Κατάρρευση τοιχίου στον Ανάβαλο
Οι φορείς καταγγέλλουν εγκατάλειψη και ζητούν άμεσες λύσεις για το αρδευτικό δίκτυο
Έντονη ανησυχία και οργή προκαλεί στους αγρότες και τους φορείς της Αργολίδας η πρόσφατη κατάρρευση τμήματος του τοιχίου στην κεντρική διώρυγα του Αναβάλου, στην περιοχή της Δαλαμανάρας. Όπως σημειώνει η Επιτροπή Φορέων και Πολιτών για τη σωστή διαχείριση του νερού στην Αργολίδα, «κανείς δεν ξαφνιάστηκε από αυτό το γεγονός».
Η ζημιά ανέδειξε για ακόμη μία φορά τα χρόνια προβλήματα εγκατάλειψης του αρδευτικού δικτύου, τα οποία, όπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί, απειλούν άμεσα τη γεωργική παραγωγή του νομού. Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις, οι αρμόδιοι φορείς – Περιφέρεια Πελοποννήσου και ΓΟΕΒ – δεν έχουν προχωρήσει σε ουσιαστικές ενέργειες συντήρησης και εκσυγχρονισμού.
Οι αγρότες τονίζουν πως η κατάρρευση σημειώθηκε εκτός της περιόδου αιχμής, γεγονός που απέτρεψε μια ενδεχόμενη καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων. «Αν συνέβαινε το καλοκαίρι, οι ζημιές θα ήταν ανυπολόγιστες», υπογραμμίζουν. Στο επίκεντρο των καταγγελιών βρίσκεται η αδρανοποίηση του ΓΟΕΒ, ο οποίος – σύμφωνα με τους φορείς – «δεν διαθέτει πλέον ούτε έναν εργαζόμενο».
Παράλληλα, οι πρόσφατες συναντήσεις με την Περιφέρεια δεν οδήγησαν σε ουσιαστικό διάλογο, με αποτέλεσμα οι αγρότες να απαιτούν πλέον σεβασμό και άμεσες λύσεις. Οι βασικές προτεραιότητες που θέτουν είναι:
συντήρηση και εκσυγχρονισμός των αρδευτικών έργων,
διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας του νερού,
δίκαιη και επαρκής διαχείριση,
μείωση του κόστους για τους παραγωγούς.



















































