα ίδια. Τη στιγμή που γύρω μας υπάρχει άπειρη ομορφιά να κλείσουμε στην αγκαλιά μας!

Ελένη Βλάχου
Πηγή: Karidotsouflo

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!